Többet facebookozunk a járvány miatt, és ez baj

A koronavírus-járvány a magyar közösségimédia-használati szokásokat is átírta. Több időt töltünk például a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on, illetve gyakrabban teszünk közzé képeket vagy videókat saját magunkról és a szeretteinkről. Mindez azonban megnövekedett depresszió-kockázattal járhat - derül ki egy friss kutatásból.

"Annak érdekében, hogy pillanatképet kapjunk a közösségimédia-használati szokások változásáról, és annak mentálhigiénés vonatkozásáról, 170 fő válaszait vettük górcső alá egy 20 kérdéses online kérdőív segítségével a koronavírus-járvány első hullámának csúcsidőszakában. Az adatok rögzítése 2020. április 22-e és május 11-e között történt, még a korlátozó intézkedések feloldása előtt, így a résztvevők reálisabban érzékelhették magukon a változásokat a járvány előtti időszakhoz viszonyítva" - ismertette a kutatást végző Sándor Alexandra Valéria kommunikáció- és médiaszakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szociológia Doktori Iskolájának doktorandusza.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus internet, koronavírus közösségi média, koronavírus Facebook, koronavírus mentális egészség, koronavírus depresszió
Mentális egészségünk is megsínylette az elmúlt időszakot. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Több időt töltünk a közösségi oldalakon

Arra a kérdésre, hogy összességében hogyan változott a közösségi média használatára fordított saját idő a koronavírus-járvány idején a válaszadók 19 százaléka azt válaszolta, hogy "nagymértékben megnőtt", 36 százalékuk pedig azt, hogy "valamennyire megnőtt". "Nem volt más választásom, mint sokkal gyakrabban használni a közösségi médiát, mert a gyermekem iskolája megköveteli, hogy a tanárok Facebook-csoportokon keresztül tartsák a szülőkkel a kapcsolatot" - fogalmazott az egyik kitöltő a járvány miatti változásokra vonatkozó nyitott kérdésnél. Egy másik válaszadó pedig azt írta, mindennap 1 órás videóhívása van a családjával és a barátaival, pedig korábban ez nem volt jellemző. A válaszadók többsége egyébként már napi 2 óránál is többet tölt a közösségi oldalakon, míg ez a járvány előtt csupán 9 százalékukra volt igaz.

Nőtt a depresszió kockázata is

Mely csoportok terjesztik a koronavírus-fertőzés a leginkább? A válaszért kattintson ide!

Az önreprezentáció intenzitásának megfigyeléséhez a kitöltők nyilatkoztak arról is, hogy milyen gyakorisággal tettek közzé vagy küldtek magukról és közeli hozzátartozóikról (beleértve a házi kedvenceiket is) képeket, illetve videókat az egyes közösségi média platformokon a járvány előtt és alatt. Kiderült, hogy az új típusú koronavírus felbukkanása óta a 18 százalékuk naponta többször is megosztott ilyen tartalmat a Messengeren, míg saját bevallásuk szerint a járványt megelőzően mindössze 8 százalékukra volt jellemző ugyanez.

A depresszióval való összefüggés vizsgálatára pedig a résztvevők kitöltötték a nemzetközileg elismert és gyakran használt Patient Health Questionnaire 2 (PHQ-2) rövid kérdőívet is, amelyben arra válaszoltak, mennyire volt jellemző rájuk, hogy csökkent az érdeklődésük és az örömük a tevékenységeik során, valamint éreztek-e mostanában szomorúságot, lehangoltságot vagy reménytelenséget. Ennek alapján a teljes mintában szereplők 16 százalékánál merült fel a súlyos depresszív zavar kockázata, míg azok között, akik naponta legalább egyszer küldtek magukról vagy közeli hozzátartozójukról képeket és videókat a Messengeren, 19 százalékra növekedett a válaszaik alapján veszélyeztetettek aránya.

"Az eredmények azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések alatt megnövekedett a közösségimédia-használat, aminek köszönhetően az önreprezentatív tartalmak közlése is gyakoribbá vált. A válaszokból az is kiderül, hogy összefüggés állhat fenn a mentális egészség és a közösségimédia-használati hajlandóság növekedése között, amelyet mindenképpen érdemes nagyobb elemszámú, esetleg reprezentatív mintán is megvizsgálni a jövőben. Most az volt a legfontosabb, hogy a járvány jelentette módszertani kihívások és időbeli korlátok mellett is sikerüljön legalább kísérleti jelleggel rávilágítani az önreprezentációs célú közösségimédia-használat változásaira, azok természetére és lehetséges mentálhigiénés következményére" - összegezte a kutatást Sándor Alexandra Valéria.

Meg akarták verni az orvosokat a koronavírusban elhunyt beteg rokonai - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)