Hány érzékszervünk van valójában?

A szervezetünkről számos tévhit olvasható, ezek közül az egyik legelterjedtebb az, hogy a külvilágról alkotott képünket az öt érzékszervünk határozza meg. A helyzet azonban közel sem ilyen egyszerű.

Az öt érzékszerv ( látás , hallás , szaglás , ízlelés és tapintás ) elképzelése az ókori görögökig, Arisztotelészig nyúlik vissza. Azonban már az is vitára adhat okot, hogy mi pontosan az érzékszerv meghatározása. Ha ugyanis úgy fogjuk fel, hogy az érzékszerv olyan dolog, melynek segítségével az agyunk információkat gyűjthet a külvilágról, ötnél jóval több érzékszervet határozhatunk meg.

Érzékszervnek minősül például az a tulajdonságunk, mellyel képesek vagyunk meghatározni a testünk pozícióját a térben, illetve az, ahogyan ehhez viszonyítani tudunk. Ezért vagyunk képesek csukott szemmel is megérinteni a bal ujjunkkal a jobb könyökünket. Ennek a tulajdonságnak a hátterében többek között azok a receptorok állnak, melyek az izmaink hosszáról és feszességéről küldenek információt az agyunknak.

A szervezetünk szintén képes meghatározni azt, hogy a pozíciónk hogyan változik a gravitációhoz képest. Az ezért felelős szervünk a fülünkben található egyensúlyozó rendszer. Ennek segítségével vagyunk képesek meghatározni a gyorsulásunkat is a térben.

Az öt érzékszerv elképzelése az ókori görögökig, Arisztotelészig nyúlik vissza
Az öt érzékszerv elképzelése az ókori görögökig, Arisztotelészig nyúlik vissza

Több érzékszervünk küld üzeneteket az agynak a szervezetünk belső állapotáról, példásul a szomjúságról, éhségről, fájdalomról, vagy éppen arról, hogy ki kell ürítenünk a hólyagunkat. Kevésbé "látványos", de legalább olyan fontos érzékszervnek tekinthetőek többek között azok a receptorok, melyek például a vérnyomást, a beleinken lévő gáz mennyiségét vagy a légzésszámot figyelik.

Az egyik legérdekesebb, de receptorhoz vagy külön szervhez nem köthető érzékelés az, mely az idővel kapcsolatos. Az agyunk ugyanis képes érzékelni az idő múlását, és ezen keresztül befolyásolni a cirkadián ritmust - ennek a "belső órának" a segítségével vagyunk képesek igazodni az évszakok, vagy éppen a nappal és az éjszaka változásaihoz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult, helyenként párás idő valószínű, bár délnyugat felől lassan szakadozik a felhőzet. Időszakos eső, zápor többfelé előfordulhat - utóbbi főként a Dunántúlon, sőt, délnyugaton késő délután zivatar is kialakulhat. A délkeleti, keleti szél inkább csak a Dél-Alföldön élénkülhet meg néhol. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra