Ezek a makuladegeneráció korai jelei

Az esetenként látásvesztést okozó időskori makuladegeneráció több embert érint, mint gondolnánk. A diagnózis felállítását azonban nehezíti, hogy nem mindenkinél jelentkeznek korai tünetek.

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) egy, a központi látást – vagyis az éleslátást – befolyásoló szembetegség: 50 év felett ez a látásvesztés leggyakoribb oka. A korai AMD az érintettek egy részénél semmilyen tünettel nem jár, ezért akadnak, akik csak akkor szembesülnek vele, amikor a látásromlás hirtelen következik be. Másoknak csak az egyik szemnél jelentkezik, ami szintén megnehezíti a diagnózis felállítását.

látásromlás
Az időskori látásromlás hátterében számos ok állhat. Fotó: Getty Images

Az AMD-nek – amint arról a Medical News Today is beszámolt – két típusa van: a száraz és a nedves. Előbbi gyakoribb. Jellemzője, hogy a makula, vagyis a retina központi része a degeneratív változások miatt elvékonyodik, a retina alatt pedig “törmelék” halmozódik fel. Noha célzott kezeléssel bizonyos mértékig lassítható az állapotromlás, a száraz AMD nem gyógyítható. Nedves AMD esetén a károsodott erekből folyadék szivárog a retinába.

Mivel a makula degeneráció progresszív, vagyis fokozatosan romló betegség, ezért fontos a tünetek korai felismerése. Ezek változatosak lehetnek, de jellemzően a fókuszálás és a tisztánlátás képességét befolyásolják, ami abból adódik, hogyha a makula sérült, akkor már nem képes pontos és tiszta vizuális impulzusokat eljuttatni az agyba

Homályos látás

Ha a makula megsérül, a kép, amit látunk, elmosódik. Az elmosódott terület kezdetben csak egy apró pont a látómező közepén. Ám ahogy a betegség előre halad, úgy lesz egyre nagyobb az elmosódott terület - miközben a perifériás (oldalsó) látás továbbra is éles lehet.  

Sötét foltok

Mivel a sérült makula nem képes pontos üzenetet továbbítani az agynak a látottakról, a központi látómezőben sötét foltok jelenhetnek meg, amelyek idővel terebélyesedhetnek, egészen addig, amíg a látómező egészét sötét foltok teszik ki. 

Amikor a vonalak torzulnak

Szintén figyelmeztető jel, amikor az egyenes vonalakat torznak vagy hullámosnak érzékeljük, és úgy tűnik, mintha a környezetünkben lévő tárgyak szegélye kevésbé határozott vonalú, esetleg hajlott lenne.

Elmosódott, fakó színek

A makuladegenerációval küzdők azzal szembesülhetnek, hogy a korábban megszokott, élénk színek hirtelen fakónak, élettelennek tűnnek. Egyesek világos foltokat észlelnek a látómezejükben.

Kockázati tényezők

A makuladegeneráció kialakulásának valószínűségét növeli az életkor: jellemzően 50 év felettieknél jelentkezik. A további kockázati tényezők közé tartozik minden, ami károsíthatja a szem ereit: ilyen például a dohányzás, a magas vérnyomás, és a magas koleszterinszint. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: