Világsztárok, akik HIV-fertőzöttek

A kosárlabdasztár Magic Johnson és a híres színész, Charlie Sheen is szerepel a listán. Nézzük, kikről lehet még tudni, hogy érintettek!

A HIV és az AIDS

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója a HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). A fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. A szervezet nélkülözhetetlen védekező elemeit, a T4-limfocitákat támadja meg, és pár év leforgása alatt semmisíti meg őket. A teljes immunhiány, az AIDS ennél később alakul ki, mert az immunrendszer egészséges része egy ideig képes ellensúlyozni a T4-limfociták normális működésének hiányát. 2018-as adatok szerint Magyarországon körülbelül 2200 ember tudja magáról, hogy vírushordozó, világszinten természetesen ez a szám jóval nagyobb. A fertőzés a sztárokat sem kíméli: a Prevention.com listája alapján 6 hírességet mutatunk be, akik kiálltak a nyilvánosság elé, és felvállalták állapotukat.

"A HIV-fertőzés sem tette tönkre az életem" Egy HIV-fertőzöttnek rendszerint nemcsak a társadalom fordít hátat, de a saját családja is kiközösíti. Márta története üdítő kivétel, neki sem a pedagógusi munkáját, sem pedig a magánéletét nem tette tönkre, hogy húsz évvel ezelőtt diagnosztizálták nála a korábban végzetesnek tartott vírust. Részetek itt !

1. Magic Johnson

1991. november 7-én a kosárlabdasztár Magic Johnson megdöbbentő bejelentéssel rukkolt elő: nem játszik többé a Lakers csapatában, mert HIV-pozitív . Johnson azt is elárulta a közönségnek, hogy felesége nem fertőződött meg, és egyikőjük sem AIDS-es."Úgy tervezem, sokáig élek" - mondta humoros komolysággal, és meg is tartotta az ígéretét: máig a sportszakma megkerülhetetlen alakja, sikeres sportkommentátor, és a Lakers irányításában is részt vesz.

Magic Johnson
Magic Johnson. Fotó: 123rf

2. Charlie Sheen

A Két pasi meg egy kicsi sztárja már 2011-ben megkapta a diagnózist, de csak 2015-ben vállalta fel a nyilvánosság előtt, hogy HIV-pozitív. A Today című magazinnak bevallotta, rengeteg pénzt fizetett azért, hogy a dolog ne derüljön ki, de végül megelégelte a titkolózást. "Nem akarok többé menekülni: nekem most az a dolgom, hogy segítsek magamon és másokon" - szögezte le.

Charlie Sheen
Charlie Sheen. Fotó: 123rf

3. Danny Pintauro

2015-ben Oprah Winfrey műsorában beszélt arról, hogy 2003 óta HIV-pozitív. A Ki a főnök?-kel híressé vált színész elárulta: amikor diagnosztizálták, azt gondolta, soha többé nem lehet normális párkapcsolata, de tévedett. Jelenlegi párjának, Wil Tabaresnek az első randevújukon színt vallott, és a férfi nagyon jól fogadta a hírt. Azóta már házasok, Pintauro pedig rengeteg időt és energiát szán arra, hogy rávegye az embereket, ne szégyelljék, inkább vállalják fel a betegséget.

Danny Pintauro
Danny Pintauro. Fotó: Getty Images

Az AIDS tünetei és kezelése Melyek azok a tünetek, amik figyelmeztetnek a betegségre, és milyen terápiás lehetőségek vannak? Cikkünkből kiderül .

4. Holly Johnson

A Frankie nevű zenekar korábbi frontemberét 1991-ben diagnosztizálták HIV-vel. 1996-ban kezdték meg nála a terápiát , amivel kapcsolatban a férfi később elmondta a The Guardiannek , nem hitte, hogy hatásos lesz. Most 59 éves, és ereje teljében van. "Évek óta nem iszom, nem dohányzom . Mindent megteszek, hogy óvjam az egészségem" - mesélte, majd hozzátette: akkor is igyekezett pozitív maradni, amikor nagyon szenvedett a gyógyszerek mellékhatásától. "Nem panaszkodtam, és soha nem is fogok, hiszen rendkívül szerencsésnek érzem magam."

Holly Johnson
Holly Johnson. Fotó: Getty Images

5. Chuck Panozzo

A Styx együttes basszusgitárosa előtt a 90-es évek elején lett világos, hogy beteg, de a hír nem lepte meg. "Rengeteg férfival feküdtem le védekezés nélkül, akkor még senki nem tudta ugyanis, milyen veszélyes ez. Annak a generációnak a tagja voltam, amely majdnem eltűnt az AIDS miatt" - emlékezett . Mivel 1998-ig nem kezeltette magát, AIDS-es lett. Ma már azért küzd, hogy felhívja a figyelmet a betegségre. "Mivel ismert vagyok, sokat tehetek azért, hogy az AIDS és a HIV többé ne jelentsen stigmát senkinek."

Chuck Panozzo
Chuck Panozzo. Fotó: Getty Images

6. Freddie Mercury

Bár Freddie Mercury, a Queen frontembere már nem él, egyértelműen ő az a sztár, akiről a legtöbben tudják a világon, hogy HIV-pozitív és AIDS-es is volt. 1987-ben diagnosztizálták, ő pedig 1988 után alig mutatkozott a nyilvánosság előtt. Inkább folyamatosan stúdiózott, a zenekar új lemezein dolgozott - ebben az időszakban készült el a The Miracle (1989) és az Innuendo (1991) című korong is. Csak a halála előtt egy nappal, 1991. november 23-én beszélt a médiában az állapotáról.

Freddie Mercury
Freddie Mercury. Fotó: 123rf
)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: