Így kerülhető el a fülgyulladás

Nincs is kellemesebb felfrissülés a hőségben, mint megmártózni a hűs habokban, legyen szó akár természetes vízről, akár medencéről. A fürdőzés azonban kellemetlen tüneteket, akár komoly fájdalmat is okozhat, de a klíma és a huzat sincs jó hatással a fülünkre.

Nyáron a leggyakoribb fülészeti probléma a bakteriális vagy gombás eredetű hallójárat-gyulladás, amely legyakrabban az uszodai és természetes vizekben történő strandolás miatt alakul ki. Fürdőzés során ugyanis a hallójárat hámja felázik, ezáltal könnyebben befertőződik. A klór miatt nagyobb eséllyel betegszünk meg az uszodában, mint a természetes vizekben - ismertette dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégésze..

fül, fülfájás, fülgyulladás, fül-orr-gégészer, hallás
A klíma és a huzat is okozhat kellemetlen panaszokat. Fotó: 123rf

Huzat vagy lehűlés szintén okozhat fülpanaszokat - például fülkürt-hurutot -, valamint elősegítheti a vírusfertőzések kialakulását. De az egyre több helyen alkalmazott légkondicionáló berendezés is szerepet játszhat a betegség kialakulásában - tette hozzá a szakorvos.

Jellemző tünetek

Nyáron egy strandolás során begyűjtöttfertőzésvagy a fokozott fülzsírtermelődés miatti fülzsírdugó kialakulása okozhat gondot. Mutatjuk a legjobb otthoni módszereket a fülfájás enyhítésére! A fülzsírdugó kialakulásáról pedig itt olvashat bővebben!

A hallójárat-gyulladás legfőbb tünete a nyomásra jelentkező heves fájdalom, a fülfolyás, a viszketés és a hallójárat beszűkülése miatti füldugulás. Fülkürthurut esetén viszont nincs fülfolyás: a hurutos tünetek mellett a fő panasz a füldugulás, a feszítőfájdalomés a nyeléskor jelentkező kattogás.

Milyen kezelés szükséges?

Általában elég a hallójárat-gyulladás helyi kezelése. Ez a hallójárat kitisztítása után egy gyógyszeres gézcsík behelyezésével történik. Ezt követően gyulladáscsökkentő szteroidos fülcsepp használata javasolt néhány napig. Súlyosabb esetben szükség lehet antibiotikum szedésére is.

Hogyan kerülhetjük el?

Hogy elkerüljük a betegséget, a fürdőzést követően szárítsuk ki a hallójáratot, mert a felázott bőr ideális táptalaj a baktériumok számára. Ne használjunk sósvizes fülsprayt! Ügyeljünk arra, hogy a fülünk tisztítását ne vigyük túlzásba, ugyanis a hallójáratnak öntisztuló funkciója van, a képződő fülzsír pedig védő hatást fejt ki rá. Kerüljük a fültisztítópálca használatát, ezzel ugyanis mikrosérüléseket okozhatunk, ami megnöveli a fertőzésveszélyt. Az összegyűlt, spontán nem távozó fülzsír halójáratból történő eltávolításában pedig inkább kérjük szakember segítségét - tanácsolta a fül-orr-gégész.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)