Az inkontinencia hat típusa

Az inkontinencia, vagyis az akaratlan vizeletszivárgás egy rendkívül kellemetlen probléma amely meglepően sok embert érint. A jelenségnek több típusa is van.

Egyes becslések szerint az akaratlan vizeletszivárgástól a 30-60 év közti nők csaknem 30 százaléka szenved, idősebb korban pedig még gyakoribb ez a probléma. Az inkontinencia okai szerteágazók, de az biztos, hogy az elhízás és a dohányzás növeli a kockázatot. Ahhoz, hogy kezelhető legyen a kínos panasz, elsősorban arra van szükség, hogy megszülessen a pontos diagnózis. Ki kell tehát deríteni, milyen típusú inkontinenciáról van szó - ebben segít dr. Rákász István , az Urológiai Központ szakorvosa.

vizelési inger, gyakori vizelés, inkontinencia, vizelettartási problémák, vizeletszivárgás
Az sem ritka jelenség, hogy a különböző típusú inkontinenciák keverednek. Fotó: 123rf

Stressz inkontinencia

Ez a leggyakoribb típus. Különösen a szülésen és a menopauzán átesett nőket érinti. A stressz kifejezés ebben az esetben jóval inkább utal fizikális nyomásra, mint mentális stresszre. Ez azt jelenti, hogy a húgyhólyag és a vizeletkontrollért felelős izmok valamiért nagyobb nyomás alá helyeződnek. Ilyenkor az érintettnek akaratlanul szivárogni kezd a vizelete. A szivárgást előidézheti köhögés, tüsszentés, nevetés vagy nehéz tárgy emelése, de bizonyos mozgások hatására is megindulhat a vizelet.

Késztetéses inkontinencia

Nőknél sem normális a gyakori pisilés - részletek itt!

A hiperaktív hólyag szindrómának is nevezett típus fő jellemzője, hogy a vizelési inger igen sürgetően jelentkezik, a húgyhólyag izmainak hirtelen fellépő görcse vagy a hólyag nyálkahártyájának fokozott ingerlékenysége miatt. Ez az inger pedig olyan gyors és erős, hogy a páciens sokszor nem is tudja tovább tartogatni a vizeletet. Gyakori kiváltó okok közé tartozik a hirtelen pozícióváltás, a folyó víz hangja, a szex, a méheltávolítás és bizonyos idegrendszeri betegségek is.

Kevert inkontinencia

Az sem ritka jelenség, hogy a különböző típusú inkontinenciák keverednek. A nőknél például különösen gyakori a stressz és a késztetéses inkontinencia egyidejű jelenléte.

Túlfolyásos inkontinencia

Amikor a húgyhólyag nem képes az összes termelődő vizeletet megtartani, vagy a nem tud tökéletesen kiürülni, akkor is elszivároghat egy kis mennyiségű vizelet. Ilyenkor a vizelési inger is jóval gyakrabban jelentkezik a megszokottnál. Ennek oka lehet többek között a hólyag sérülése vagy akár diabétesz is. Ez a típusú inkontinencia a férfiaknál gyakoribb, különösen prosztatamegnagyobbodás esetén.

Funkcionális inkontinencia

Ebben az esetben a páciens valamilyen okból nem képes eljutni a vécéig a vizeléshez. Ez az ok lehet fizikai jellegű - mozgásképtelenség vagy mozgáskorlátozottság -, illetve olyan mentális jellegű is, mint a demencia, a depresszió vagy a zavarodottság. Jellegéből adódóan ez a típus többnyire az idősebbeket érinti.

Teljes inkontinencia

Ez a típus azt is jelentheti, hogy a vizelet folyamatosan szivárog, és azt is, hogy időnként kontrollálhatatlan, nagyobb mennyiségű vizelés történik. Ennek oka lehet például genetikai rendellenesség, illetve a gerincvelőt vagy a vizeletkiválasztó rendszert érintő sérülés is.

A diagnózis a kezelést is meghatározza

Ha megállapítják, pontosan milyen típusú inkontinenciáról van szó, illetve mi okozza a panaszokat, könnyebb megtalálni a leghatásosabb kezelést. Napjainkban már számos módszer áll rendelkezésre. Létezik gyógyszeres kezelés, de hatásos lehet a Kegel-gyakorlat , a hólyag "tréningezése" és az izomlazító hatású Botox-injektálás is. Súlyosabb esetben pedig szóba kerülhet a katéterezés vagy a műtét is - véli az urológus.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

A Dunántúl északnyugati tájain várható legkisebb eséllyel csapadék, másutt estig még az ország több pontján erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is előfordulhat. Zivataroktól függetlenül az Alpokalján néhol megerősödhet az északi szél. Késő estére döntően 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra nem kell számítani. A napos időszakokban ugyanakkor erős lesz az UV-sugárzás.