Sokba kerültek a járványellenes intézkedések

Markánsan emelkedik a fejlett ipari gazdaságok államadósság-rátája a koronavírus-járvány hatásainak enyhítését célzó intézkedések költségei és a gazdasági visszaesés miatt - derült ki a Moody's Investors nemzetközi hitelminősítő legfrissebb tanulmányából.

A nemzetközi hitelminősítő által vizsgált 14 fejlett gazdaságban a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráták átlagosan 19 százalékpontos emelkedése várható 2020-ban a koronavírus-járvány elleni intézkedések miatt. A Moody's hangsúlyozza, hogy ez nagyobb mértékű, gyorsabb és szélesebb bázisú adósságnövekedés lenne még a 2008-2009-es globális pénzügyi válság idején tapasztaltnál is.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus korlátozások, koronavírus gazdasági hatás
Sokba kerültek a járványellenes intézkedések a világnak.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ilyen számokra számítanak

A cég várakozása szerint a GDP-arányos államadósság-ráta Olaszországban, Nagy-Britanniában és Japánban 25 százalékpont körüli mértékben, az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban, Új-Zélandon és Spanyolországban hozzávetőleg 20 százalékponttal növekszik az idén. A Moody's azzal számol, hogy az Egyesült Államokban a kormány által meghirdetett gazdaságélénkítő csomagok költségei miatt a hazai össztermékhez mért szövetségi államháztartási hiány az idén 20 százalék fölé, a GDP-arányos szövetségi államadósság-ráta pedig 100 százalék fölé emelkedik.

"Hónapok kellenek, hogy az egészségügyben visszaálljon a rend" - a részletekért kattintson ide!

A legutóbbi adatok szerint Nagy-Britanniában már az elmúlt egy évben eddig soha nem mért ütemben emelkedett az államadósság és csaknem hat évtizede először meghaladta a brit hazai össztermék értékét. A brit statisztikai hivatal (ONS) ismertetése szerint május végén a nettó brit államadósság-ráta a GDP-érték 100,9 százaléka volt. Az ONS hangsúlyozta, hogy az 1963 márciusában véget ért pénzügyi év óta most először lépték át a hazai össztermék éves értékét a szuverén adósságkötelezettségek Nagy-Britanniában.

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a múlt hónap végén 1950,1 milliárd font - mintegy 747 ezer milliárd forint - volt a brit államadósság nettó értéke - 173,2 milliárd fonttal magasabb a tavaly májusi szintnél. Ez azt jelenti, hogy a GDP-arányos államadósság-ráta egy év alatt 20,5 százalékponttal emelkedett - ebben jócskán közrejátszhatott a koronavírus-járvány is. Az ONS kiemelte, hogy a hazai össztermék százalékos arányában mérve ez volt az eddigi legnagyobb éves összevetésű adósságráta-emelkedés azóta, hogy a havi államadósság-adatok rendszeres közlése 1993 márciusában elkezdődött.

Csökken a GDP is

A Moody's előrejelzése szerint a vizsgált 14 fejlett ipari gazdaságban a hazai össztermék szintje reálértéken hozzávetőleg 5 százalékkal lesz alacsonyabb 2021-ben a koronavírus-járvány előtt arra az évre várt értéknél. A cég szerint ebben a környezetben az államháztartási hiányok még a jövő év jelentős részében is magasak lesznek: az Egyesült Államokban 2021-re 13 százalék körüli, Olaszországban, Spanyolországban, Kanadában és Japánban pedig 5-7 százalék közötti GDP-arányos deficiteket várnak az elemzők. A hitelminősítő nem számít arra, hogy az államadósság-terhek gyorsan csökkennének, de ha a vizsgálatába bevont 14 magasan fejlett gazdaságban sikerülne visszatérni a nominális GDP-növekedéshez, az jövőre már kiegyenlítené a mély államháztartási deficitek hatását. Ebben az esetben az államadósság-ráták már 2021-2022-ben stabilizálódhatnak.

A koronavírustól tartva úgy kitakarította a pár a házat, hogy egyikük belehalt a vegyszerek okozta mérgezésbe - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: