Napi hatezer lépés a minimum. Ön hol tart?

Egy friss kutatás azt mutatja, hogy naponta egy órának megfelelő sétával javítható a térdízületi gyulladás állapota, és megelőzhető a mozgáskorlátozottság.

A térdízületi gyulladás következtében sok idősebb felnőtt érzi úgy, hogy már az egyszerű séta, lépcsőzés, sőt a székből való felkelés is nehézséget okoz. A kutatás szerint azonban a több séta jobb napi működéshez vezet.

A testtömegindex-kalkulátor segítségével megtudhatja, hogy a testsúlya ideális, vagy elhízott, esetleg túl sovány-e. Léteznek az elhízás mértékét meghatározó más számítási módok, de a táplálkozási szakemberek jelenleg ezt a számítást tartják az egyik legmegbízhatóbb módszernek. A kalkulátort ide kattintva éri el! "A térdízületi gyulladásban szenvedő, illetve a betegség kockázatának kitett embereknek körülbelül napi hatezer lépést kellene megtenniük, és minél többet sétálnak, annál alacsonyabb lesz a működési nehézségek kialakulásának kockázata" - összegezte az eredményeket az június 12-i számában publikált tanulmány szerzője, Daniel White, a Bostoni Egyetem munkatársa. Azoknak a térdízületi gyulladásos betegeknek, akik csak most kezdik el a testmozgást, White azt javasolja, hogy először csak napi háromezer lépést tűzzenek ki célul.

Más irányelvek általában ennél jelentősen több sétálást ajánlanak az egészség megőrzése érdekében, de White azt állítja, hogy kutatásában azt a térdízületi gyulladásban szenvedő, illetve a betegség kockázatának kitett személyeket kértek fel arra, hogy hordjanak lépésszámlálót. Két év múlva a kutatók kiértékelték az alanyok ízületi gyulladással összefüggő funkcionális korlátait. Az eredményekből az derült ki, hogy a funkcionális korlátozások minden megtett ezer lépésenként 16-18 százalékkal csökkentek.

Tegyen meg napi hatezer lépést!

White és más szakértők szerint a séta nemcsak az izomerőt és rugalmasságot növeli, hanem az arthritisz okozta fájdalom enyhítésében is segít.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)