Szívfájdalom

Az elmúlt években egyre többet foglalkoznak a szakemberek a nők szív-érrendszeri betegségeivel. Az USA-ban a nők 37%-ának halálozásáért felelős a szívinfarktus. Kanadában nyolcszor gyakoribb a szív-, mint a mellrák okozta halálozás a gyengébb nem körében.

Az okokat kutatva a szakemberek felfedezték, hogy a klimax után megszűnik a női hormon, az ösztrogén okozta védőhatás. Ez azonban csak az egyik ok, amiért e betegség elszaporodni látszik. Majdnem minden nő élete során "begyűjt" magának egy olyan rizikófaktort, ami elősegíti az érelmeszesedést. Ilyen az elhízás, a dohányzás, az alkohol, a magas koleszterin- vagy triglicerid érték, de ide sorolható a mozgásszegény életmód, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a stressz, a depresszió, és a már említett menopauza is. Önmagunkba nézve talán nem is csak egy hajlamosító tényezővel rendelkezünk, és számos ismerősünknél is feltehetően halmozottak e rizikótényezők. A szív-érrendszeri betegségekre mindezek mellett genetikus tényezők is hajlamosíthatnak. Sokszor találkozunk a gyakorlatban családban halmozódó érbetegségekkel. Bár ezen változtatni a tudomány nem tud, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az elhanyagolt magas vérnyomás, az elhízás és a magas koleszterinszint mind-mind olyan tényező, aminek megléte csak rajtunk múlik.

Nemrégiben még azt hallottuk, hogy a húszas, harmincas éveiben járó nőknek egyáltalán nem kell aggódniuk érrendszeri betegség kialakulása miatt, csak a menopauza után kell jobban odafigyelni a folyamatra. Igazából azonban a civilizációs szokások miatt már ezt megelőzően is törődni kell az egészséggel. A dohányzó nők körében 50 éves kor alatt háromszoros a szívinfarktus előfordulása. 35 éves kor felett, aki dohányzik és fogamzásgátló tablettát is szed, még nagyobb eséllyel szerezhet érrendszeri betegséget.

A klimax idejében elkezdett hormonterápia a klinikai adatok szerint nemcsak a klimax okozta kellemetlen tüneteket és a csontritkulás kialakulását csökkentik, de jótékony hatásúak az érrendszeri elváltozásokra is. Néhány esetben azonban, különböző egészségügyi okok miatt, nem lehet alkalmazni ezt. Ezekben az esetekben, de azoknál is, akik kaphatják, fontos a többi rizikófaktor kiküszöbölésére tett nem kis erőfeszítés.

A nőknél a szívinfarktus tünetegyüttese lehet a férfiakéval megegyező. A klasszikus tünetek az erős mellkasi, vállba, karba sugárzó nyomó-szorító fájdalom, amit légszomj, verejtékezés, esetenként halálfélelem kísér, és negyedóránál tovább tart. A nőknél azonban sokszor tapasztalható bizonytalan, többször ismétlődő, nyomó jellegű mellkasi, vagy háti fájdalom, hányinger. Nem árt ilyen panaszokkal is felkeresni orvosát, aki a vizsgálat után, az EKG görbe és enzimvizsgálatok birtokában eldönti, jogosak-e aggodalmai vagy sem.

A mozgásra sokszor mondjuk, nincs nekünk időnk arra a munka, a családi elfoglaltságok mellett, s amúgy is sokat dolgozunk, eleget mozgunk. E mozgás azonban kimerít, elfáraszt, s nem üdít. Össze kell fognia a családnak, hogy az anya is kikapcsolódhasson, hetente legalább kétszer tornászhasson, fáradt izmait, ízületeit megmozgathassa. Hétvégén pedig menjen el együtt a család kirándulni, mozogni a szabadba. Ha ez sikerül, akkor elűzhetjük a depressziót, elősegítjük a relaxációt, legyőzve ezzel a stresszt, és harcolhatunk az elhízás, a magas vérnyomás és koleszterin- szint ellen is. A mozgás talán egyik legfontosabb eleme a szükséges életmódváltozásnak. A rendszeres mozgás felépítése lassú folyamat. Lassan kell kezdeni, fokozatosan felépíteni. Legyen először csak 10 perc séta minden másnap. Minden héten emelje a séta hosszát 5 perccel addig, amíg el nem éri a fél órát, majd emelje a gyakoriságot heti 5 alkalomig. Ha nehéz kimozdulni, heti háromszor 10 perc könnyű tornával is kezdhet, de hetenként kétszer legyen szabad levegőn is. Ha teheti, ne használjon liftet, válassza inkább a lépcsőt. A másik ugyanilyen nehéz feladat a stressz leküzdése. Az első lépés felismerni azt, hogy mi okoz Önnek stresszt. Leküzdésében fontos, hogy megtanuljon nemet is mondani. Építsen be mindennapjaiba örömszerző forrásokat, olyanokat, amik nem feltétlenül kerülnek pénzbe, de kellemesebbé teszik napjait. Meg kell tanulni megoldani a problémákat, felismerni az életben igazán fontos dolgokat, s nem minden nehézséget kezelni úgy, mintha az élet függene tőle. Ellenőriztesse rendszeresen vérnyomását, vérzsír értékeit, s ne hagyja, hogy súlya elszabadulhasson. Időnként iktasson be diétát. Leírni mindezt bizony sokkal könnyebb, mint megvalósítani. A legnehezebb a felismerés, majd az elhatározás. Utána lépésről lépésre, nagy türelemmel jön a megvalósítás.

Adjon önmagának néhány évet, hogy megújulhasson, hogy aztán testileg-lelkileg egészségesen, egy minőségileg jobb, boldogabb életet élhessen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció