A gyulladáscsökkentő gyógyszerek lehetséges, ám nem várt hatása

Bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerek rövid távú szedése egyeseknél krónikus fájdalom kialakulásához is hozzájárulhat - erre a megállapításra jutottak egy friss tanulmány szerzői.

Az Egyesült Államokban körülbelül 50 millió felnőtt szenved krónikus fájdalomtól, melynek leggyakrabban valamilyen sérülés az oka - számol be róla a Healthline. Egy, a Science Translational Medicine című folyóiratban közzétett kutatás kimutatta, hogy bár bizonyos ibuprofen- vagy szteroidtartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszerek rövid távon képesek enyhíteni vagy akár teljesen megszüntetni a fájdalmat, szedésük egyeseknél krónikus fájdalom kialakulásához is vezethet.

Több millió ember küzd a világon derékfájással. Fotó: Getty Images
Több millió ember küzd a világon derékfájással. Fotó: Getty Images

A kanadai McGill Egyetem klinikusai által vezetett új kutatás eredményei azt sugallják, hogy ideje lenne ismét és az eddigieknél alaposabban megvizsgálni a különféle gyulladáscsökkentő gyógyszerek rövid és hosszú távú hatásait.

A gyulladás a szervezet szándékos és szükséges válaszreakciója

Egy-egy sérülést követően - annak jellegétől és mértékétől függően - szervezetünk természetes válaszreakciójaként gyulladás alakul ki, ami az egész testet érintheti. Ahogy a gyulladás fokozódik, úgy erősödhet a vele járó fájdalom. A gyulladás blokkolása azonban hosszú távú és krónikus következményekkel is járhat - írja a Healthline Jeffrey Mogilt, a tanulmány egyik szerzőjét, a McGill Egyetem tanszékvezetőjét idézve. “Gyulladás nem véletlenül keletkezik, hanem okkal, és szükséges a gyógyuláshoz. Van rá bizonyíték, hogy ha blokkoljuk a gyulladást, azzal megzavarjuk a sebgyógyulást” - összegezte Mogil.

Mit mutatnak a legújabb kutatási eredmények?

A kutatók 98 derékfájással küzdő embert és velük párhuzamosan ugyanezzel a problémával küzdő egereket vizsgáltak fizikai és sejtszinten, összesen három hónapig. Megállapították, hogy a neutrofilek (fehérvérsejtek) kulcsszerepet játszanak a fájdalomra adott válaszreakció létrejöttében.

Kiderült, hogy míg az embereknél a neutrofilek blokkolása rövid távon segíthet a fájdalom csökkentésében, addig az egereknél meghosszabbíthatja a fájdalmat, ami így akár tízszer hosszabb ideig is eltarthat. A másik jelentős eredmény, hogy azoknál a betegeknél, akiknél a neutrofilek szintje természetes módon megemelkedett - vagyis nem törekedtek ezek gyógyszeres csökkentésére --, egyfajta védőmechanizmus lépett fel, ami megakadályozta, hogy az akut fájdalom krónikussá váljon. A mostani eredményeket korábbi tanulmányok is alátámasztják. Az Egyesült Királyságban egy 500 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás szerzői például arra jutottak, hogy akik gyulladáscsökkentő gyógyszereket szedtek, a következő két-tíz évben hosszú távú krónikus fájdalmat tapasztaltak.

További kutatásokra van szükség

Bár a mostani eredmények meggyőzőek, Jeffrey Mogil szerint több randomizált és kontrollált vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy a tudósok újragondolhassák, hogyan kezeljük a fájdalmat akut és krónikus szinten. Mert ahogy fogalmazott: a fájdalom szinte mindenkit érint, ezért fontos megérteni, hogyan működik és hogyan kezelhető. 

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)