A lábgomba megelőzhető. De hogyan?

Kellemetlen, kínos és meglehetősen gyakori. A lábgomba már-már népbetegségnek számít, mégis sokan csak akkor foglalkoznak vele, amikor már fájdalmas tüneteket okoz. Pedig megelőzhető, időben felismerve pedig könnyen gyógyítható. (X)

A bőr gombás megbetegedése általános probléma: szinte nincs olyan ember, aki ne küzdene vele olykor-olykor. Noha gombás fertőzés bármely testtájon jelentkezhet a fejbőrtől kezdve a nemi szerveken át egészen a körmökig, a lábgomba az egyik legelterjedtebb változata. Ez utóbbi becslések szerint a világ lakosságának körülbelül 15 százalékát érinti valamilyen formában.

lábgomba, viszketés, fiatal nő, tornacipő
A lábgomba jellegzetes tünete a viszketés és a bőr kipirosodása. Fotó: Getty Images

Mi okozhatja?

A lábgombás esetek többségéért a gombák egy speciális csoportja, a dermatofiták felelnek. Ezek nedves, párás, meleg környezetben érzik a legjobban magukat – ahol aztán meglehetősen gyorsan szaporodnak –, ezért a zuhanyzók, az uszodák és egyéb vizes egységek, valamint az azokhoz tartozó öltözők állandó "vendégei". Nem véletlen, hogy a fertőzés atlétaláb néven is ismert: az edzőterembe és a különféle sportlétesítményekbe járók könnyen összeszedhetik. Vannak bizonyos tényezők – például az immunrendszer védekezőképességét legyengítő betegségek, mint a diabétesz és az AIDS –, amelyek növelik a gombás fertőzés kialakulásának kockázatát. Ennél hétköznapibb ok a szoros, rosszul szellőző zokni és a hermetikusan zárt cipő, amely ideális táptalajt nyújt a lábgombáért felelős kórokozók elszaporodásának. De az is növeli a gombás fertőzések veszélyét, ha nem fürdünk rendszeresen.

Noha a lábgombásodás tünetei lehetnek egészen enyhék, mégis könnyen felismerhetők. A jellemzően a lábfejen vagy a lábujjak között jelentkező égő, viszkető érzés, a kipirosodott, pikkelyes, száraz, esetleg hámló vagy hólyagos bőr, a kellemetlen szag egyértelműen gombás fertőzésre utal. A szimptómák azonban nem korlátozódnak kizárólag a lábujjak közére és környékére: a talpon vagy akár a sarok környékén is feltűnhetnek, esetenként gyulladt, vörös bőrt eredményezve.

Így előzhetjük meg a lábgombát

Elkerülhetetlen, hogy intenzív testmozgás közben ne izzadjunk. Ráadásul hideg időben a réteges öltözködés miatt bőrünk nem szellőzik szabadon - ami fokozottan érvényes a zárt cipőbe vagy csizmába bújtatott lábfejünkre is. Amennyiben tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a fokozott verejtékezésre, válasszunk olyan ruhát és zoknit, amely egyrészt jól szellőzik, másrészt könnyen megszárad. Ebből a szempontból az a legszerencsésebb, ha sportoláskor erre a célra tervezett technikai anyagból készült ruhát és zoknit választunk, egyébként pedig a pamutot részesítjük előnyben. Lehetőség szerint kerüljük a műszálas, nejlon darabokat, különösen, ha egész nap nincs lehetőségünk lecserélni azokat.

Ideális, ha munkahelyünkön őszre és télre rendszeresítünk egy könnyű váltócipőt vagy papucsot: így amellett, hogy komfortosabban érezzük magunkat, lábunk is jobban szellőzik, mint egy bélelt lábbeliben. Az is jó alternatíva lehet, ha magunkkal hordunk egy pár váltó zoknit, így amennyiben napközben nincs lehetőségünk a cipőcserére, nem kényszerülünk arra, hogy egész nap átizzadt zokniban legyünk.

Fontos, hogy testmozgás vagy intenzív sportolás után alaposan megmosakodjunk - és ez a lábunkra is vonatkozik. Sokan hajlamosak kihagyni a lábmosást, mondván, bőven elég, ha tiszta vízzel leöblítik a lábujjaikat. Ahhoz, azonban, hogy az ott potenciálisan megtelepedő kórokozókat eltávolítsuk, alapos - szappanos vagy tusfürdős - lemosásra van szükség.

Mivel a közös használatú zuhanyzók és öltözők esetében mindig fennáll a kockázata annak, hogy összeszedünk egy gombás fertőzést, figyeljünk rá, hogy ne mezítláb, hanem papucsban közlekedjünk, és csak a saját törölközőnket, lábbelinket használjuk, valamint arra is, hogy fürdés után alaposan töröljük szárazra a bőrünket, mielőtt felöltözünk. Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a lábgombásodásra, még jobban ügyeljünk a kockázati tényezők kiiktatására.

A lábgomba egyszerűen kezelhető

Noha kellemetlen, a lábgombás esetek többsége egyszerűen és hatékonyan gyógyítható. A lábgomba ellen számos, gyógyszertárakban vény nélkül kapható szer – spray, ecsetelő és krém – kapható. Ezek jellemzően gyorsan enyhítik a kellemetlen tüneteket. Az előírt ideig és mennyiségben alkalmazva el is pusztítják a gombát, legyünk azonban kitartóak: a teljes gyógyulás minden esetben hetekig tartó kezelést igényel. Ha nem javul vagy gyakran visszatér lábunkon a gomba, érdemes orvossal alaposabban körüljárni, mi lehet a háttérben.

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: