Műlencse. De mi is ez valójában?

A szürkehályog-műtét ma már rutinműtétnek számít a látás helyreállításában. Az eljárás során az elhomályosult természetes szemlencsét egy mesterséges lencsére, műlencsére cserélik. Az érintettek különböző típusok körül választhatnak, érdemes tehát tisztában lenni, hogy mi is az a műlencse, hogyan működik és melyik milyen előnyökkel jár.

Az emberi szemlencse tiszta fehérjéből és vízből áll, és a pupilla mögött helyezkedik el. A szemlencse a fényt a retinára fókuszálja, amely utána tovább küldi az agyba. Ahogy az idő előre halad – kinél lassabban, kinél gyorsabban, a szemlencse rugalmasságában, a fehérjeszerkezet állapotában változás áll be, így a szemlencse egyes részei zavarossá válhatnak. Ezeken a szemlencsén kialakult úgynevezett homályokon a beeső fény megakad, szétszóródik, így nem egy pontban találkoznak a fénysugarak, és az ideghártyát is kevesebb fény éri el. Ez az elváltozás elmosódottá teheti környezetünk észlelését, vagy mindennek egy barnás-szürkés árnyalatot adhat. Ezt nevezzük szürke hályognak.

A műlencse egy speciális anyagból készült implantátum, a szemlencse mesterséges pótlására szolgál. A szürke hályog kezelésére szolgáló műtét fontos része.

mesterséges műlencse, szürkehályog-műtét
A mesterséges műlencsék az emberi szemlencse pótlására szolgálnak. Fotó: Getty Images

Hogyan válasszunk műlencsét?

A megfelelő műlencse kiválasztása nehéz döntés lehet egy laikus számára, így mindenképpen szakavatott segítség – szemorvos kell a megalapozott döntés meghozatalához, amely a legjobban illik a beteg életmódjához. Az ehhez kapcsolódó kérdések segíthetnek a döntésben.

Milyen típusú lencsék vannak?

A monofokális műlencséket úgy tervezték, hogy egy adott távolságból a lehető legjobb látást biztosítsák. A legtöbb ember, aki ilyen egyfókuszú műlencsét választ, annak csak egy adott távolságtartományban (jellemzően távolra) biztosítható az éles látás, a közeli feladatokhoz olvasószemüvegre lesz szüksége a továbbiakban. A monofokális műlencséket évtizedek óta használják a műtét során, a legnépszerűbb típusok.

Az úgynevezett presbiópiakorrekciós műlencsékkel, mint például a multifokális, trifokális vagy nyújtott fókuszú műlencsék, több látótávolságban is jó látás érhető el, így a beteg akár teljesen el tudja hagyni a szemüveg mindennapos használatát mind az olvasószemüveg, mind a progresszív szemüveglencse tekintetében. Ezeket a műlencséket úgy fejlesztették ki, hogy azok a fiatalkori látásához megközelítő látásélményt nyújtsanak, így a hétköznapi tevékenységek újra problémamentesek lehetnek. Azt azonban mindenképp érdemes mérlegelni, hogy a szemüveg nélküli olvasás és egyéb feladatok elvégzésének képessége személyenként változik, így alapos vizsgálatoknak és egyeztetésnek kell megelőznie a választást.

A közelre vagy a távolra látás a meghatározó?

Mindenképp érdemes végiggondolnunk a műlencse kiválasztása előtt, hogy életünk legfontosabb tevékenységeihez a közelre vagy a távolra látás a fontosabb. Amennyiben sok időt töltünk a számítógép vagy egyéb digitális eszközök előtt, munkánkhoz elengedhetetlen feltétel az éles közeli látás, vagy egyszerűen csak szeretünk szemüveg nélkül olvasni, akkor az egyik lehetőség az, hogy a monofokális műlencsét a műtét során közellátásra állítják be, a távollátást igénylő feladatokhoz – például a tévénézéshez vagy vezetéshez pedig továbbra is szemüveget viselünk.

Gyakran vezetünk éjszaka?

Ha elengedhetetlen számunkra az éjszakai vezetés, érdemes elkerülni a multifokális lencséket. Előfordulhatnak olyan mellékhatások, mint a tükröződés, fényudvarok kialakulása a fények körül vagy a kontraszt elvesztése. Ez különösen igaz éjszaka vagy gyengén megvilágított helyeken. A legtöbb ember viszonylag könnyen alkalmazkodik ezekhez a hatásokhoz, ám azok, akik gyakran vezetnek éjszaka, talán jobban boldogulnak egy monofokális műlencsével.

A szaruhártya formája is fontos szempont lehet

Előfordul, hogy a szaruhártya nem egyenletesen ívelt, hanem az egyik ív hosszabb, mint a másik. Ez torzíthatja a közeli és távoli tárgyak észlelését egyaránt. Ezt a szempontot mindenképpen figyelembe kell venni a legjobb műlencse kiválasztásakor.

Más szembetegségekkel is küzdünk?

A multifokális műlencsék általában nem ajánlottak glaukóma, makuladegeneráció vagy más szembetegség miatti látásvesztésben szenvedőknek.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: