Dolgok, amiket rosszul tudunk az emésztésünkről

Az emésztésünkkel és a bélrendszerünkkel kapcsolatban számos olyan elképzelés létezik, melyeket sokan elhisznek, azonban meglehetősen távol állnak a valóságtól. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.

A rágógumi összetapasztja a beleinket

Ráadásul legalább hét évig tart megemészteni - tartja a mondás, emiatt nem ajánlott, hogy lenyeljük a rágógumit. Mivel a rágógumi nem olyan, mint a többi étel, és egyben marad a szánkban, ezért könnyen bedőlhetünk ennek a tévhitnek. Azonban a rágógumi pontosan ugyanúgy viselkedik, mint bármilyen más étel, és a lenyelése után néhány nappal ki is ürül a szervezetünkből.

A csípős ételek fekélyt okoznak

A gyomorfájósoknak gyakran azt javasolták, hogy kerüljék a fűszeres, csípős ételeket, mert azok fokozhatják a gyomorfekély kialakulásának lehetőségét. A gyomorfekély kialakulásának azonban nincs köze ahhoz, hogy mit eszünk, a betegséget ugyanis vagy bakteriális fertőzés vagy pedig a gyomrot irritáló gyógyszerek (például a fájdalomcsillapítók) okozzák. A csípős és fűszeres ételek hatására romolhat a már kialakultfekélyállapota az arra hajlamosaknál, de ezek az ételek közvetlenül nem felelősek a betegség megjelenéséért.

A hüvelyesek puffasztanak a legjobban

A babevésről és a szellentésről rengeteg vicc született már, és ez a vígjátékokban is visszatérő humorforrás. Azonban ha a tudomány oldaláról közelítjük meg a kérdést, a puffadásért és a szellentésekért nem elsősorban a hüvelyesek, hanem a tejtermékek a felelősek. Ráadásul minél idősebbek vagyunk, ez annál gyakrabban jelenthet problémát, az idő előrehaladtával ugyanis egyre nehezebben emésztjük meg a tejtermékekben található laktózt. Ha nagyon kellemetlenül érezzük magunkat a tejtermékek fogyasztása után, válasszunk laktózmentes változatokat vagy szedjünk laktáztartalmú étrend-kiegészítőt.

Számos dolog okozhat emésztési problémákat

Számos dolog okozhat emésztési problémákat

Tippek székrekedés ellen

A laktózérzékenyek semmilyen tejterméket nem fogyaszthatnak

A laktózérzékenység lényege, hogy az érintettek nehezen emésztik meg a tejtermékekben található laktózt, vagyis a tejcukrot. Ezek a nehézségek azonban egyénenként eltérőek lehetnek: vannak, akik csak a tejet nem bírják, a joghurtot viszont igen, mások számára jégkrémek problémásak. A kemény, érett sajtok sokak számára jól tolerálhatóak. Gyakran csak úgy tudja egy laktózérzékeny megállapítani, hogy pontosan mi váltja ki nála a tüneteket, ha több dolgot is kipróbál.

Az öregedés székrekedéssel jár együtt

Az valóban igaz, hogy idősebb korunkra lelassul az anyagcserénk és gyakrabban küzdhetünk székrekedéssel, ezt azonban nem az évek okozzák. Az idősebbek gyakran szednek olyan gyógyszereket, amelyek mellékhatásai között találhatjuk a székrekedést. Az idő előrehaladtával ráadásul egyre kevesebbet mozgunk, egyre kevesebb folyadékot iszunk, és az étrendünk sem olyan változatos, mint korábban, ezek pedig mind székrekedést okozhatnak.

Az IBS diétával meggyógyítható

Az irritábilis bél szindróma igen összetett, és jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, mely megfelelő terápiával nagyon jól kezelhető. Azonban az étrend megváltoztatása gyakran nem elegendő. Bár az igaz, hogy jó néhány étel okozhat kellemetlen tüneteket, és ezeket érdemes kihagyni az étrendünkből, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy az IBS-es tüneteket például a stressz és a szorongás is felerősítheti. Érdemes tünet- és étkezési naplót vezetni, az étrendünk átalakítása mellett pedig stresszcsökkentő technikákat is elsajátítani.

A valódi gluténérzékenységet a fájdalom jelzi

A gluténérzékenység klasszikus tünetei közé tartozik a puffadás, a fokozott gázképződés, a hasfájás és a hasmenés, de sokan nem tapasztalják meg ezeket a tüneteket, ráadásul ezeket más emésztőrendszeri betegségekkel is könnyen össze lehet téveszteni. A gluténérzékenység tünetei között találhatjuk ezek mellett például a vérszegénységet, a depressziót, a bőrproblémákat is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)