Mit jelent, ha szürke foltot látok magam előtt?

A tárgyak elmosódnak, egy szürke folt lesz a látótérben: ijesztő tünetei ezek annak az elváltozásnak, melyet az orvosok a szem menedzserbetegségének neveznek.

Ez az RCS (Retinopathia centralis serosa), mikor megsérül az ideghártya központi része - a kór elnevezése arra utal, hogy leggyakoribb okozója a stressz. Az RCS leginkább 20 és 50 év közötti ambiciózus és a hajszolt férfiaknál alakul ki, akik életében nagyon gyakori a stresszhelyzet a munkahelyükön és a magánéletükben is. Csak becsülni lehet, hány embert érinthet a kórkép. Sokáig tízezer emberből átlagosan csak egy szenvedett a betegségben, ma azonban már ennél sokkal gyakoribb az előfordulása.

Vörös szem ellen Állandó viszketés, a szem kipirosodása, kellemetlen érzés - ezek a szemszárazság tünetei. Szinte mindenki megtapasztalhatja ezeket, de szerencsére könnyen lehet ezeken segíteni. De ne higgyük azt, hogy elhanyagolható probléma. Kattintson a folytatásért ! A betegségben szenvedők általában azzal a panasszal mennek orvoshoz, hogy egy nem szűnő szürke folt van a látóterükben, a tárgyakat eltorzultan látják, és nehezen megy számukra az olvasás. Ha az orvos alapos, akkor nem csak azzal oldja meg az ügyet, hogy szemüveget ír fel.

Korábban nyolc betegből hét férfi volt érintett, de az utóbbi években nagyot nőtt a hölgyek aránya is, ugyanis a stresszes munkák egyre nagyobb hányadát végzik nők. Az RCS-t pedig komolyan kell venni, ugyanis úgy alakul ki, hogy az erek falából folyadék kerül az ideghártya alá. A szem így távollátó lesz , ami szemüveg felírását teszi szükségessé, súlyos esetekben viszont a szemgolyó is sérülhet

A retina-elváltozások valódi háttere nem ismert
Az RCS leginkább 20 és 50 év közötti férfiaknál alakul ki

A retina-elváltozások valódi háttere nem ismert, de a stressz lehet az egyik, ha nem fő kiváltó oka. Az RCS-ben szenvedők nagy része ugyanis rendelkezik az úgynevezett A-típusos személyiségjegyekkel: munkamániás, nem tűr ellentmondást, türelmetlen, agresszív, barátságtalan, és nincs tekintettel senkire. Az ilyen típusú emberek vérében megnő a kortizol, más néven stresszhormon szintje.

De elhamarkodott dolog lenne csak a stresszre fogni az RCS megjelenését. Kiváltó ok lehet a genetika, vagy akár az emberiség ötven százalékának bélrendszerében jelen lévő kórokozó, a helicobacter pylori, amiről ugyanolyan keveset tudni, mint a retinopathia centralis serosa kiváltó okairól.

Ennek ellenére jó hír, hogy a betegség spontán gyógyul, akár pár hét alatt; legfeljebb hónapokat vehet igénybe. Változtatni kell a stresszes életmódon és az étrenden, de ha valaki visszaesik, orvosi kezelés szükséges. Nagyon hatékony a lézeres beavatkozás, vagy a gyógyászat egyéb területein is használt PDT, azaz a fotodinamikus terápia.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: