A hangos zene hatásai

Kutatók szerint 2060-ra az Egyesült Államokban kétszer annyi embernek lesz rosszabb a hallása, mint ma. Ennek oka egyrészt, hogy felnő a generáció, amelynek tagjait alig látni fül- vagy fejhallgató nélkül, másrészt jelentkezni fognak a mai fiatal felnőttek munkahelyi zajártalomból eredő problémái is. Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész a megelőzés és a korai felismerés jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Ijesztő prognózis

A Johns Hopkins Medicine kutatói szerint a 20 év feletti lakosság körében a 2020-ra becsült 15 százalékról 2060-ra 23 százalékra emelkedik a halláskárosultak aránya. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés (NHANES) alapján becsült kedvezőtlen folyamatok nemcsak növekvő terhet jelentenek az érintettek és az egészségbiztosítók részére, de az életminőséget nagymértékben befolyásoló halláskárosodás kivédésére megelőző lépéseket is sürgetnek.

Túl hangos zenehallgatás

A veszélyeztetett korcsoportban lévők figyelmét fel kell hívni arra, hogy a tartós zajterhelés folyamatosan rontja a hallást: a visszafordíthatatlan és már észrevehető halláskárosodás évek alatt következik be. Egyetlen módon, megelőzéssel tudunk védekezni ellene, amit fiatal korban kell megkezdeni. Ennek első lépése, hogy nem tekerjük 85dB fölé a hangerőt.

Ha ennél hangosabban szól a zene, akkor akár napi fél óra is elég, hogy idővel romoljon a hallásunk. A megelőzés könnyebb lenne, mint a kialakult károsodások visszafordítása, ennek ellenére sajnos még kevesen indulnak koncertre zajszűrő füldugóval. Az utóbbi években már látható ennek terjedése fiatal zenészek vagy csak szórakozni vágyók között is, de tény, hogy általában már kialakult fülzúgás vagy zajártalom következtében történik - mondja a szakértő.

Zajos munkahelyek

Ha valaki hosszú időn át rendszeresen, napi több órán keresztül zajos környezetben tartózkodik, akkor tartós hallóideg-károsodás alakulhat ki. Minél nagyobb zajban végezzük a munkát, annál hosszabb idejű csendes pihenési időszakokat kell beiktatni regenerálódás céljából. A már kialakult állapot nem kezelhető, ilyenkor csak a hallókészülék jelenthet megoldást.

A hangos zene komoly halláskárosodást okozhat
A hangos zene komoly halláskárosodást okozhat

Már az első tüneteknél forduljunk orvoshoz!

A foglalkozási nagyothallás megelőzéséhez nagyon fontos, hogy az érintettek időszakosan hallásvizsgálaton essenek át, és kellő zajvédelemben részesüljenek munkavégzés közben. A halláskárosodás közepes fokozatainál hallókészülékkel rehabilitálható a hallás, de súlyosabb halláscsökkenés esetén már probléma lehet visszaadni a jó kommunikációs képességet.

A halláscsökkenés 7 fő oka Dugulást, fájdalmat, halláscsökkenést tapasztal? Dr. Sarkady László szerint minél hamarabb születik diagnózis , annál egyszerűbb lehet a kezelés.

A szakértő ezért azt tanácsolja, hogy ha munkavégzés, szórakozás után rendszeresen fülzúgást, fülcsengést tapasztalunk, esetleg átmeneti halláscsökkenés jelentkezik, akkor forduljunk orvoshoz, mert ezek a tünetek már a hallóideg károsodására utalhatnak, és szakszerű zajvédelemre lehet szükség.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: