Mit mutat a fehérvérsejtszám a laboreredményen?

Mit mutat a leleten a fehérvérsejtszám? Esetében az úgynevezett normálérték, azaz az ideálisnak mondható eredmény mikroliterenként körülbelül 4000 és 10000 közé esik. De mit is jelent ez pontosan?

Hogyan igazodjunk el a laboreredményen?

Miután levették a laborban a vérünket, hamar megkapjuk az eredményeket, amin eligazodni meglehetősen bonyolult feladat. Pedig fontos dolgokról árulkodnak az adatok: a vér az egyik leghatékonyabb hírközlője a testben bujkáló rendellenességeknek. Amikor a teljes vérképet vizsgálják, az érinti a fehérvérsejteket (fvs vagy white blood cells, WBC) a vörösvérsejteket (vvt vagy red blood cells, RBC) a trombocitákat (thr vagy platelet, PLT) és a vérlemezkéket.

A vérvizsgálat az egyik leggyakoribb teszt, melyen az emberek átesnek, hiszen az első dolog, amit egy orvos kér: a teljes vérkép. Pontosan mit jelentenek a leleten látható rövidítések, adatok?

Mennyi a fehérvérsejtek normálértéke?

A fehérvérsejtek esetében az úgynevezett normálérték, azaz az ideálisnak mondható eredmény mikroliterenként körülbelül 4000 és 10000 közé esik. Mivel a fehérvérsejtek száma számos ok miatt eltérhet, így további vizsgálatok elvégzése is szükséges lehet.

Vörös vérsejtek, aktivált vérlemezke és fehér vérsejtek mikroszkóp alatt
Így festenek a vörös és a fehér vérsejtek mikroszkóp alatt

A fehérvérsejtek típusai

A fehérvérsejteknek több típusa is akad, például a limfocitáknak is nevezett nyiroksejtek, a nagy falósejtek, azaz a monociták avagy makrofágok, illetve a granulociták. Ezeknek a típusoknak a relatív számából lehet következtetni arra, hogy akad-e gyulladás a szervezetben, heveny vagy idültfertőzésokozza-e és, hogy baktérium, vírus vagy valamilyen élősködő a kiváltó ok.

Mivel a fertőzésre a szervezet a fehérvérsejtek számának megnövekedésével reagál ezért a magas érték bizonyosan valamilyen gyulladásra utal. ugyanakkor a leukémia szintén okozhat magas fvs-számot.

Részleteiben vizsgálva a fehérvérsejteket, a normálértéket a következőképpen határozzuk meg:

Limfocita: 20%-40%

Monocita: 2%-8%

Neutrofil granulocita: 40%-60%

Eozinofil granulocita: 1%-4%

Bazofil granulocita: 0,1%-1,5%

A magas limfocitaszám leukémiára, vírusfertőzésre utalhat, míg az alacsony inkább a rákos megbetegedés esetén használt kemoterápiára vagy sugárkezelésre, mérgezések hatására adott válasz, esetleg HIV-fertőzés jele lehet.

A monociták száma krónikus gyulladások esetén magas, míg neutrofil ganulocitákból akkor van sok, ha a fertőzés hevenynek mondható. Parazitafertőzésre utalhat a magas eozinofil granulocitaszám, míg a bazofil granulociták csökkenése allergiát feltételez.

Várjuk meg, mit mond az orvos! Mielőtt a vérvizsgálat eredményét kézhez kapva nagyon megijednénk, érdemes észben tartani, hogy bizonyos gyógyszerek mellékhatásai között szerepelhet a fehérvérsejtek számának csökkenése vagy emelkedése. Pontos választ az orvos tud majd adni a kapott eredményeket megvizsgálva és a beteg kórelőzményének ismeretében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)