Mit mutat a fehérvérsejtszám a laboreredményen?

Mit mutat a leleten a fehérvérsejtszám? Esetében az úgynevezett normálérték, azaz az ideálisnak mondható eredmény mikroliterenként körülbelül 4000 és 10000 közé esik. De mit is jelent ez pontosan?

Hogyan igazodjunk el a laboreredményen?

Miután levették a laborban a vérünket , hamar megkapjuk az eredményeket, amin eligazodni meglehetősen bonyolult feladat. Pedig fontos dolgokról árulkodnak az adatok: a vér az egyik leghatékonyabb hírközlője a testben bujkáló rendellenességeknek. Amikor a teljes vérképet vizsgálják, az érinti a fehérvérsejteket (fvs vagy white blood cells, WBC) a vörösvérsejteket (vvt vagy red blood cells, RBC) a trombocitákat (thr vagy platelet, PLT) és a vérlemezkéket.

A vérvizsgálat az egyik leggyakoribb teszt, melyen az emberek átesnek, hiszen az első dolog, amit egy orvos kér: a teljes vérkép. Pontosan mit jelentenek a leleten látható rövidítések, adatok?

Mennyi a fehérvérsejtek normálértéke?

A fehérvérsejtek esetében az úgynevezett normálérték, azaz az ideálisnak mondható eredmény mikroliterenként körülbelül 4000 és 10000 közé esik. Mivel a fehérvérsejtek száma számos ok miatt eltérhet, így további vizsgálatok elvégzése is szükséges lehet.

Vörös vérsejtek, aktivált vérlemezke és fehér vérsejtek mikroszkóp alatt
Így festenek a vörös és a fehér vérsejtek mikroszkóp alatt

A fehérvérsejtek típusai

A fehérvérsejteknek több típusa is akad , például a limfocitáknak is nevezett nyiroksejtek, a nagy falósejtek, azaz a monociták avagy makrofágok, illetve a granulociták. Ezeknek a típusoknak a relatív számából lehet következtetni arra, hogy akad-e gyulladás a szervezetben, heveny vagy idült fertőzés okozza-e és, hogy baktérium, vírus vagy valamilyen élősködő a kiváltó ok.

Mivel a fertőzésre a szervezet a fehérvérsejtek számának megnövekedésével reagál ezért a magas érték bizonyosan valamilyen gyulladásra utal. ugyanakkor a leukémia szintén okozhat magas fvs-számot.

Részleteiben vizsgálva a fehérvérsejteket, a normálértéket a következőképpen határozzuk meg:

Limfocita : 20%-40%

Monocita : 2%-8%

Neutrofil granulocita: 40%-60%

Eozinofil granulocita: 1%-4%

Bazofil granulocita: 0,1%-1,5%

A magas limfocitaszám leukémiára , vírusfertőzésre utalhat, míg az alacsony inkább a rákos megbetegedés esetén használt kemoterápiára vagy sugárkezelésre, mérgezések hatására adott válasz, esetleg HIV-fertőzés jele lehet.

A monociták száma krónikus gyulladások esetén magas, míg neutrofil ganulocitákból akkor van sok, ha a fertőzés hevenynek mondható. Parazitafertőzésre utalhat a magas eozinofil granulocitaszám, míg a bazofil granulociták csökkenése allergiát feltételez.

Várjuk meg, mit mond az orvos! Mielőtt a vérvizsgálat eredményét kézhez kapva nagyon megijednénk, érdemes észben tartani, hogy bizonyos gyógyszerek mellékhatásai között szerepelhet a fehérvérsejtek számának csökkenése vagy emelkedése. Pontos választ az orvos tud majd adni a kapott eredményeket megvizsgálva és a beteg kórelőzményének ismeretében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jobbára borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzónából döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +9 fok közé enyhül az idő, dél felé számíthatunk egyre magasabb értékekre. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra