A gyulladáscsökkentő gyógyszerek lehetséges, ám nem várt hatása

Bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerek rövid távú szedése egyeseknél krónikus fájdalom kialakulásához is hozzájárulhat - erre a megállapításra jutottak egy friss tanulmány szerzői.

Az Egyesült Államokban körülbelül 50 millió felnőtt szenved krónikus fájdalomtól, melynek leggyakrabban valamilyen sérülés az oka - számol be róla a Healthline. Egy, a Science Translational Medicine című folyóiratban közzétett kutatás kimutatta, hogy bár bizonyos ibuprofen- vagy szteroidtartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszerek rövid távon képesek enyhíteni vagy akár teljesen megszüntetni a fájdalmat, szedésük egyeseknél krónikus fájdalom kialakulásához is vezethet.

Több millió ember küzd a világon derékfájással. Fotó: Getty Images
Több millió ember küzd a világon derékfájással. Fotó: Getty Images

A kanadai McGill Egyetem klinikusai által vezetett új kutatás eredményei azt sugallják, hogy ideje lenne ismét és az eddigieknél alaposabban megvizsgálni a különféle gyulladáscsökkentő gyógyszerek rövid és hosszú távú hatásait.

A gyulladás a szervezet szándékos és szükséges válaszreakciója

Egy-egy sérülést követően - annak jellegétől és mértékétől függően - szervezetünk természetes válaszreakciójaként gyulladás alakul ki, ami az egész testet érintheti. Ahogy a gyulladás fokozódik, úgy erősödhet a vele járó fájdalom. A gyulladás blokkolása azonban hosszú távú és krónikus következményekkel is járhat - írja a Healthline Jeffrey Mogilt, a tanulmány egyik szerzőjét, a McGill Egyetem tanszékvezetőjét idézve. “Gyulladás nem véletlenül keletkezik, hanem okkal, és szükséges a gyógyuláshoz. Van rá bizonyíték, hogy ha blokkoljuk a gyulladást, azzal megzavarjuk a sebgyógyulást” - összegezte Mogil.

Mit mutatnak a legújabb kutatási eredmények?

A kutatók 98  derékfájással küzdő embert és velük párhuzamosan ugyanezzel a problémával küzdő egereket vizsgáltak fizikai és sejtszinten, összesen három hónapig. Megállapították, hogy a neutrofilek (fehérvérsejtek) kulcsszerepet játszanak a fájdalomra adott válaszreakció létrejöttében.

Kiderült, hogy míg az embereknél a neutrofilek blokkolása rövid távon segíthet a fájdalom csökkentésében, addig az egereknél meghosszabbíthatja a fájdalmat, ami így akár tízszer hosszabb ideig is eltarthat. A másik jelentős eredmény, hogy azoknál a betegeknél, akiknél a neutrofilek szintje természetes módon megemelkedett - vagyis nem törekedtek ezek gyógyszeres csökkentésére --, egyfajta védőmechanizmus lépett fel, ami megakadályozta, hogy az akut fájdalom krónikussá váljon. A mostani eredményeket korábbi tanulmányok is alátámasztják. Az Egyesült Királyságban egy 500 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás szerzői például arra jutottak, hogy akik gyulladáscsökkentő gyógyszereket szedtek, a következő két-tíz évben hosszú távú krónikus fájdalmat tapasztaltak.

További kutatásokra van szükség

Bár a mostani eredmények meggyőzőek, Jeffrey Mogil szerint több randomizált és kontrollált vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy a tudósok újragondolhassák, hogyan kezeljük a fájdalmat akut és krónikus szinten. Mert ahogy fogalmazott: a fájdalom szinte mindenkit érint, ezért fontos megérteni, hogyan működik és hogyan kezelhető. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +22 °C
Minimum: +16 °C

A Dunántúlon és középen jobbára erősen felhős vagy borult égre van kilátás, keleten lehet még eleinte több órás napsütés. Délnyugat felől több hullámban érkezik a csapadék, amelyből főleg az ország középső harmadában sokfelé várható tartós, intenzív eső, de keleten záporok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, a Dunántúlon olykor megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 33 fok között várható, nyugatról délkelet felé haladva várható egyre melegebb idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra