Óriási a terhelés a háziorvosokon

Folyamatosan emelkedik a felső légúti panaszokkal háziorvosokhoz forduló betegek száma. Egy hazai szakember elmondása szerint már most is rendkívüli terhelés éri a praxisokat, pedig a koronavírus-járvány negyedik hulláma még csak most tetőzik, az influenzaszezon pedig egyelőre nem is kapott igazán erőre.

Jelentősen megnőtt a felső légúti megbetegedések száma, rengetegen keresik fel ilyen panaszokkal a háziorvosukat telefonon és személyesen is - nyilatkozta az InfoRádiónak Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos, aki egyben a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke is. A szakember mindenkitől türelmet kért, hiszen az orvosok most egyértelműen a koronavírusos betegek ellátásra fókuszálnak.

influenza, influenzaszerű tünetek, felső légúti betegség, felső légúti tünetek, háziorvos
Ha felső légúti tüneteink vannak, ne menjünk a rendelőbe, hanem telefonáljunk!Fotó: Getty Images

A legtöbb panasz mögött a COVID-19 áll

Mi történik, ha a két vírussal egyszerre fertőződünk meg?

Bár elég nehéz megkülönböztetni egymástól az influenza és a koronavírus okozta tüneteket, a háziorvosok tapasztalatai szerint egyértelműen a COVID-19 áll a leggyakrabban a felső légúti panaszok hátterében. Az országos kollegiális vezető háziorvos hozzátette, tömeges influenzajárványról egyelőre nincsen tudomásuk.

Ne menjünk oda, hanem telefonáljunk!

A szakember ismételten azt kérte, hogy ha valaki légúti tüneteket észlel, akkor erről mindenképpen telefonon értesítse orvosát, és ne menjen oda személyesen. Nagyon fontos lenne ugyanis elkerülni azt, hogy feltételezhetően koronavírusos személy megfertőzze a rendelőben a többi, egyéb ellátásra váró pácienst.

Most is fontos lenne az influenzaoltás

Békássy Szabolcs kitért arra is, hogy ebben az évben eddig jóval kevesebben kérték az influenza elleni védőoltást, mint tavaly. Mint mondta, ő ezt semmiféleképpen nem tartja jó gyakorlatnak, ugyanis nem tudható előre, mennyire lesz súlyos az idei járvány - egyes előrejelzések szerint például a korábbiaknál sokkal keményebb helyzet alakulhat ki. A szakember mindenesetre azt tanácsolta, hogy aki eddig még nem adatta be magának az influenzaoltást, az mielőbb tegye meg. A vakcinát idén is mindenki ingyenesen kérheti.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)