Újra gyógyíthatnak a 65 év feletti orvosok

Hogyha nem tudják őket helyettesíteni és önként vállalják a munkát, a 65 év feletti orvosok is visszatérhetnek a közvetlen betegellátásba.

Egy márciusban kiadott miniszteri rendelet eltiltotta a betegekkel való érintkezéstől a koronavírus miatt fokozottan veszélyeztetett, 65 év feletti orvosokat. A napokban azonban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere módosította a rendeletet, amelyben már az szerepel: ha másképpen nem szervezhető meg az ellátás, akkor a 65 év felettiek - amennyiben a munkát önként vállalják - is visszatérhetnek a közvetlen gyógyításba - írja a Népszava.

Nagy a feszültség a kórházakban Számos kórházban feszült helyzetet teremt, hogy április 15-ig a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát fel kell szabadítani a koronavírusos betegek számára. Kattintson a részletekért!

Az alapellátás van a legrosszabb helyzetben

A Magyar Orvosi Kamara néhány hete írt levelet Kásler Miklósnak arról, hogy a rendelet miatt mennyire méltatlan helyzetbe kerültek az idős orvosok, sok helyen ugyanis egyszerűen elbocsátották őket. Mivel ők tovább foglalkoztatott közalkalmazottként voltak nyilvántartva, le kellett mondaniuk a nyugdíjról, ennek megigénylése ugyanis időigényes és a járvány miatt most komoly nehézségekbe is ütközhet. A miniszter szerint szolgáltatóknak nem kell elengedniük azon idősebb kollégák kezét sem, akiknek a járványhelyzet miatt nem tudnak feladatot adni. Felhívta a figyelmet, hogy ezek az orvosok továbbra is megkapják a nyugdíjpótló munkajövedelmüket, és rendezni kell a munkaviszonyuk folytonosságát.

Beteget látnak el a miskolci Semmelweis Kórházban. Fotó: MTI/Vajda János
Beteget látnak el a miskolci Semmelweis Kórházban. Fotó: MTI/Vajda János

A lapnak nyilatkozó Weltner János sebész a legrosszabb helyzetben az alapellátás van, ahol aránytalanul nagy számban vannak 65 év felettiek, akik ráadásul egyedül dolgoznak. A kórházakban tízből két orvost érinthetett a rendelet, így ott tudták helyettesíteni az idős dolgozókat. Mint mondta, a betegek jhazaküldése miatt sebészként szinte alig maradt feladata a kórházban, így nem lenne sok értelme visszamennie. Ráadásul szerinte az idősek még továbbra is fokozott veszélyben vannak.

Kevésbé reng a Föld a koronavírus-járvány miatt - erről a furcsa összefüggésről az nlc.hu cikkében is olvashatunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció