Szemsérülések: okok és teendők röviden

Kiss Éva

Bár a természet többfajta védelemmel is ellátta, mégis a szemünk az egyik legsebezhetőbb érzékszervünk: fenyegeti sokféle külső behatás, idegen test, maró anyag. Mit tehetünk, ha sérülés éri?

A szem különösen sérülékeny testrészünk, még akkor is, ha az anatómiai elhelyezkedése bizonyos fokú védelmet biztosít neki. A csontos szemüreg gödrében a külső behatások, ütések kevésbé érik el, az azt körülvevő lágyrészek is felfognak valamennyit a mechanikai erőhatásokból. A szemöldök, a seprűs szempillák sem csupán ősi evolúciós örökségként maradtak az arcon, és nemcsak esztétikai funkciót töltenek be, hanem részt vesznek a látószervünk védelmében: például a porszennyeződéstől, illetve a homlokról legördülő verítékcseppektől óvják meg a szemet. A szemhéj funkciója még nyilvánvalóbb: védi a szem nyálkahártyáját és a szaruhártyát a kiszáradástól és a külső hatásoktól.

A természetes védelmi berendezések azonban elégtelennek bizonyulhatnak erőteljes ütés, szúrt, vágott sérülés, sugárzás esetén, idegen testek, netán vegyszerek, maró anyagok szembe kerülésekor, és nem mentenek fel senkit a kötelező óvatosság, illetve bizonyos tevékenységek során a szemet védő, biztonságot növelő eszközök használata alól. Nézzük, mi minden fenyegeti szemünk világát!

Kis és nagyfiúk a bajban

"Úgy megyünk a baleseti ügyeletre, mintha haza járnánk" - sóhajtotta egy fiatal anyuka a minap. Az iskolás (főleg fiú) gyerekek szülei valószínűleg nagyon megértik a problémáját: általában ez az a korosztály, amellyel "mindig történik valami": hol focizás közben éri őket valami baleset, esés, rúgás, hol a fára mászás vagy a kerékpározás sikerül balul. A gyerekek közül jellemzően a 8-12 éves fiúkkal kell legtöbbször a szemészeti ügyeleteket is felkeresni: meglehetősen gyakran fordul elő szembe csapódott faág, tompa ütést okozó tenisz vagy focilabda, apró kis idegen test (fa- vagy üvegszilánk, vagy egy-egy horgas kis pollen) a szemben.

Természetesen ez nem életkorfüggő veszélyforrás, később, felnőttkorban is történhet ezerféle, a szemet is érintő baleset, hiszen a munkahelyen vagy a háztartásban végzett tevékenységek, a közlekedés és sportolás, szórakozás közben számtalan dolog fenyegeti szemünk épségét. A statisztikák szerint a mechanikai szemsérülések elszenvedőinek többsége fiatal férfi. Ezek a sérülések lehetnek a mechanikai mellett vegyi, elektromos, vagy különféle sugárzás eredetűek. A súlyosságuk különböző, de vigyázat: még a látszólag enyhe esetek is eredményezhetnek maradandó károsodást. Ezért az egyik alapelv, hogy a szem és szemkörnyéki sérüléseket (a legenyhébb, csak a szemhéj kivörösödésével járó eseteket kivéve) mindig szakorvosnak kell ellátnia!

Idegen anyagok a szemben

Igen gyakran okoznak felszíni sérülést a szembe került idegen testek. Ezek egy része a szem saját védekezése, a reflexes pislogás illetve bőséges könnyezés nyomán ki is sodródik a szemből. Ha azonban a bekerült növényi rész, korom, szilánk, fa vagy fémforgács a szemhéj belső felszínén megakad, akkor a gyakori pislogás még nagyobb bajt okoz: összehorzsolja, karistolja a szaruhártyát, nagy fájdalmat és látászavart idézve elő. A nagy súlyú vagy nagyobb sebességgel a szembe csapódott idegen test a szaruhártyába is beékelődhet - ilyenkor a fájdalom, a vérbőség és a gyulladás az egész szemgolyóra kiterjedhet.

Az sem mindegy, milyen anyagról van szó: a vas és a réz oxidációs folyamata például még veszélyesebbé teszi a sérülést, mert nehezen gyógyuló mérgezést, gyulladást vált ki. A növényi részecskék pedig gyakran baktériumokkal szennyezettek, amelyek fertőzést, gennyes gyulladást, kezelés nélkül szaruhártyafekélyt is okozhatnak. A szembe került idegen test eltávolítása, éles, szúró, vágó eszközzel történt sérülés ellátása a szemorvos feladata, aki réslámpa, steril eszközök segítségével oldja meg ezt, és végzi el a szükséges egyéb teendőket, fertőtlenítést, fájdalomcsillapítást, stb. Ezekben az esetekben a szemet könnyű kötéssel lefedve, a sérültet minél hamarabb szakorvoshoz kell vinni, hogy a lehető legkevesebb idő teljen el a sérülés és annak ellátása között.

Amikor a sérült csillagokat lát...

Labdajátékok és küzdősportok, verekedés, munka, sőt szórakozás közben is viszonylag gyakran fordul elő, hogy a szemet kisebb-nagyobb erejű ütés éri. Ennek következményei széles skálán mozognak, a szemhéj vagy a kötőhártya enyhe bevérzésétől kezdve a szemgolyó súlyos deformitásán és a belső szemnyomás emelkedésén, a másodlagos zöld hályog kialakulásán keresztül akár a teljes látásvesztésig. A nagy erejű becsapódást okozhatja kemény ökölcsapás, labda, rugó, gumipók, pezsgősüveg dugója, hógolyó, légpuskalövedék is. Ezek az ütések nagy fájdalmat okoznak, annyira, hogy a sérült valóban "csillagokat lát", mivel az ideghártyáját is trauma éri. A fájdalom és a látászavar mellett szédülés, hányinger is jelentkezhet. A felszíni rétegek vérzése, sérülése elfedheti a mélyebb rétegek esetleges károsodását, így mindenképpen további vizsgálatok szükségesek.
Az ütés súlyosabb következményeként berepedhet a szivárványhártya is. Ha a csarnokzug is sérül, akkor a szemen belüli nyomás megemelkedik, másodlagos zöld hályog alakulhat ki, ha pedig a szemlencse is érintett, szürkehályog-képződés indulhat meg. Az ideghártya szakadásának retinasérülés, leválás lehet a következménye, az érhártya károsodása, hegesedése pedig maradandó látótérkiesését, látásromlást okozhat. A szúró, vágó eszköztől, lövedéktől vagy robbanástól, harapástól stb. származó nyílt, mélyebb rétegekbe hatoló sérülések következményei különösen súlyosak lehetnek. Az elsősegélyt nyújtónak, miután leragasztotta gézlappal vagy vattapogácsával a sérülést, arról kell gondoskodnia, hogy a sérült mielőbb szemorvoshoz jusson.

"Szembe jutásától óvakodjunk!"

A figyelmeztetés minden lúgos vagy savas, maró hatású háztartási vagy egyéb vegyi árun olvasható, mégis, meglehetősen gyakoriak az ilyen jellegű háztartási és munkahelyi balesetek. A vegyszerek szembe kerülve veszélyes sérüléseket okozhatnak, annál súlyosabbakat, minél töményebbek, és minél tovább tudják kifejteni káros hatásukat. A savak (például kén-, ecet-, só- és hidro-fluorsav) felszíni sérüléseket okoznak inkább, mert a fehérjék kicsapódnak a hatásukra, de ez a réteg meg is akadályozza a továbbhaladásukat. A balesetekben kétszer olyan gyakran szereplő lúgok (például az ammónia, a nátrium-hidroxid) azonban a mélyebb szövetekbe is behatolnak, mert oldják a sejtmembránokat, és akár napokkal később is pusztítanak.

Nagyon veszélyes, ha mész kerül a szembe. A kémiai sérülések során a szaruhártya és a kötőhártya hámsejtjei károsodnak, az azokat tápláló erek elzáródnak, hegesedés, szemszárazság alakulhat ki, jelentős látásromlást okozva. Ha még mélyebbre jut a maró anyag, a lencse és a retina is károsodhat, végleges látásvesztéshez is vezethet. Bármelyik esetben az első teendő, hogy minél hamarabb bő vízzel, alaposan kimossák a szemet, majd mihamarabb szakorvoshoz vigyék a sérültet. Jó tudni azt is, hogy vegyszer okozta sérülés után nem szabad lefedni a szemet!

Ártó sugárzások

Nagyobb hőhatás, forró víz, gőz vagy zsiradék is okozhat szemsérülést, ezek tünetei és következményei a savak marásához hasonlítanak.
Elektromosság is okozhat bajt: áramütés vagy villámcsapás következtében sérülhetnek a szem szövetei, szürke hályog, kötő- és ideghártya-vérzés alakulhat ki.

Szakorvosok tapasztalják, hogy napfogyatkozás idején megnő a szemártalmakkal orvoshoz kerülők száma: védőszemüveg nélkül napba nézve ugyanis károsodhat az éleslátás helye, ödémás elváltozás majd sorvadás következhet be. Speciális veszélyhelyzetet teremt a lézer mind inkább elterjedő használata: előfordult már például lézer mutatópálca által okozott károsodás is. Az ívhegesztés megfelelő védelem nélkül kötő- és szaruhártya-gyulladást válthat ki. Ultraibolya-sugárzás - például fényvédelem nélküli, túlzott napozás, szolárium használat - is okozhat szemkárosodást, szaruhártya-gyulladást, szemszárazságot, fényérzékenységet, fájdalmat.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt eleinte még lesznek ködös és felhősebb tájak is, de ezek megszűnését követően országszerte napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag