A focizás így veszélyeztetheti a láb egészségét

A focizás alapvetően kifejezetten kedvezően befolyásolja a fizikai és mentális egészséget, azonban érdemes tudni azt is, hogy ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, káros hatással lehet a lábunkra. (X)

A leggyakoribb sérülések rendszerint akkor következnek be, amikor az izmok nincsenek megfelelően bemelegítve, illetve, ha túl vannak erőltetve. Ilyenkor, nagyon könnyen kialakulhat izomhúzódás – például a combizomban – vagy akár izomszakadás is. Futballozás közben előfordulhatnak térd- vagy bokasérülések, amelyek hosszú távon az ízületi szalagok meglazulását okozhatják, valamint bokaszalag-, térdszalag-, achilles-ín- vagy meniszkuszszakadás is bekövetkezhet. Az egyik legsúlyosabb térdtrauma, a nagy fájdalommal járó keresztszalag-szakadás, amelynek gyógyulási ideje fél év is lehet. A nagyobb esések vagy például ütközések miatt kialakuló törések általában ennél a sportágnál a sípcsontot- vagy a szárkapocscsontot érintik. Ezek azonnali operációt igényelnek, amely után a rehabilitáció akár egy évig is elhúzódhat.

A bőrt és körmöt sem kíméli

Bár a súlyos traumákhoz képest apróságnak tűnhet, mégis kifejezetten gyakori, hosszan elhúzódó problémát jelenthetnek a lábkörmökön, vagy a lábfejeken keletkező felületi sérülések is. A fekete vagy liláskék lábujjkörmökkel nem csak a futók, hanem a focisták is szembesülhetnek akkor, ha nem megfelelő cipőt hordanak, illetve, ha erős trauma – például taposás – éri a lábukat. Amikor a cipő felső része erősen rászorul vagy hozzádörzsölődik a körömhöz, súlyosabb esetben a körömlemez teljes leválását okozhatja a körömágyról. Már a részleges szakadás is komoly fájdalommal jár együtt – különösen akkor, ha a körülötte lévő bőr begyullad –, ha azonban teljesen leválik, akár fél évig is eltarthat, mire visszanő. Ráadásul a különböző körömsérülések nagyban megnövelhetik a körömgomba kockázatát is, amely kialakulását még inkább erősíti a sportolás közben fokozottan jelentkező lábizzadás, valamint a közösségi öltözők használata.

sport, labdarúgás
Az ártatlannak tűnő sérülések is veszélyeztetik a láb egészségét. Fotó: Getty Images

Köröm- és lábgomba

A sérült körömlemezen megjelenő gombás fertőzés (onikomikózis) kifejezetten gyakori betegségnek számít; a kórokozó a körmökkel és a bőr külső rétegével táplálkozva gyorsan szaporodik, terjeszkedik. Tünetei közé tartozik a megvastagodott, sárgásfehér színű, törmelékesen töredező köröm, a kellemetlenül – vagy fájdalmasan – felpúposodó, fénytelen körömlemez, valamint súlyosabb esetben a körömleválás. A kórkép kialakulásáért elsősorban a dermatofitáknak nevezett gombatípus elszaporodása a felelős, azonban érdemes tudni, hogy ugyanez a gombafaj okozza a lábgombát is, amely a körömfertőzéses esetek egyharmadánál szintén megjelenik. A lábgomba leggyakoribb tünete a viszkető, égő érzés a lábujjakon és lábfejen, a száraz, repedező vagy hámló bőr a talpon és sarkakon, vagy a lábujjak között. Szintén figyelmeztető jel lehet a kellemetlen szag, amelyért már jellemzően a szövődményként kialakuló bakteriális a felelős.

Minél gyorsabb kezelést igényel

A gombás fertőzés kezelésének hossza egyéni, de mindenképpen heteket vesz igénybe. Körömgomba esetében elsősorban attól függ, hogy milyen gyorsan nőnek a beteg körmei. Ez idő alatt gondoskodni kell a gomba terjedésének megfékezéséről, illetve arról is, hogy a fertőzést otthon, illetve a sporttársaknak a közös öltözőben, vagy zuhanyzóban ne adjuk át. A patikában vény nélkül kaphatóak különböző hatóanyagtartalmú készítmények, amelyekkel a terápiát hatékonyan elősegíthetjük. Javasoltak például az olyan krémek, amelyek egyszerre képesek gyógyítani a köröm- és a lábgombás fertőzéseket is. Az ezekben található hatóanyagok, amellett, hogy enyhítik a viszketést, az égő érzést, el is pusztítják a tüneteket okozó kórokozót. Amennyiben a fertőzés tünetei a pontosan betartott terápia ellenére sem enyhülnének – ez például akkor fordulhat elő, ha a kezelést a betegség nagyon késői stádiumában kezdtük csak el –, érdemes mielőbb bőrgyógyász segítséget kérni, aki indokolt esetben szájon át alkalmazott gombaellenes gyógyszer szedését javasolhatja.

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: