A fülhallgató így nem okoz halláskárosodást

A fül- és fejhallgatók rendszeres, és sokszor helytelen használata jelentősen megnöveli a bakteriális fülproblémák és a halláscsökkenés kockázatát. Szakember elmondja, hogyan lehet ezeket elkerülni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2050-re világszerte minden negyedik ember halláskárosodott lesz valamilyen szinten. A szervezet adatai rávilágítanak arra is, hogy a halláskárosodás veszélye különösen sok, több mint 1 milliárd 12 és 35 év közötti fiatalt fenyeget a nem biztonságos zenehallgatási szokások miatt. Ehhez jelentősen hozzájárul a fül- és fejhallgatók rendszeres és sokszor helytelen használata is, amely nemcsak halláscsökkenéshez, de különféle bakteriális fülproblémákhoz is vezethet.

„A fiatalkori hallásvesztés vagy fülzúgás több tényezőre vezethető vissza. A jelenség hátterében egyrészt az áll, hogy az emberek túl nagy hangerőnek vannak kitéve a különféle szabadidős helyszíneken, például a klubokban, bárokban, a szabadtéri koncerteken, a mozikban, de még a fitnesztermekben is. Másrészt a fej- és fülhallgatók elterjedésével a fiatalok sokszor hosszú ideig és túl hangosan hallgatnak zenét, ami hosszú távon visszafordíthatatlanul károsíthatja a belső fület és a hallóidegeket” – ismertette Dr. Kraxner Helga, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa. Elmondása szerint tovább rontja a helyzetet, hogy a koronavírus-járvány miatt széles körben bevezetett otthoni munkavégzés (home office) miatt rengeteg online megbeszélése van az embereknek, így sokaknak állandóan a fülében van a fülhallgató. Ez szintén megterhelő, még akkor is, ha nem hangos az így hallgatott beszéd. Fontos lenne ugyanis, hogy napközben ne csak a testünket mozgassuk át, hanem néha a fülünket is pihentessük.

Ráadásul a genetikai hajlam, egyes krónikus betegségek (például a cukorbetegség), és a cigarettafüstnek való kitettség is növelik a hanghatások által okozott halláskárosodás kockázatát. Éppen ezért kulcsfontosságú a megelőzés, az egészséges és biztonságos zenehallgatási szokások kialakítása, továbbá az, hogy a fiatalabb korosztály is rendszeresen járjon fül-orr-gégészeti szűrővizsgálatra és szükség esetén hallásvizsgálatra. Így már korai stádiumban megállapítható a hallásvesztés, így könnyebben kezelhető a probléma.

fejlhallgatót viselő nő otthon dolgozik
Nem jó, ha egész nap fül- vagy fejhallgatóval dolgozunk. Fotó: Getty Images

Mi számít túl hangosnak?

Általában a 85 decibelt meghaladó hangokat (pl. egyes háztartási gépek, metró, különféle motorok hangja) kellemetlennek érezzük, a 120 decibeles hangerő pedig már a fájdalomküszöböt is átlépi. A fülhallgató használatakor a hang közvetlenül a dobhártya közelébe jut, így a fokozott hangnyomás miatt még inkább fennáll a halláskárosodás lehetősége. Fül- vagy fejhallgató viselésekor nemcsak a hangerőre, hanem a túl erős hanghatás időtartamára és rendszerességére is oda kell figyelni. Ügyeljünk rá, hogy a "fülesbe" jutó hangerő sose legyen több 85 decibelnél és ilyen hangos zenét se hallgassunk folyamatosan 15 percnél hosszabb ideig.

Munka, szórakozás, betegségek – sok minden befolyásolhatja hallásunkat, illetve annak károsodását is. Nézzük a hallásvesztés leggyakoribb okait.

Mi történik a fülben a halláskárosodás során

A külső hallójáraton, a fülkagylón keresztül a hang eljut a dobhártyáig, megrezegteti azt, majd a középfülben lévő kalapács, üllő és kengyel továbbítja a rezgést a belső fülbe, ahol a csiga receptor sejtjei (szőrsejtjei) elektromos jelekké alakítják azt. „Ha a hang túl nagy hangerővel jut a fülbe, zajártalmat okozhat, károsíthatja a receptorsejteket vagy egyéb idegelemeket, amelyeknek a feladata az elektromos jeleket a belső fülből az agyba vezetni. Ha az idegsejtek megsérülnek, akkor az információ nem jut el az agyba, tehát egyre szűkebb tartományban leszünk csak képesek érzékelni a hangokat” – magyarázta a fül-orr-gégész.

Először többnyire a magasabb hangok vesznek el: elmosódnak egyes szótagok, hangok. A mélyebb hangok észlelésének képessége tovább marad meg. Mind az egyszeri extrém hanghatás (pl. egy robbanás hangja), mind a folyamatosan túl nagy hangerő károsodást okozhat a belső fülben, a csigához kapcsolódó idegsejtekben. „Amennyiben hirtelen halláscsökkenést, fülzúgást, szédülést tapasztalunk, a lehető leghamarabb forduljunk szakorvoshoz” – figyelmeztetett a doktornő.

Fülproblémák a halláskárosodáson túl

A fülhallgatók felületén megtapadnak a legkülönbözőbb kórokozók, így azok – sokáig fertőtlenítés nélkül használva vagy valakinek kölcsönadva – fertőzést közvetíthetnek, fülgyulladást okozhatnak. Ezenkívül a hallójáratban szorosan illeszkedő fülhallgató elzárja a levegő útját, így megakadályozza a szellőzést, tisztulást. A felgyülemlett, pangó fülzsír szintén kiválthat hallójárat-gyulladást. Emellett figyelni kell arra is, hogy milyen anyagból készül a fülhallgató bőrrel érintkező része, nehogy irritációt, allergiát okozzon az arra érzékenyeknek.

Milyen a jó fül- és fejhallgató?

A fül- és fejhallgató kiválasztásakor azt kell szem előtt tartani, hogy milyen körülmények között, milyen tevékenység közben és mit hallgatunk majd vele. Más-más kialakítású eszközre van szükségünk, ha például közlekedés vagy sportolás közbeni zenehallgatásra szánjuk, vagy ha többnyire pihenés közben, hangoskönyvet, rádiót, komolyzenét hallgatunk vele. Választhatunk a hallójáratba illeszthető, a hallójárat bejáratához illeszkedő fülhallgatók vagy a fülre illeszkedő, illetve a fület teljesen befedő fejhallgatók közül. Fontos szempont lehet továbbá, hogy az eszköz rendelkezzen zajszűrő funkcióval, illetve kis méretű, könnyű és kényelmes legyen.

A legjobb hangminőséget a fület teljesen befedő, zárt fejhallgatók nyújtják, mert csökkentik a külső zajt és a füldugós eszközökkel szemben a hang nem közvetlenül a dobhártyába jut. Zajos vagy kültéri környezetben, illetve olyan helyszíneken ajánlott a használatuk, ahol az is fontos, hogy ne szűrődjön ki a hang a környezetbe, például munkahelyen vagy tömegközlekedési eszközön.

Tanácsok a biztonságos fülhallgató-használathoz

  • A füldugós, közvetlenül a dobhártya mellett elhelyezkedő eszközök helyett használjunk inkább a fülre kívülről illeszkedő, zajszűrő funkcióval ellátott fejhallgatót.
  • Hallásunk védelmében tartsuk be a 60+60 szabályt: a hangerő ne haladja meg a maximális hangerő hatvan százalékát, és naponta 60 percnél hosszabb ideig ne hallgassunk 85 decibelnél nagyobb hangerejű zenét.
  • Autózás, közlekedés közben óvatosabban bánjunk a hangerővel. Nemcsak azért, mert a külső hangok kizárása balesetet okozhat, hanem azért is, mert ilyenkor éppen a külső zajok miatt a kelleténél hangosabban hallgatjuk a zenét.
  • Negyedóránként szakítsuk meg a fül- vagy fejhallgató folyamatos használatát, és pihentessük a fülünket.
  • Ne adjuk kölcsön a bedugós fülhallgatóinkat senkinek, még családon vagy baráti körön belül sem.
  • Időnként fertőtlenítsük és/vagy cseréljük a fülhallgató borítását.
  • Ha módunk van rá, inkább hangfalakat használjunk, ne fülhallgatót.

A halláskárosodás megelőzés érdekében kisgyermekkortól kezdve járjunk rendszeresen fül-orr-gégészeti szűrővizsgálatokra. Amennyiben pedig fülzúgást vagy a halláskárosodás jeleit tapasztaljuk, feltétlenül forduljunk szakemberhez.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Az ország nagy része szárazon marad, de elsősorban a déli, délkeleti, keleti részeken helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél néhol megélénkül. Zivatarban átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint két dologra kell ma odafigyelni: a boltok nyitvatartására és az erős UV-sugárzásra.