Újra terjedhet a pestis?

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy újra támadhat a középkorban 100 millió ember halálát okozó pestis egyik törzse.

Az Észak-Arizonai Egyetem Mikrobiális Genetikai és Genomikai Központjának kutatói Dave Wagner professzor vezetésével kapcsolatot mutattak ki az 1300-as években Európában körülbelül 50 millió ember halálát okozó Fekete Halál és a 800 évvel korábban, Justinianus császár korában pusztító pestisjárvány között, ami szerintük arra utal, hogy ugyanannak a kórokozónak a különböző törzseiről volt szó. Wagner professzor arra figyelmeztetett, hogy a betegség a jövőben még visszatérhet.
"Tudjuk, hogy a történelem során a Yersinia pestis baktérium a rágcsálókról terjedt át az emberekre, és még napjainkban is élnek olyan rágcsáló populációk, amelyek hordozzák a pestis baktériumot. Ha a Justinianus korabeli pestis kitörhetett az emberi népességben, hatalmas világjárványt okozott, majd kipusztult, az azt jelenti, hogy bármikor újra megtörténhet" - állítja a professzor.

A The Lancet Infectious Diseases szaklapban megjelent kutatáshoz a pestis baktérium töredékes mintáit nyerték ki két olyan csontvázból, amelyek Németországban estek áldozatául a Justinianus korabeli pestisjárványnak. Ezerötszáz éves fogaikban DNS-töredékeket találtak, és ezek segítségével hozták létre újra a baktérium teljes genetikai kódját. Ezt a kódot összevetették a több száz modern pestis kórokozót tartalmazó adatbázissal. Az eredmények szerint a Justinianus korabeli járványért felelős törzs evolúciós zsákutcának számított, és különbözött a későbbi Fekete Halált és az azt követő járványokat okozó törzsektől.

Tömegtemeteés a londoni pestisjárvány idején (Fotó: Europress)

Tömegtemeteés a londoni pestisjárvány idején (Fotó: Europress)Hendrik Poinar, az ősi DNS kutatás szakértője szerint ez a kutatás egyszerre lenyűgöző és zavarba ejtő, mert újabb kérdéseket vet fel - például azt, miért pusztult ki az 50-100 millió ember halálát okozó világjárvány. Ennek egyik oka az lehet, hogy az emberek továbbfejlődtek, és jobban meg tudtak birkózni a baktériummal, ami enyhítette a pestis későbbi hatását. A másik lehetőség az, hogy az éghajlat változása kedvezőtlenebb körülményeket hozott létre a pestis baktériumok túléléséhez.

"Szerencsére mi már rendelkezünk antibiotikumokkal, amelyekkel hatékonyan lehet kezelni a pestist, és amelyek csökkentik egy nagyarányú világjárvány kitörésének valószínűségét" - tette hozzá Poinar.

A pestis a Yersinia pestis nevű baktérium által okozott fertőző betegség. Természetes hordozói a vadon élő rágcsálók (pl. patkányok), a betegség róluk terjed emberre. A pestisnek két típusát különítjük el, úgymint bubópestis és tüdőpestis. A lappangási idő rövid, 2-10 nap között van, de tüdőfertőzés esetén akár néhány órára is rövidülhet. A Betegségek A-Z rovatunk szócikkét ajánljuk a kórképpel kapcsolatos tájékozódáshoz!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepsen felhős lesz az ég, elvétve lehet csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag