Mesterséges megtermékenyítés: kinek van joga hozzá?

A meddőség problémája hazánkban több tízezer párt érint. A háttérben húzódó okok feltárását követően, a szükséges beavatkozások egy csoportját hívják mesterséges megtermékenyítésnek.

Az egyes eljárások nem csak orvosilag, de jogi szempontból is bonyolult feltételrendszerrel bírnak.
A mesterséges megtermékenyítés többféle eljárást jelöl. A beavatkozás történhet az anya testén belül vagy azon kívül, illetve az eljáráshoz szükség lehet idegen donor bevonására is. Ezekhez az eljárásokhoz kapcsolódnak az egyes reprodukciós eljárások, melyeket csak törvényben rögzített szigorú feltételek teljesülése esetén lehet elvégezni.

Reprodukciós eljárásként alkalmazható:

 • testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés,
 • a házastárs, illetve élettárs ivarsejtjeivel vagy adományozott ivarsejttel végzett mesterséges ondóbevitel,
 • ivarsejt adományozásával történő testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés,
 • embrióadományozással végzett embrióbeültetés,
 • a női ivarsejt megtermékenyülését, illetőleg megtermékenyíthetőségét, valamint a megtermékenyített ivarsejt megtapadását, fejlődését elősegítő egyéb módszer.
Reprodukciós eljárás során történő megtermékenyítéshez, illetőleg embrió beültetéshez kizárólag emberi ivarsejt, illetve embrió használható fel. Ilyen eljárás házastársi vagy különneműek közötti élettársi kapcsolatban álló személyeknél végezhető el, amennyiben bármely félnél fennálló egészségi ok (meddőség) következtében a kapcsolatból természetes úton nagy valószínűséggel egészséges gyermek nem származhat. Élettársak esetén reprodukciós eljárás csak abban az esetben végezhető, amennyiben az élettársak egyike sem házas.

Egyedülálló nő esetében a reprodukciós eljárás akkor végezhető el, amennyiben a nő életkora vagy egészségi állapota (meddőség) következtében gyermeket természetes úton nagy valószínűséggel nem vállalhat. Az eljárások közül ebben az esetben testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés nem végezhető.Reprodukciós eljárás házastársi vagy különneműek közötti élettársi kapcsolatban álló személyeknél, illetve az egyedülállóvá vált nőnél akkor végezhető el, ha

 • legalább két egymástól független - a meddőség tényének és okának megállapításához szükséges orvosi vizsgálatokon alapuló - szakorvosi szakvélemény alátámasztja, hogy a valamelyik félnél vagy mindkét félnél együttesen fennálló egészségi ok következtében a kapcsolatból természetes úton nagy valószínűséggel egészséges gyermek nem származhat,
 • a nő a reprodukciós kor felső határát nem érte el,
 • a kérelmezők nem állnak egymással olyan egyenesági, illetve testvéri kapcsolatban , és ezt írásbeli nyilatkozatukkal alátámasztják,
 • a kérelmezők hitelt érdemlően igazolják
 • - a meddőség kezelésére irányuló egyéb módszerek eredménytelenségét, és

  - kizáró okok nem állnak fenn,

 • a reprodukciós eljárás elvégzésére jogosult szervezeti egység vezetője a javaslat helyességéről meggyőződik és ezt rögzíti a dokumentációban,
 • valamennyi feltétel együttes fennállása esetén az alkalmazott eljárással orvosilag megalapozott esélye van egészséges gyermek fogamzásának és megszületésének.
A mesterséges megtermékenyítés és a reprodukciós eljárások részletes szabályai megtalálhatóak az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 165. §- 186. § szakaszaiban, valamint az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások végzésére vonatkozó, valamint az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolására vonatkozó részletes szabályokról szóló 30/1998. (VI.24.) NM rendelet rendelkezéseiben.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag