A közösségi média veszélyei miatt perelnek az iskolák

A seattle-i állami iskolák pert indítottak a technológiai óriáscégek ellen a közösségi média által okozott károk miatt.

A tanárok szerint a cégek felelősek a diákok körében egyre súlyosabb, a mentális egészségüket sújtó válságért, ami közvetlenül befolyásolja az intézmények oktatási feladatainak teljesítését. Mint írják: az érintett cégek célzottan úgy tervezték termékeiket, hogy a fiatalokat rászoktassák platformjaik használatára, és ezzel mentálhigiénés válságot idéztek elő.

gyerekek tableten interneteznek
A gyerekek könnyedén rászoknak a közösségi médiára. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Az óriáscégek is állást foglaltak

A Facebook-tulajdonos Meta kijelentette, hogy több mint harminc eszközt fejlesztett ki a tizenévesek támogatására, és továbbra is szorosan együttműködik a szakértőkkel, a politikai döntéshozókkal, valamint a szülőkkel. A Google illetékese úgy védekezett, hogy ők jelentős összegeket fektettek be a gyerekek biztonságos élményeinek megteremtésébe.

A Snap – állásfoglalása szerint – szorosan együttműködik számos mentálhigiénés szervezettel, hogy alkalmazáson belüli eszközöket és erőforrásokat biztosítson a felhasználók számára. Korábban a cégek állították, hogy élvezetes élményt teremtenek a felhasználók számára, kizárják a káros tartalmakat és befektetnek a tartalomellenőrzésbe, illetve a moderálásba.

Veszélyes kihívásokra veszik rá egymást a gyerekek – hívta fel a figyelmet a közelmúltban egy magyar szakember.

Az iskolai teljesítményt is lerontotta

A kereset szerint az alperes technológiai óriások sikeresen kihasználták a fiatalok sérülékeny, sebezhető agyát, és országszerte diákok tízmillióit ejtették a közösségi média túlzott használatából fakadó pozitív visszacsatolás csapdájába. A mentálhigiénés problémákkal küzdő diákok rosszabbul teljesítenek az iskolákban, ezért a tanárok képzésével kellene lépéseket tenni a tünetek azonosítására és kezelésére, képzett szakemberek felvételére. Ezenkívül forrást kell előteremteni, hogy felhívják a hallgatók figyelmét a szociális média veszélyeire. A perben az iskolák pénzbeli kártérítést és egyéb büntetőszankciókat követelnek a cégek ellen. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: