Nem bírja a szervezetem a glutént? Ezek a vizsgálatok kimutatják

Ha a különböző emésztési gondok, krónikus fáradtság, hajhullás, bőrproblémák, kóros fogyás hátterében a glutént sejtjük bűnösnek, ne kezdjünk bele rögtön egy diétába. Először vessük alá magunkat egy alapos kivizsgálásnak, mert egészségünk megőrzése és a kezelés szempontjából nem mindegy, hogy pontosan mi okozza a panaszainkat.

A leggyakoribb ételallergiákról bővebben ide kattintva olvashat.

Az utóbbi években előtérbe kerültek a gluténnal összefüggő betegségek, de sokan téves információkkal rendelkeznek ezekről. A legnagyobb probléma, hogy általánosan gluténérzékenységnek vagy gluténallergiának neveznek minden gluténra visszavezethető rendellenességet, holott valójában három különféle kóros állapotról van szó. Közös bennük, hogy mindhárom esetében a glutén váltja ki a tünetet, de más-más tényezők húzódnak a háttérben, emiatt vizsgálatuk és kezelésük is eltérően zajlik. A gluténhoz kapcsolt betegségek a következők: cöliákia (másnéven liszt- vagy gluténérzékenység), a búza- vagy gabonaallergia, és a nem cöliákiás gluténérzékenység.

Az allergia ebben különbözik a gluténérzékenységtől

A két fogalmat nem szabad összetéveszteni, mert míg előbbi táplálékallergia, a gluténérzékenység egy autoimmun betegség. Mindkettő kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin. Ezt a fehérjét a gluténérzékeny emberek szervezete nem tudja feldolgozni, ezért ellenanyagot termel, ez pedig autoimmun folyamatokat indít el. A lisztérzékenység leggyakoribb formája, amikor a gluténfogyasztás miatt sérül a vékonybél nyálkahártyája, a bélbolyhok károsodnak, ellaposodnak, majd elhalnak, ami emésztőrendszeri panaszokhoz és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokhoz vezet. Gyógymód nem létezik rá, csupán a teljes gluténmentes étrenddel szüntethetők meg a panaszok. Sok gluténérzékenynek ezen kívül arra is ügyelnie kell, hogy a bevásárlás, konyhai elkészítés során se szennyeződhessen gluténtartalmú tápanyagokkal az étele.

A gluténnal összefüggő kórállapotok elsődleges tünetei hasi, emésztési panaszok. Fotó: Getty Images
A gluténnal összefüggő kórállapotok elsődleges tünetei hasi, emésztési panaszok. Fotó: Getty Images

Búza- vagy gabonaallergia esetén az immunrendszer túlérzékenységgel reagál a gliadin fehérjére és antitesteket kezd termelni ellene. Ezzel összefüggésben az érintettek szervezetében megemelkedik a búzaliszt specifikus immunglobulin-E, azaz IgE szintje. A búzaallergia lehet étel-, légúti-, kontaktallergia, a tünetek is eszerint változnak. Fontos különbség, hogy míg a gluténérzékenységnél akár órákba, napokba is telhet, mire konkrét panaszt tapasztal a beteg, táplálékallergia esetében az adott étel fogyasztása után közvetlenül jelentkeznek a tünetek.

Amikor nem kimutatható a gluténérzékenység A gluténhez kapcsolt betegségek harmadik típusa a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS). Tünetei az autoimmun cöliákiához hasonlóak, azonban enyhébbek és a glutén tartalmú élelmiszer elfogyasztása után később jelentkeznek. Az egyik leglényegesebb különbség, hogy az NCGS esetén nem károsodnak a vékonybél bélbolyhai, az esetek többségében pedig nincsenek társuló betegségek, ahogy genetikai eltérés sem. Kiváltói okait még nem sikerült feltárnia az orvostudománynak. A gluténérzékenység hagyományos vizsgálatai mind negatív eredményt hoznak ennél a kórállapotnál, ezért a diagnózis felállításához minden esetben ki kell zárni a cöliákiát és a búzaliszt-allergiát.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A gluténnal összefüggő kórállapotok elsődleges tünetei hasi, emésztési panaszok, mint például a hasmenés, a székrekedés, a refluxbetegség és a gyakori hasfájás, amelyek más okokhoz nem köthetők. Ezenkívül különböző ízületi panaszok, bőrpanaszok (ekcéma, korpás fejbőr) is társulhatnak hozzá, sőt migrén és krónikus fáradtság, sőt akár depresszió kiváltója is lehet, ha a szervezetünk nem tolerálja a glutént. Allergia esetén a légúti panaszok is intenzívek lehetnek.

Amennyiben gluténérzékenységre vagy allergiára gyanakszunk, fontos, hogy ne essünk az öndiagnózis hibájába és ne kezdjük el magunktól kivonni az étrendünkből a glutént. A szakorvosi konzultáció és vizsgálatok ugyanis nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy kiderítsük, pontosan mi a bajunk. A gluténmentes diéta pedig akár hamis negatív eredményt is adhat, így elrejtheti a problémát, ezért fontos megvárni vele a pontos diagnózis felállítását.

Milyen vizsgálatok javasoltak?

Már csak azért is fontos, hogy a laboratóriumi tesztet orvosi konzultáció előzze meg, mert a szakember a páciens kikérdezésével el tudja dönteni, hogy a táplálékallergiát vagy gluténérzékenységet tartja valószínűbbnek, ennek megfelelően javasol vizsgálatokat. Allergiánál különféle nutritív paneles tesztek közül választhatunk, melyek az allergén specifikus IgE molekulák emelkedett szintjének kimutatásán alapszanak.

Lisztérzékenység gyanúja esetén elsősorban szerológiai szűrővizsgálat elvégzése javasolt, amelynél a szöveti transzglutamináz IgA és IgG elleni antitestek koncentrációját mérik. Az antitestek koncentrációja a vérben arányban áll a betegség súlyosságával, és jól lehet belőle a következtetni a betegség lefolyására.

Pozitív esetben ajánlott - különösen gyermekkorban - kérni a deamidált gliadin IgA és IgG antitestek vizsgálatát is, a pontosabb diagnózis érdekében. A gluténérzékenység felismerését az EMA IgA/IgG antitestek kimutatása is segíti. A gliadinra adott immunválasz során keletkezett antitestek vizsgálata azért is fontos, hogy a betegséget el lehessen különíteni a gluténbeviteltől teljesen független, de ugyancsak bélboholy-károsodással járó egyéb rendellenességektől (tehéntej-allergia, giardiázis , különböző vírusos fertőző betegségek).

Ha a vérvizsgálat alapján igazolódik a cöliákia, gyakran indokolt a vékonybél-biopszia is, amelynél a bélbolyhok állapotát endoszkópos szövetmintavétellel vizsgálják. Ezt általános vagy helyi érzéstelenítésben végzik el.

Ha nincsenek tüneteink, de... Bizonyos esetekben akkor is indokolt lehet kivizsgáltatni magunkat gluténérzékenységre, ha nem tapasztalunk erre utaló panaszokat. Ilyenkor szájnyálkahártya-kenetből vagy vérből végezhető genetikai vizsgálattal kimutatható a genetikai fogékonyság. Egészségünk megőrzésének érdekében többek között akkor ajánlott e vizsgálat elvégzése, ha elsőfokú rokonunk cöliákiás, vagy magunk olyan betegségben szenvedünk, amely gyakran jár együtt lisztérzékenységgel, például I. típusú cukorbetegség, Down-kór, autoimmun rendellenességek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra