Szeptikus arthritisz: mit kell tudni róla?

Az ízületi gyulladást a legtöbbször valamilyen autoimmun betegséghez, esetleg az adott ízület túlterheléséhez kötjük, de meglehetősen gyakori, hogy valamilyen kórokozó támadja meg az ízületeket és okoz gyulladást.

A szeptikus arthritis egy kórokozók által kiváltott gyulladás, mely több ízületet is érinthet. A baktériumok, vírusok, esetleg gombák az egyébként steril ízületi folyadékba jutnak be és ott okoznak betegséget. A leggyakrabban gyulladást okozó mikrobák közé tartozik például a Staphylococcus aureus és a Haemophilus influenzae, de ízületi gyulladást okozhat például az E. coli, a Neisseria gonorrhoeae, a Salmonella, a Mycobacterium tubercolosis vagy a hepatitiszt, a herpeszt, a mumpszot, ebolát okozó vírusok is.

A fertőző ízületi gyulladás kialakulásánál nagy szerepet játszanak bizonyos rizikófaktorok. Ezek közé tartozik például az, ha valaki immunszupresszáns gyógyszert szed, a korábbi ízületi gyulladások, sérülések vagy az ízületet érintő műtétek. Bizonyos krónikus betegségekben szenvedőknél is gyakoribb a szeptikus arthritis, például a cukorbetegeknél, a sarlósejt-rendellenességekben szenvedőknél, a reumatikus betegségekben szenvedőknél, vagy azoknál, akik valamilyen immunhiányos betegséggel küzdenek. Az alkoholizmus, illetve az intravénás kábítószerhasználat is fokozza a fertőzéses ízületi gyulladás kialakulását.

Az ízületi fájdalmaknak rengeteg fajtája van, ennek megfelelően kiváltó tényezőik is sokfélék lehetnek. A leggyakoribb ok az örökletes hajlam és a helytelen életmód. A betegség tünetei közé tartozik természetesen az ízületi fájdalom, az ízület megdagadása, az érintett terület kipirosodása, meleg érzete, merevsége. Emellett láz és hidegrázás is jelentkezhet. Általában olyan „nagy’ ízületek az érintettek, mint a bokák, a térdek, a csípők vagy a könyökök, de olyan ízületek is begyulladhatnak, amelyekre ritkábban jellemző a fájdalom (például a vállízületek). A betegség diagnosztizálásához általában mintát vesznek az ízületi folyadékból, és azt vizsgálják meg. Mivel ez a folyadék normális esetben steril, könnyen kitenyészhető benne a gyulladásért felelős kórokozó.

Kórokozók is okozhatnak ízületi gyulladást
Kórokozók is okozhatnak ízületi gyulladást

A szeptikus arthritis kezelésénél egyrészt gyógyszeres terápiára van szükség, például antibiotikumok szedésére. Ezeket általában hosszú ideig, akár 4-6 hétig szükséges alkalmazni. Emellett az ízületi folyadék leszívására, eltvávolítására is szükség lehet (akár műtéti úton), így ugyanis a kórokozók is „kikerülnek” a szervezetünkből.

Amennyiben a betegség kezelését nem kezdik meg a lehető legkorábbi időpontban, akár az ízület egészsége is veszélybe kerülhet. Az, hogy mennyire sikeres a beteg felépülése, nagymértékben függ például attól is, hogy milyen kórokozó támadta meg az ízületet, egyeseket ugyanis könnyebb elpusztítani, mások viszont ellenállóbbak. Minél tovább hagyják kezeletlenül a szeptikus arthritist, annál nehezebb lesz gyógyítani, és annál nagyobb az esély a betegség továbbterjedésére, illetve arra, hogy az ízület visszafordíthatatlanul károsodik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció