Betegek, akiknek fontos a gyaloglás

Az életmódorvoslás három hónap alatt látványos fordulatot hozhat életvitelünkben, testsúlyunkban, egészségi állapotunkban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint amennyiben testtömegindexünk meghaladja a 25 kg/m2-t, súlyunk 10 százalékától ajánlott megszabadulnunk ahhoz, hogy elkerüljük a krónikus betegségek kialakulását, illetve súlyosbodását. A legtöbb esetben egyébként már a szerény mértékű fogyás is pozitív hatással van az egészségünkre. Az életmódváltás azonban nagyfokú tudatosságot és kitartást igényel, a siker pedig nagyban múlik azon, hogy megtaláljuk-e a megfelelő szakembereket, akik támogatnak minket a változásban.

Soha ne mondjunk ilyeneket krónikus betegeknek Krónikus betegséggel élni nemcsak fizikai, hanem lelki megpróbáltatást is jelent. Ezért az ilyen betegek általában sok támogatást kapnak a környezetüktől. Előfordul azonban, hogy a segítségnek szánt mondatok a visszájukra fordulnak. Részletek itt.

Életmód-beavatkozások hosszú távú hatásait vizsgálva azt láthatjuk, hogy a programok jelentős hatással vannak a súlyvesztésre, és a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit is csökkentik. Egy 12 hónapos utánkövetéses vizsgálatban például 55-75 éves metabolikus szindrómában szenvedő pácienst vizsgáltak. A metabolikus szindróma egy anyagcserezavar, amelyben egyszerre van jelen a vércukorszint-emelkedés, a magas vérnyomás, a hasi elhízás, a magas vérzsírszint és a magas koleszterinszint. A tünetegyüttesben érintett 626 beteget két csoportra osztották: az egyik csoport mediterrán étrend szerint táplálkozott, rendszeres testmozgást végzett és viselkedésterápiában vett részt, míg a kontrollcsoport nem kapott ilyen jellegű támogatást. Azok, akik az intenzív életmódváltó programban vettek részt, 2,5 kilogrammal többet fogytak a kontrollcsoportban lévő társaikhoz képest, és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőik is számottevően javultak.

Diéta, testmozgás és mentálhigiénés tanácsadás

Az átfogó életmód-terápiák jellemzően heti rendszerességű egyéni, illetve étkezési és mozgási szokások módosítására tervezett csoportos kezeléseket biztosítanak. Az életmódváltás három fő összetevője a diéta, a testmozgás és a mentálhigiénés tanácsadás - ezeken a területeken összehangolt tanácsadásban részesül a kliens. A szakmai team vezetője az orvos, aki felállítja a diagnózist, meghatározza a kezelés irányát és felügyeli a paraméterek változását. A páciens kezelésébe bevont szakemberek, a mozgásterapeuta, a dietetikus és a mentálhigiénés szakember a saját szakterületükön belül részletes és egyénre szabott kezelési tervet dolgoznak ki a páciens részére, és folyamatos kommunikációval támogatják a gyógyulást.

Dvorák Márton, a YourPower Med Health Center mozgásterápia szakmai vezetője szerint az utóbbi évtizedekben rohamosan nő a civilizációs betegségek megelőzésével és gyógyításával kapcsolatos tudásunk. "Már nemcsak külföldi kutatások, hanem a hazai szakmai tapasztalatunk is igazolja az életmód-terápiák eredményességét, és egyre pontosabban látjuk a módszer hátterében álló élettani folyamatokat. Különböző krónikus állapotok esetén például nagyon fontos a mozgásterápia 'dózisának' pontos meghatározása, ugyanúgy, mint a klasszikus orvoslásban a gyógyszerek beállítása" - mondta a szakember, aki szerint nagy különbségek lehetnek egyes állapotok és a javasolt mozgásformák között, ezért a mozgásterapeuták az életmódorvossal együttműködve a beteg egészségparamétereinek pontos ismeretében dolgozzák ki az egyéni, vagy a csoportos mozgásformákból álló fejlesztési tervet. "A krónikus betegségek gyógyításában a legfontosabbak a kardiótípusú edzések, mint a gyaloglás, a kerékpározás és az úszás, de nagyon fontos, hogy a beteg könnyen elérhető és az általa kedvelt mozgást végezhessen" - jelezte Dvorák Márton.

A mozgás jót tesz, de krónikus állapotok esetén fontos a dózis meghatározása.
A mozgás jót tesz, de krónikus állapotok esetén fontos a dózis meghatározása. Fotó: Getty Images

"Táplálkozási tanáccsal, diétával, receptekkel eláraszt minket a közösségi média, az internetes források szinte megszámlálhatatlan egymásnak ellentmondó információt közölnek, ami azt eredményezi, hogy emberek tömegei el sem kezdik vagy gyorsan feladják a diétát. Előfordul, hogy már a diéta kiválasztásánál kudarcra ítéljük magunkat, és ez örökre elveszi a kedvünket a tudatos táplálkozástól" - magyarázza Varga Dóra dietetikus. A siker a szakember szerint a személyre szabott, az egyéni életmódot és egészségi állapotot figyelembe vevő diétában rejlik. Ezért van minden életmód orvosi csapatban dietetikus, aki segít a páciensnek kiigazodni a táplálkozás útvesztőjében, és megbízható útmutatással látja el saját állapotával kapcsolatban, majd folyamatosan követi a változást. "Az étrend megválasztása során figyelembe kell venni az egyéni preferenciákat is, hiszen ahhoz, hogy a kezdeti súlyunk 5-10 százalékát le tudjuk küzdeni, bizony hosszú távú változásokra kell berendezkednünk, ami alatt nem szabad, hogy az evés sóvárgássá és folyamatos küzdelemmé váljon. Tudásra, tudatosságra és önfegyelemre van szükségünk" - így a szakember.

A mentálhigiénés életvezetési tanácsadás talán az életmódorvoslás legkevésbé ismert területe, feltehetően azért, mert a klasszikus orvoslásban a lelki egészséggel való munka teljesen elkülönül a testi tünetek gyógyításától. A mentálhigiénés szakember az aktuális életproblémák megoldásában segíti a klienst.

A holisztikus megközelítés azt jelenti, hogy az emberi egészség teljességéből kiindulva gyógyítunk, ebbe beletartozik az is, hogy feltárjuk a testi és a lelki okokat egyaránt - mondta Dr. Révay Edit mentálhigiéné szakmai vezető. Hangsúlyozta, az életmód-kezeléshez elengedhetetlen a mindennapi szokások megváltoztatása, ami nem könnyű feladat, gondoljunk például a dohányzás elhagyására. "Mentálhigiénés szakemberként abban segítem a pácienseket, hogy ha nehézséggel, problémával, konfliktus- vagy stresszhelyzettel találkoznak, tudjanak reflektálni az élményeikre, felismerjék a viselkedésük hátterében álló hatóerőket és képesek legyenek az egészségtelen berögződéseket önerőből megváltoztatni. Az életmódváltásra mentálisan is fel kell készülnünk" - húzta alá Dr. Révay Edit.

Az életmód-orvoslás bizonyítékokon alapuló megközelítés, amely a betegség kiváltó okát kezeli, nem csupán a tüneteket, amelyekre a gyógyszeres terápiák hatnak. A beteg visszanyeri az erejét, és ezzel egy időben képes megspórolni magának a krónikus betegségével járó egészségügyi költségeket is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: