A gyerekek látását így óvják

Ingyenes látásvizsgálatokat végez gyermekotthonokban a Magyar Látszerész Szövetség - közölte Simon Attila István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Valóban rontja a látást, ha a szemünkbe lóg a hajunk? Mutatjuk a leggyakoribb tévhiteket .

Magyarországon mintegy 23 ezer gyermek él gyermekvédelmi gondoskodásban: 8 ezer otthonokban, 15 ezer pedig nevelőszülőknél. Sajnos közülük az intézményekben élők kapják a legkevesebb figyelmet, pedig nekik van a legnagyobb szükségük a segítségre - ismertette Simon Attila István. Egy társadalmi összefogás azonban segíthet a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek abban, hogy minél teljesebb életet élhessenek. Ez a projekt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint egy hiánypótló összefogás a gyermekek látásának javításáért. Az időben felismert látászavarok kezelése ugyanis nagyon jelentős életminőség-javulást eredményez. Remélhetőleg a projekt hagyományt teremt és a gyerekek egyre szélesebb köréhez jut el - jegyezte meg a miniszter.

látás, gyerekek, gyermekotthon, szemvizsgálat
Az időben felismert látászavarok kezelése jelentős életminőség-javulást eredményezhet.Fotó: Getty Images

Szükség esetén szemüveget is kapnak

A Magyar Látszerész Szövetség egy olyan ötlettel kereste meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy a gyermekotthonokban élőknek ingyenes látásvizsgálatot szervezhetnének, és szükség esetén szemüveget is biztosíthatnának nekik. A tanulási és magatartási zavarok mögött sokszor látásproblémák állnak. Sok kisgyermek nem is tudatosítja magában, hogy rossz a látása, pedig a tanuláshoz, közösségbe való beilleszkedéshez nagyon fontos, hogy ezeket minél előbb felismerjék és korrigálják - hangsúlyozta Leányfalvi Tamás, a szakmai szövetség ügyvezető elnöke.

Mint mondta, a program tavaly októberben kezdődött, és az eddig megvizsgált több mint 100 gyermek közül csaknem minden másodiknak volt valamilyen látásproblémája. De ez az arány a teljes gyermekpopulációban is elérheti az egyharmadot a szakember szerint. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a digitális eszközök képernyője, kijelzője nagyon megterheli a gyerekek szemét.

Minden kisiskolásra kiterjesztenék

A program keretében a látáskorrekcióra szoruló gyermekek 30-50 ezer forint értékű szemüvegeket kapnak. A program az optikus szakma, civil adományok és állami támogatás segítségével működik. A tervek szerint az otthonokban és a nevelőszülőknél élő gyermekek után a Láss, hogy ők láthassanak programot szeretnék kiterjeszteni minden magyar kisiskolásra - közölte Leányfalvi Tamás.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: