Az orvos tanácsa: így védhetjük ki az influenzát

Hétről hétre mind többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, így adja magát a kérdés, mit tanácsol a szakember, hogyan védekezhetünk a leghatékonyabban az influenza ellen, ha nem tudjuk vagy akarjuk beoltatni magunkat?

Dr. Meglécz Katalin, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára elsősorban azt javasolja, kerüljük a zsúfolt helyeket és tartsuk be az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, valamint a köhögéssel- tüsszentéssel kapcsolatos etikettre. "Lehetőség szerint sokat tartózkodjunk a friss levegőn, kerüljük a zárt közösségeket, illetve fogyasszunk természetes vitaminokat" - mondta a közegészségtan-járványtan szakorvosa. Leszögezte: a leghatékonyabb, specifikus védekezési mód a védőoltás.

A szakember kitért továbbá arra is, milyen fontos a gyakran használt tárgyak (kilincsek, asztalok, billentyűzet stb.), felületek rendszeres megtisztítása , hiszen azokat nap mint nap rengetegen megérintik. Emellett pedig azokban a zárt terekben, ahol sokan dolgoznak együtt, érdemes gyakran és alaposan szellőztetni. "Az influenzajárvány idején javasolt kerülni az egyébként szokásos üdvözlési formákat (a kézfogást, a puszit), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát" - hangsúlyozta és hozzátette, emellett lehetőség szerint tartózkodni kell a betegekkel való közvetlen kontaktustól is.

Fel lehet-e ismerni az influenzás embert?

Naponta munkába járunk, használjuk a tömegközlekedést, toljuk a bevásárlókocsit a zsúfolt áruházban, konditerembe megyünk, vagy épp a gyerekünket visszük edzésre, óvodába. Elkerülhetetlen, hogy a nagy számok törvénye alapján ne fussunk össze szipogó, tüsszögő, köhögő emberrel. De, vajon ki lehet szúrni valakin, hogy influenzás? Hiszen a nátha tünetei szinte ugyanazok. A közegészségtan-járványtan szakorvosa azonban erre is megadta a választ: bár a nátha is tüsszögéssel, köhögéssel, orrfolyással, orrdugulással jár, az influenza esetében a köhögés és orrfolyás nagyon intenzív és magas lázzal , erős levertséggel párosul. És míg a nátha lassan fejlődik ki, addig az influenza hirtelen dönt le a lábunkról.

influenza, láz, orrfolyás
Hirtelen csap le az influenza, általában lázzal és intenzív orrfolyással, levertséggel jelentkezik. Fotó: iStock

"Az influenza tünetei a fertőződést követően 1-3 nappal hirtelen jelennek meg: láz, hidegrázás, elesettség, levertség, izomfájdalmak, étvágytalanság, torokfájás, fejfájás. Később száraz köhögés is társul ezekhez. A láz 1-5 nap alatt megszűnik, majd napok-hetek múlva a többi tünet is elmúlik. A hirtelen kezdet, az erős levertség és a láz a vezető tünetek, amik a többi, mintegy 200 úgynevezett náthát okozó felső légúti vírustól megkülönböztetik" - részletezte Dr. Meglécz Katalin, megjegyezve, bár az influenza alapesetben egy hét alatt gyógyul, de gyakran szövődményekkel jár, melyek esetenként igen súlyosak lehetnek.

Erősítsük immunrendszerünk

No, de mit tegyünk, ha épp egy ilyen zsúfolt helyen valaki véletlenül ránk tüsszentett/köhögött? Van még esély ilyenkor valahogy megúszni a megbetegedést?

"Ahhoz, hogy megfertőződjünk fogékonyaknak kell lennünk" - válaszolta a szakember, aki a tüsszögés és köhögés mellé megemlítette még a beszédet is, hiszen akkor is jutnak vírusok a levegőbe, amiket elkaphatunk. Valamint ismét megemlítette a tárgyak, például a kapaszkodók megfogásával járó kockázatot is. Hangsúlyozta: "a fogékonyságot csökkenthetjük védőoltással, az immunrendszer erősítésével és a higiénés szabályok betartásával". Tehát lehetőleg gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, használjunk eldobható zsebkendőt, s ha nincs épp lehetőség a kézmosásra, akkor még mindig segíthetnek az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők.

Az immunrendszer megerősítésére kitérve a rendszeres, lehetőleg friss levegőn végzett mozgás mellett az egészséges táplálkozás fontosságát emelte ki, hangsúlyozva, a természetes vitaminbevitel gyümölcsökkel és például savanyú káposztával elengedhetetlen. "Egyoldalú táplálkozásnál, egyes betegségek esetében emellett szükség lehet vitaminkészítmények szedésére is" - jegyezte meg.

Azt a két hetet is ki kell húzni

Természetesen a közegészségtan-járványtan szakorvosa az oltás fontosságát is hangsúlyozta, hiszen, mint mondta, "a leghatékonyabb, specifikus megelőzési mód a védőoltás , annak felvétele még mindig sokkal egyszerűbb, mint egy kialakult betegség és az esetleges súlyos, életveszélyes szövődmények gyógyítása". Kiemelte: aki beoltatja magát influenza ellen, az nem csupán magát védi meg a vírustól, hanem környezetét is, hiszen már hordozója sem lesz a betegségnek.

De, mi a helyzet akkor, ha már valaki beadatta a védőoltást, ám utána még két hétig meg kellene úsznia a betegséget, hogy kialakulhasson a megfelelő védettség? - fordultunk a MOK titkárához. Dr. Meglécz Katalin elmondta, bár a teljes védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges, részleges védettség már előtte is van, hiszen az immunrendszer a vakcina beadását követően azonnal "dolgozni" kezd. "Ha közvetlenül a védőoltás előtt, vagy utána fertőződünk meg a betegség kialakulhat. Ha a beadást követő két héten belül kapjuk el a betegséget, az várhatóan enyhébb lefolyású lesz" - részletezte a szakorvos, aki egy fontos üzenettel zárta a beszélgetést. "Aki az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől, illetve forduljon orvoshoz."

Akiknek a védőoltás nem lehet opció Sokan vannak, akik évről évre beadatják az influenzaoltást (az influenzavírus szerkezete folyamatosan változik, újabb és újabb törzsek jelennek meg, az oltóanyagot pedig mindig az aktuális törzs ellen állítják elő minden évben), ám még többen, akik ódzkodnak tőle. De vajon mi a helyzet azokkal, akik nem is kaphatnak? "A védőoltások beadásának vannak általános és speciális ellenjavallatai is, így az influenza elleni védőoltásnak is" - mondta ezzel kapcsolatban Dr. Meglécz Katalin, s kérésünkre az alábbi felsorolásban ismertette a legfontosabb információkat, megjegyezve: az influenza vakcina esetében speciális ellenjavallat lehet az egyes összetevők iránti anafilaxiás típusú reakció, melyet a vakcina típusától függően személyre szabottan értékel az oltóorvos. Hozzátette: elenyésző azoknak a száma, akiknél ellenjavallt az oltás. Az általános ellenjavallatok:

 • lázas állapot
 • immunhiányos állapotok (veleszületett immunhiányos állapotok, egyes rosszindulatú betegségek, autoimmun betegségek, citosztatikus vagy immunszuppresszív kezelés, sugárterápia)
 • súlyos oltási szövődmény azonos vakcinával történt oltás után (anafilaxiás sokk, encephalopathia, encephalitis , konvulzió, thrombocytopenia)
 • gyermekek egyes idegrendszeri betegségei
 • terhesség (nem abszolút ellenjavallat, súlyos megbetegedési veszély esetén oltani kell!)
 • a vakcina valamely komponensével szembeni anafilaxiás típusú érzékenység
 • )
  Tiszta levegő (X)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Hidegfront
  Maximum: +30, +40 °C
  Minimum: +16, +24 °C

  Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

  Egészséget befolyásoló hatások: