Boldogtalanná teszi a tiniket a közösségi média?

Egy új tanulmány szerzői arra keresték a választ, hogy a közösségi média használata vajon boldogtalanná teszi-e a tinédzsereket. Érdekes eredményre jutottak.

A közösségi média életünk nélkülözhetetlen része, ami társas kapcsolatainktól kezdve a világról alkotott nézeteinkig gyakorlatilag életünk minden területére hatással van. A fiatalabb generációk beleszülettek a digitális világba, számukra mindez természetes. A közösségi média használatának ugrásszerű növekedésének viszont negatív hozadékai is vannak: számos tanulmány foglalkozik azzal. hogy az elmúlt két évtizedben jelentősen emelkedett a mentális problémák - a depresszió, a szorongás - és az öngyilkosság aránya a tizenévesek körében. Ami időről időre arra készteti a tudósokat, hogy megpróbálják felderíteni, vajon ezek a tendenciák összefügghetnek-e egymással - írja témával foglalkozó cikkében a New York Times.

közösségi média használata tinédzserek
A tinédzserek számára a közösségi médiás jelenlét teljesen természetes. Fotó: Getty Images

Ám, ahogy arra a lap is felhívja a figyelmet: e téren is megoszlanak a vélemények. Míg akadnak kutatók, akik a digitális jelenlét és a fiatal korban kialakuló mentális problémák növekvő aránya között egyértelmű ok-okozati összefüggést látnak, addig mások azt állítják, hogy az egészséges mértékű közösségi média-használat a legtöbb tinédzser esetében nem növeli a "károsodás" kockázatát. Egy nagyszabású brit tanulmány keretében nemrég azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a tinédzserek érzelmeire a közösségi médiás jelenlét.

Érdekes eredményre jutottak a kutatók

Ennek érdekében két felméréshez összesen 84 ezer különböző életkorú, Nagy-Britanniában élő embert kérdeztek. Az egyik felmérés több mint 17 ezer, 10 és 21 év közötti serdülőt követett nyomon, azt vizsgálva, évről-évre hogyan változott a közösségi médiafogyasztásuk és az életükkel való elégedettségük. A kutatók megállapították, hogy korai serdülőkorban a közösségi média intenzív használata a következő évre alacsonyabb elégedettségi értékeket vetített előre. Összességében azonban azt találták, hogy a közösségi média és a serdülők jólléte közötti kapcsolat elég gyenge, vagyis előbbi nem az egyetlen, döntő tényező, ami érzelmi állapotukat, jóllétüket befolyásolja. Ugyanakkor az is körvonalazódott, hogy vannak olyan életszakaszok, amikor a tizenévesek érzelmileg érzékenyebben reagálnak a digitális platformok jelentette kihívásokra.

Növeli a depresszió kialakulásának kockázatát, ha túl sok időt töltünk a közösségimédia-oldalakon? Egy friss kutatás szerzői szerint igen, mások szerint viszont nem fekete vagy fehér a történet.

Két érzékeny életszakaszt azonosítottak, amelyben a gyakori és intenzív közöségi médiahasználatot alacsonyabb életelégedettséggel hozták összefüggésbe. Az egyik a pubertáskor környéke - a lányoknál 11-13, a fiúknál 14-15 éves korban -, amikor a tinédzserek életét és formálódó öntudatát nagyban meghatározzák társas kapcsolataik, példaképeik és a saját közegükben - társaik között - elfoglalt helyük, szerepük.

"Azt gondoltuk, hogy a közösségi média és a jóllét közötti kapcsolat különböző életkorokban eltérő lehet, és az eredmények alapján ez valóban így van" - idézte a New York Times Amy Orbent, a Cambridge-i Egyetem kísérleti pszichológusát, a tanulmány vezető szerzőjét.

A vizsgálatban részt vevő fiúk és lányok egyaránt 19 éves koruk körül jutottak el a közösségi médiaérzékenység második időszakába. Ebben az életkorban sokak szembesülnek nagy változásokkal: például egyetemre vagy főiskolára járnak, elkezdenek dolgozni, vagy először élnek egyedül, a családjuktól távol, ez pedig megváltoztathatja a közösségi médiával való kapcsolatukat - összegezte Amy Orbent.

Amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Bár a tanulmány a korábbiaknál gazdagabb adatbázison alapul, a szakértők szerint hiányzik belőle néhány olyan információ, ami az eredmények értelmezését megkönnyíthetné. (Arra például nem tér ki, hogy a közösségi média használata pontosan mire irányult: az idegenekkel való kommunikáció ugyanis más hatásokkal járhat, mint a videójátékozás vagy a barátokkal történő sms-ezés.) Az eredmények ugyanakkor azt sugallják, hogy a legtöbb tinédzser boldogságát nem befolyásolja nagymértékben a közösségi média. Kis részüknél viszont jelentős pszichés károkat okozhat. Hogy kinél nagyobb ennek kockázata, azt nem lehet előre megjósolni - olvasható a New York Times cikkében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)