Légiós betegség (legionella-fertőzés) tünetei és kezelése

 Szabó Emese

 

 dr. Prinz Gyula infektológus főorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a légiós betegség?

A légiós betegség kórokozói a Legionella baktériumok , a betegség legsúlyosabb formája pedig a kétoldali tüdőgyulladás: a kórházi felvételt igénylő súlyos tüdőgyulladásoknak a Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) mellett ezek a legfontosabb kórokozói. Ugyanez a baktérium okozza a Pontiac lázat is.

A légiós betegség kórokozói a Legionella baktériumok.

A légiós betegség kórokozói a Legionella baktériumok.

A légiós betegség előfordulása és okai

A légiós betegséget a Legionella családba tartozó baktériumok okozzák, azok közül is főleg a Legionella pneumophila 1-7 szerocsoportba tartózók. A kórokozó megél a szabad vizekben, terjedését a légkondicionáló berendezések segítik, de a nem megfelelően kezelt jakuzzi vize is lehet fertőzött. A kórokozó csak inhalálással fertőz, az ivóvíz fogyasztásával nem.

A baktérium a hideg vízben is jelen lehet, kimutatható a nem kellően jól kezelt vezetékes vízben is. Olyan járványok is vannak, amelyeknek kiváltó oka egy-egy meghibásodott hűtőtorony. Fertőzött víz esetén a zuhanyzáskor keletkező párában van jelen a baktérium, ezt inhalálják az emberek tusolás közben. A betegségre hajlamosító tényező az alkoholizmus, a csökkent védekezőképesség.

A légiós betegség diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a fizikális vizsgálat, a beteg kikérdezése. Gyanúra ad okok, ha a tünetes beteg légkondicionált buszban utazott vagy olyan szálláson lakott, esetleg nem kellően fertőtlenített vizű jakuzziban fürdött. Gyanús az is, ha egy közösségben egyszerre többeknek van tüdőgyulladása.

A tüdőgyulladás gyanúját röntgen igazolhatja. A korai diagnózist a vizelet Legionella-antigén kimutatására szolgáló gyorstesztje biztosíthatja. Ez a teszt Legionella pneumophila 1 esetében -amely a leggyakrabban okozza ezt a betegséget - az első héten pozitív. A diagnózis felállításához a vér szerológiai vizsgálatára is szükség van, ennek során a vérből nézik az ellenanyag-szinteket. A harmadik diagnosztikai lehetőség, hogy a baktériumot légúti mintából - köpetből, hörgőmosó-folyadékból, ha pedig a beteg intubált, akkor a tubuson keresztül nyelt váladékból - mutatják ki. A laborvizsgálatoknál árulkodó jel az is, hogy a fehérvérsejtszám nem kifejezetten magas, a vesefunkciós értékek pedig beszűkülhetnek. Emellett lehetnek májfunkciós eltérések, és jellemzően alacsony a szérum nátrium szintje is.

A légiós betegség tünetei, kórlefolyása

A baktérium kétféle betegséget okoz: az egyik a tüdőgyulladás, a másik a lázból és fejfájásból álló Pontiac-láz, ami jóval ritkábban fordul elő, mint a legionárius betegségnek nevezett tüdőgyulladás.

Utóbbi betegséget magas láz, gyakran hasmenés, nehézlégzés, esetleg tudatzavar is kíséri. A betegek köhögnek is, de kezdetben nem ürítenek köpetet. Az úgynevezett atípusos tüdőgyulladásoknak ez a legsúlyosabb formája, az esetek jó részében kórházi kezelést tesz szükségessé.

A légiós betegség kezelése

Fontos, hogy az orvos korán gyanakodjon a légiós betegségre, mert ha a felismerés és a kezelés késik, nagyon súlyos tüdőgyulladás alakulhat ki. Elengedhetetlen, hogy gyanú esetén a beteg ne csak penicillinszármazékot kapjon, hanem egyéb hatóanyagot is. Jelenleg Legionella ellen a ciprofloxacint tartják a legoptimálisabbnak, de hatékonyak az úgynevezett légúti fluoroquinolok és makrolidek is.

A jelenlegi ajánlások, figyelembe véve, hogy atípusos kórokozó is állhat a tüdőgyulladás hátterében, vagy antibiotikum-kombinációt, vagy légúti quinolon alkalmazását javasolják. A Legionella okozta fertőzés jellemzően olyan súlyos tüdőgyulladást okoz, ami csaknem mindig kórházi kezelést tesz szükségessé.

A légiós betegség megelőzése

Ez esetben a hangsúly nem a személyes megelőzésen van, hanem azon, hogy ahol a betegség fellép, ott ellenőrizni kell a vízrendszert. Emellett azokban a közintézményekben, ahol megbetegedés történt, 60 fok fölé kell melegíteni a vizet, hogy a kórokozó elpusztuljon. Mindenhol fontos, hogy a vízvezeték-rendszer technikailag rendben legyen, karban tartsák és rendszeresen tisztítsák a légkondicionáló berendezéseket.

Hasznos tudnivalók

A kórképet azért hívják légiós betegségnek, mert az Egyesült Államokban a koreai háborúban járt veteránok 1976-os, philadelphiai találkozóján lépett fel először robbanásszerűen, egy légkondicionált szállóban. A betegséget e tömeges tüdőgyulladás észlelésekor fedezték fel. Hűtőtornyokkal összefüggő járványok azóta is rendszeresen jelentkeznek.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Prinz Gyula infektológusnak, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház osztályvezető főorvosának.

Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Légiós betegség (legionella-fertőzés) kezelésére! További kérdésem van Légiós betegség (legionella-fertőzés) témában
Aktuális
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, az ország északkeleti harmadát leszámítva eső, zápor várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag