Sokat veszít a világ a koronavírus-járvány miatt

A koronavírus-járvány miatt csaknem 3 ezer milliárd dollárral lesz szegényebb a világ az idén - írja legfrissebb előrejelzésében a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.

A nemzetközi hitelminősítő modellszámításai szerint a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) az idén 3,9 százalékkal zuhan a koronavírus-járvány miatt. Ez azt jelenti, hogy a világgazdaság teljesítménye 2020-ban kétszer nagyobb mértékben esik vissza, mint a 2008-2009-es globális pénzügyi válságot kísérő recesszió idején. Ilyen mély globális recesszióra a második világháború óta nem volt példa - írják. A Fitch Ratings számításai szerint a 3,9 százalékos világgazdasági GDP-csökkenés 2800 milliárd dolláros globális jövedelemzuhanásnak felel meg a tavaly megtermelt jövedelemhez képest. Ez azt is jelenti, hogy a világgazdaság által az idén várhatóan előállítandó bruttó jövedelem 4500 milliárd dollárral marad el a cég által a járvány előtt 2020-ra valószínűsített szinttől.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus világjárvány, koronavírus gazdaság, koronavírus gazdasági hatások, koronavírus GDP, koronavírus jövedelem
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus világjárvány, koronavírus gazdaság, koronavírus gazdasági hatások, koronavírus GDP, koronavírus jövedelem

Az euróövezet szenvedi meg igazán

Nagy csapást mér Magyarországra a koronavírus - olvassa el a részleteket!

A hitelminősítő a világ legnagyobb gazdasági erőcentrumai közül az euróövezetben várja a legmélyebb recessziót a koronavírus okozta helyzet következményeként. Az új prognózis szerint a valutauniós gazdaság hazai összterméke 2020 egészében 7 százalékkal zuhan. A Fitch Ratings várakozása szerint az euróövezeti átlagon belül Olaszországban 8 százalékos, Spanyolországban 7,5 százalékos, Franciaországban 7 százalékos, Németországban pedig 6,2 százalékos GDP-visszaesés lesz idén. A cég emellett az amerikai hazai össztermék 5,6 százalékos és a japán GDP-érték 5 százalékos zuhanását valószínűsíti az idei évre. Kínában pedig mindössze 0,7 százalékos növekedést vár 2020-ra.

A Fitch londoni elemzői közölték, nem számítanak arra, hogy az általuk vizsgált 20 hónapos előrejelzési távlatban az Egyesült Államok és az euróövezet hazai össztermékének értéke visszatérne a koronavírus-járvány előtt mért szintekre - még akkor sem, ha a válság az idei év második felében a várakozásoknak megfelelően jelentősen enyhül.

Egyébként más nagy londoni házak is egész éves globális recessziót várnak 2020-ra a koronavírus-járvány következtében, de eddig a Fitch Ratings előrejelzése a legborúlátóbb.

„Ronda háború ez, de én túl fogom élni!” – olvassa el egy csepeli idősotthon helyzetjelentését társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: