Gyakoribb az inkontinencia, mint gondolnánk

Napjainkban nagyjából 2 millió 60 év feletti személy él Magyarországon. Mintegy 50 százalékuk küzd vizelettartási problémákkal. A betegek 34 százaléka ráadásul megfelelő kezelést sem kap.

Több mint 200 ezer beteg bevonásával készült friss felmérés az inkontinencia hazai érintettségéről. Egy csaknem 10 ezer fő részvételével készült kutatásban pedig a vizelettartási panaszokat kiváltó kockázati tényezőket, a tünetek súlyosságát, a probléma nemek szerinti eloszlását, valamint a vizeletürítés gyakoriságát vizsgálták.

inkontinencia, vizelettartás, vizelettartási problémák, vizeletcsepegés,
Az érintettek 77,2 százaléka nő. Fotó: iStock

Nőknél sokkal gyakoribb

A 2019-es évi országos lefedettségű felmérésből kiderült, hogy az inkontinencia főként a 65 év felettiek körében fordul elő, az érintettek 77,2 százaléka nő. Nagy részük önellátó és semmilyen segítségre sem szorul, a vizelettartási problémák azonban komolyan befolyásolják az életminőséget. Ezért az érintetteknek olyan megoldásokat kell kínálni, amelyek lehetővé teszik, hogy panaszaik ellenére tudjanak dolgozni, megfelelő életminőségben teljenek napjaik, és ne korlátozza őket az inkontinencia a szabad mozgásban és aktivitásban sem. Tehát az elsődleges cél a minél gyorsabb tünetmentesítés.

A nagyszülői GYED útjába állhat

Legsúlyosabb kockázati tényezők Az inkontinencia leggyakoribb kockázati tényezői a cukorbetegség és a túlsúly. A megkérdezettek 40,7 százaléka cukorbetegség, 34,9 százalékuk pedig túlsúlyos. Sokaknál - a betegek 60 százalékánál - kettő vagy több rizikófaktor is jelen van, ezért ők kiemelt figyelmet igényelnek. Az okokól itt olvashat bővebben!

Elöregedő társadalmunkban kiemelkedően fontos, hogy az idősek is aktív szerepvállalói legyenek a családnak. Ezzel gyermekeik munkába való mielőbbi visszatérésének lehetőségét teremtik meg. Emiatt 2020. január 1-jétől időskori GYED-et vehetnek igénybe azok a nagyszülők , akik még nem mentek nyugdíjba. Ez azt jelenti, hogy a dolgozó szülők helyett a nagyszülők vállalják a gyermek otthoni gondozását. Ez viszont csak akkor valósulhat meg, ha a vizelettartási problémákkal küzdők ellátottsága megvalósul.

A felmérés során viszont az derült ki, hogy a betegek 34 százaléka nem kap megfelelő kezelést. A megkérdezettek 31 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem kapott professzionális segítséget - még akkor sem, ha időben a háziorvosához fordult. Az alanyok mindössze 42 százalékát irányította szakorvoshoz a háziorvos.

A fenti adatokból arra következtethetünk, hogy azok az időskorú lakosok, akik igénybe vennék az időskori GYED-et, azok a kezeletlen vizelettartási problémáik miatt nem tudnak részt venni a családi terhek megosztásában. Ezáltal a Gyermekgondozási díj is kihasználatlan lehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A Dunántúl nyugati és déli részein fordulhatnak elő kevésbé felhős, derült tájak, másutt viszont erősen felhős vagy borult marad az idő. A Duna vonalában és attól keletre több helyen számíthatunk esőre, záporra. A hegyekben havas eső zápor, hózápor sem kizárt. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a kevésbé felhős és szélárnyékos dunántúli tájakon gyenge fagy sem kizárt. Vasárnap napközben hidegfronti hatás érvényesül, ami miatt sokaknál jelentkezhetnek kellemetlen panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra