Hogyan fertőtlenítsük a cipőnket?

Az egyik legbiztosabb jele annak, hogy cipőnk fertőtlenítésre szorul, ha kellemetlen, bűzös szag árad belőle. De akkor is érdemes odafigyelnünk lábbelink tisztántartására, ha lábgombával küzdünk, hiszen csak így tudjuk megóvni magunkat a visszafertőződéstől. De hogyan álljunk neki? (x)

A cipők meleg, sötét, a beleizzadt lábunktól nedves belseje tökéletes táptalajt nyújt a gombák szaporodásához, nem csoda, hogy a szakértők azt szokták mondani: a cipők fertőtlenítése nélkül a köröm- vagy lábgomba kezelése hatástalan és értelmetlen. Magyarán csak akkor tudunk megszabadulni a gombás fertőzéstől, ha nemcsak a lábunkat kezeljük, de ezzel egy időben a cipőink fertőtlenítésére is odafigyelünk. A cipők fertőtlenítése nélkül a lábunk bármikor újra tud fertőződni.

A következőkben sorra vesszük a cipők fertőtlenítésének leghatékonyabb módszereit.

cipő, mosógép
Jó ötletnek tűnhet, mégsem szerencsés mosógépbe tenni a cipőket. Fotó: Getty Images

Antimikrobás spray

A cipők fertőtlenítésének legbiztonságosabb és egyik leghatékonyabb módja, ha kifejezetten erre a célra gyártott készítményt, például egy antimikrobás sprayt használunk. Arról mindig győződjünk meg vásárlás előtt, hogy a készítmény rendelkezik-e gombaölő tulajdonsággal is, használat előtt pedig érdemes tanulmányozni a termék útmutatóját, hogy megtudjuk, milyen gyakran kell alkalmazni.

Szódabikarbóna és ecet

Házi praktikaként megpróbálkozhatunk szódabikarbóna és ecet alkalmazásával is. A szódabikarbóna semlegesíti a szagokat, illetve csökkenti a gombaspórák aktivitását, és az ecet is a gombák szaporodását tudja gátolni. Szórjunk egy kis szódabikarbónát a cipőnkbe, majd töltsünk meg egy szórófejes flakont hígított ecettel, és fújjuk be vele a cipőnket. Nem kell aggódni, száradás után az ecetszag el fog párologni.

UV-s cipőfertőtlenítők

Ma már léteznek modern, UV-fénnyel működő cipőfertőtlenítők is. Nem kell mást tennünk, mint az eszközt az előírt ideig a cipőnkbe tenni, és az UV-fény hatására el fognak pusztulni a benne található gombák és baktériumok.

A mosógép nem segít

Bár a mosás a kosztól meg tudja tisztítani a cipőket, a gombák spóráit a magas hőmérséklet sem tudja elpusztítani – ráadásul a spórák még a mosógép dobjában is lerakódhatnak, és átkerülhetnek a ruháinkra. Lehet, hogy elsőre jó és gyors megoldásnak tűnik egyszerűen a mosógépbe dobni a cipőinket, a fertőtlenítést ezzel nem tudjuk helyettesíteni.

Olvassa el a cikksorozat további cikkeit is!

Előzzük meg a bajt!

A lábgomba kezelése egy meglehetősen időigényes, több hetes folyamat. A tűzoltás helyett tehát érdemesebb inkább a megelőzésre koncentrálni.

  • Új cipő vásárlása esetén részesítsük előnyben a természetes, bőrbarát anyagokat, amelyek megfelelően tudják biztosítani a lábunk szellőzését.
  • Cipőinket – főleg a sport és munkacipőket – rendszeresen szellőztessük ki, de ilyenkor is használhatunk nyugodtan fertőtlenítő sprayt is.

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: