Tüdőgyulladást kaphatunk a légkonditól

A legionellózis a tüdőgyulladás egyik igen súlyos formája. A fertőző betegséget úgy lehet elkapni, ha belélegezzük a legionella baktériumot tartalmazó vízpárát.

A tünetek a megfertőződés után két nappal, de akár két héttel később is jelentkezhetnek. Felléphet láz, köhögés, hidegrázás, izomfájdalmak és fejfájás, zavartság, étvágytalanság és hasmenés. A legtöbb ember immunrendszere képes leküzdeni a betegséget, amely azonban bizonyos esetekben halálos is lehet. A rizikófaktorok közé tartozik az 50 év feletti életkor, a krónikus tüdőbetegség, a dohányzás, az immunrendszerre ható gyógyszerek rendszeres szedése, illetve az immunhiányos betegségek .

Honnan kapta a nevét a betegség? Részletek itt.

A legionella baktérium szinte bárhol előfordulhat, ahol pangó víz, különösen langyos vagy meleg víz található. Ilyenek a háztartási melegvízrendszerek, a szökőkutak, a klímaberendezések, a hűtőtornyok, az akvárium, a pezsgőfürdő, a kerti locsoló vagy akár a zuhanyzófej is. Addig viszont, amíg a baktérium nem kerül a tüdőnkbe, nincs miért aggódnunk. Ha viszont porlasztott formában belélegezzük, a léghólyagocskákba jutva tüdőgyulladást okozhat.

A tüdőgyulladást okozó legionella baktérium klímaberendezéseken keresztül is fertőzhet
A tüdőgyulladást okozó legionella baktérium klímaberendezéseken keresztül is fertőzhet

A fertőzést vérből, légúti váladékból és vizeletből lehet kimutatni. A megelőzés érdekében folyamatosan ellenőrizni kell a klímaberendezéseket , valamint a különböző építmények, létesítmények vízrendszerét. Ez a fürdőkre különösen igaz, mivel az olyan helyek, ahol 20-50 celsius fokos víz található, nagy kockázatú közegnek tekinthetőek.

Forrás: time.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: