A férfiakat nem hallja egy hallássérült nő

Egy furcsa állapot következtében nem hallja a legtöbb felnőtt férfi, így például élettársa hangját sem egy kínai nő - járta be a hír a közelmúltban a világsajtót. Az általunk megkérdezett szakember megerősítette: a különös jelenség létezik.

A Daily Mail beszámolója szerint a Kína délkeleti részén fekvő Hsziamen városában élő Csen egyik este émelyegni kezdett, illetve halk zúgást, csengést hallott a fülében. Azt remélte, hogy egy kiadós alvás megoldja a problémát, másnap reggel viszont igencsak megrémült, amikor felébredve nem hallotta, amint barátja beszélt hozzá. Azonnal a legközelebbi kórházba sietett, ahol dr. Lin Hsziaoqing fül-orr-gégész vizsgálta meg. "Gond nélkül megértette, ahogy beszéltem hozzá, amikor azonban besétált a szobába egy férfi páciens, az ő szavait már egyáltalán nem hallotta" - mondta el az orvosnő. Csennél végül egy igen ritka hallásproblémát diagnosztizáltak, amely az alacsony frekvenciájú hangok érzékelésére hat ki negatívan.

Mit jelent a köznyelvben gyakran emlegetett nagyothallás? Részletek itt.

Dr. Augusztinovicz Monika, az Oxygen Medical fül-orr-gégész szakorvosa kérdésünkre elmondta, hogy a fordított lefutású, mély hangtartományban jelentkező halláscsökkenés bár nem ismeretlen, sokkal ritkább, mint a magas frekvenciákon kialakuló hallásvesztés. "A hangérzékelés a hallócsont-láncolatról továbbadódva a belsőfülben található csiga folyadékterében alakul ki. Innen jut idegi továbbításon keresztül az agykéregbe. A különböző magasságú hangokat a csiga bonyolult rendszerében más-más pontok érzékelik. Valamilyen károsító tényező, például egy vírusfertőzés, vérellátási zavar vagy a belsőfül folyadékterének nyomásváltozása miatt különböző területen alakulhat ki működészavar, ennek megfelelően eltérő frekvencián jelentkezik maga a halláscsökkenés. Ebben az esetben a mély hangok területén történt mindez" - magyarázta a szakember.

Nagyon ritkán fordul elő olyan halláscsökkenés, mint ami a kínai nőnél fellépett
Nagyon ritkán fordul elő olyan halláscsökkenés, amilyen a kínai nőnél fellépett

A probléma okai

A kórképet angolul "reverse-slope hearing loss" kifejezéssel jelölik, amely szabad fordításban fordított lejtésű halláscsökkenésként értelmezhető. Az elnevezés a beteg hasznos hallását, illetve a halláskárosodás mértékét ábrázoló grafikon, az úgynevezett audiogram képére utal, mivel ilyen esetekben - a jóval gyakoribb magas frekvenciájú halláscsökkenéssel szemben - fordított lejtésű hallásgörbe mérhető. Bár a panasz magyarországi előfordulásáról nincs pontos kimutatás, amerikai adatok alapján 12 ezer halláscsökkenésből egy akad, amely a mély hangfrekvenciától indul.

Saját bevallása szerint Csen már egy ideje egészen későig dolgozott éjszakánként, így nem csupán komoly munkahelyi stresszel, de alváshiánnyal is küzdött a panasz jelentkezése előtt. Mindezekről kezelőorvosa, dr. Hsziaoqing úgy véli, hogy hozzájárulhattak a halláscsökkenés kialakulásához. A szakember ugyanakkor arra számít, hogy páciense a későbbiekben teljesen visszanyerheti hallását.

"A probléma létrejöttében szerepet játszhat a belsőfül vérátáramlását és folyadékterének nyomását befolyásoló vérnyomás-ingadozás, átmeneti érszűkület. Ez valóban összefügghet a kimerüléssel, de emellett örökletes hajlam is állhat a háttérben" - fogalmazott dr. Augusztinovicz Monika, hozzátéve, hogy a kiváltó októl függően tényleg elképzelhető változás, a hirtelen fellépő halláscsökkenések ugyanis nagy százalékban spontán javulnak. Kitért rá, hogy a feltételezett kiváltó ok rendezése, így a vérnyomás normalizálása, a megfelelő folyadékbevitel, esetleg értágító- vagy szteroidkezelés jelentősen javítja a gyógyulás esélyét. Amennyiben pedig a belsőfül folyadékterének nyomásfokozódása az ok, úgy annak csökkentése hozhat javulást. Ellenkező esetben alapos és részletes kivizsgálást kell végezni a lehetséges kiváltó tényező felderítésére, végső esetben pedig hallókészülék alkalmazása hozhat tartós megoldást.

Hova tűnt a férfiak hangja?

Azon túl persze, hogy egy ritka, de valós jelenségre hívja fel a figyelmet, a kínai nő esetének leginkább érdekes, már-már szenzációs eleme, hogy mintha kizárólag az ellenkező nem tagjainak hangjára terjedne ki a hallásromlása. De vajon lehetséges egyáltalán ez? Netán csak a média nagyította fel a Csen kezelőorvosa által elmondottakat?

Amit hangoknak nevezünk, lényegében mechanikai rezgések és hullámok. Két legfontosabb jellemzőjük a hangerősség és a hangmagasság. Utóbbit a hang adott idő alatti rezgésszáma határozza meg, amelyet általában - Heinrich Hertz német fizikus után - hertz (Hz) mértékegységben fejezünk ki. Minél magasabb egy hang rezgésszáma, frekvenciája, annál magasabbnak érzékeljük. Az emberi fül által hallható hangtartomány 20 hertztől 20 ezer hertzig terjed. Mint arra dr. Augusztinovicz Monika rámutatott, a férfiak hangja a gégeporcok eltérő anatómiája, a hosszabb hangszalagok miatt jóval mélyebb, mint a nőké. "A mély, 250-500 Hz frekvenciákat érintő halláskárosodás magyarázhatja egy kifejezetten mély hangú férfi és a női beszéd hallása közötti különbséget" - foglalt állást a kérdésben a szakember.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)