Ön tudja, mikor kell azonnal szemorvoshoz menni?

Nemcsak krónikus szembetegségekkel találkozhatunk, hanem olyan súlyos akut problémákkal is (mint például a retinaleválás), melyek azonnali orvosi ellátást igényelnek. Sokan azonban nincsenek tisztában ezeknek a helyzeteknek a komolyságával, és a kelleténél kevesebben fordulnak orvoshoz - derítette ki egy felmérés.

Mintegy 200 pácienst kérdeztek ki egy amerikai klinikán arról, felismernének-e bizonyos súlyos, azonnali ellátást igénylő szemészeti problémákat , illetve tudják-e, hogy ezekkel mi a teendő. A vizsgált betegségek a retinaleválás, az úgynevezett glaukómás roham. Ennél a betegségnél a csarnokzug igen szűk, és el is záródhat. Az elzáródás következményeként a szemfolyadék keringése leáll, a sugártest által termelt csarnokvíz a szemben felhalmozódik, és extrém magas értékre emelkedik a szem belnyomása.

A nagyon magas szemnyomás miatt a látóideg keringése, vérellátása zavart szenved, és kezelés nélkül idegrostjai igen rövid idő alatt vissza nem fordítható módon károsodhatnak), az óriássejtes arteritis (vagyis érgyulladás), illetve a retinát érintő erek elzáródása, trombózisa.

"Az USA lakosai kevesebb tudnak az egészségügyi problémákról, és a szemészeti vészhelyzetekkel kapcsolatos ismertek még szegényesebbek" - mondta a Reuters Healthnek a kutatás vezető szerzője, dr. Albert Y Wu. "Ráadásul ezek a betegségek viszonylag ritkák, tehát az embereknek még kevesebb információjuk van róluk. Azonban ez nem jelenti, hogy legyinthetünk ezekre a problémákra, mert rendkívül súlyos szövődményekkel, akár vaksággal járhatnak."

A későn kezelt szembetegségek komoly következményekkel járhatnak

A későn kezelt szembetegségek komoly következményekkel járhatnak

Szemsérülések: okok és teendők röviden Bár a természet többfajta védelemmel is ellátta, mégis a szemünk az egyik legsebezhetőbb érzékszervünk: fenyegeti sokféle külső behatás, idegen test, maró anyag. Mit tehetünk, ha sérülés éri? Kattintson! A mostani kutatás során kérdőíveket töltettek ki a résztvevőkkel, melyekben rákérdeztek arra, hogy ismerik-e a betegségeket, tisztában vannak-e a tünetekkel, illetve azzal, hogy milyen kezelési lehetőségek vannak. A válaszadók 28 százaléka ismerte a retinaleválást, de a tünetekkel, illetve a kezeléssel csak 15 százalék volt tisztában. A többi betegségnél még rosszabbak voltak az arányok: a glaukómás rohamot 15 százalék, a óriássejtes arteritist és a retinát érintő erek trombózisát pedig 5 százalék ismerte. Ezek tüneteiről, kezelési lehetőségeiről vagy szövődményeiről mindössze a válaszadók 1 százalékának voltak információi.

A szakemberek szerint szükséges lehet, hogy ezeket a betegségeket szélesebb körben ismerjék, különösen azok, akik egyébként is veszélyeztetett csoportba tartoznak (például az erősen rövidlátóknak , a cukorbetegeknek), mert esetükben a gyors orvosi segítség akár a látásukat is megmentheti. Ehhez azonban az szükséges, hogy a tünetekkel és a tennivalókkal is tisztában legyenek.

A kutatás eredményeiről a JAMA Opthamology című szaklapban számoltak be .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra