Tisztifőorvos: gyerekeknek nem ajánlott a maszkviselés

Jövő héttől már a normál működési rend szerint üzemelhetnek a vidéki óvodák és bölcsődék, a fővárosi intézményekben pedig június 2-ától áll vissza a régi rend. Ezért joggal merül fel a kérdés, hogy a zárt közösségekben kell-e maszkot viselniük a gyerekeknek.

Kisgyermekeknek nem ajánlom a maszkviselést, inkább a személyi higiénia szabályainak betartatására és a távolságtartásra kell nagyobb hangsúlyt fektetni - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Kiemelte, különösen rossz ötletnek tartja, ha még a délutánialvássorán is maszkot adnak a gyermekekre a gondozók. A törülközők egyszer használatos papírtörlőre történő lecserélését viszont támogatja, és ő is ezt javasolja minden intézménynek. A tisztifőorvos tájékoztatása szerint egyébként az országban eddig 49, 14 éven aluli gyermek fertőződött meg az új típusú koronavírussal. Közülük 19-en 6 év alattiak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gyerekek, koronavírus óvodák, koronavírus bölcsődék, koronavírus maszk, koronavírus kézmosás, koronavírus operatív törzs, operatív törzs tájékoztató
A helyes kézmosás megtanítása sokkal fontosabb, mint a maszkviselés.Fotó: Getty Images

37,6 beteg jut 100 ezer lakóra

Magyarországon 100 ezer lakóra 37,6 koronavírus-fertőzött személy jut, az arányok azonban területenként nagyon eltérőek. Budapesten 100, Zala megyében 90, Fejér megyében pedig 87 ugyanez a szám. Emellett országos szinten 4,7 haláleset jut 100 ezer lakosra. Az áldozatok többsége - 448 személy - 60 év feletti volt - ismertette Müller Ceclíia. Megemlítette azt is, hogy a legutóbbi 37 fertőzött közül 15-öt Budapesten, 10-et pedig Pest megyében regisztráltak. Az újonnan igazolt esetek egy része zárt közösségekből, bentlakásos szociális intézményekből került ki.

Újabb védőeszközöket szállítanak ki

Orbán: nincs szükség a rendkívüli jogrendre - kattintson a részletekért!

Elhangzott továbbá, hogy a mai napon több mint 30 kórházba és egyéb, a koronavírus elleni védekezésben résztvevő intézménybe érkeznek újabb védőeszközök. Erről Kiss Róbert, az ügyeli központ munkatársa beszélt. Megemlítette továbbá, hogy péntektől az osztrák állampolgárok is beléphetnek Magyarországra, azonban csak akkor, ha hivatalos eredménnyel igazolni tudják, hogy negatív lett a koronavírustesztjük.

A tájékoztatón Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár is felszólalt. Mint mondta, Magyarország a koronavírus-járvány elleni küzdelem első fordulóját megnyerte, és a negatív gazdasági hatásokat is mérsékelni tudták. A járvány a KATA-s vállalkozókat sújtotta a legnagyobb mértékben, azonban már 151 ezer vállalkozó kapott 4 hónapnyi adómentességet. A június 30-áig érvényben lévő könnyítés 26 szakmát érint. Az adótartozást azonban minden KATA-s ráér 10 részletben befizetni. A nagyobb cégeket pedig a munkahelyek megtartását célzó intézkedésekkel segítették, így több százezer munkahelyet tudtak megmenteni.

Koronavírus: komoly bajt hozhat a tél - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció