Omikron: 8 napig is életképes maradhat a felületeken

Jelentősen tovább marad életben az új típusú koronavírus omikron variánsa a műanyag felületeken és az ember bőrén, mint a kórokozó eredeti változata - állapította meg egy új japán tanulmány. A tudósok szerint eredményeik miatt még fontosabb szerepet kaphat a járvány elleni védekezésben a rendszeres fertőtlenítés.

Koronavírus: már tesztelik az omikronspecifikus oltást.

Egy sor laboratóriumi vizsgálat eredményei alapján úgy tűnik, hogy az omikron variánsnak elég magas a környezeti stabilitása. Ez azt jelenti, hogy igen fejlett az a képessége, hogy a különböző felületeken életképes maradjon. Ez pedig nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy a korábban világszerte domináló delta variánst is kiszorítsa - derült ki a Kiotói Orvostudományi Egyetem (még szakmai ellenőrzésre váró) tanulmányából, amelyről az Euronews is beszámolt.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Tovább életképes marad az új variáns, mint a kórokozó eredeti változata.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Ennyivel tud többet az omikron, mint az elődei

A kutatók az új típusú koronavírus eredeti változatát, valamint a kórokozó több variánsát (alfa, béta, gamma, delta és omikron) is alaposan megvizsgálták. Arra voltak kíváncsiak, hogy meddig maradnak életben a felületeken. Megállapították, hogy a műanyagon az eredeti vírustörzs 56 órát képes túlélni, míg a mutánsok közül

  • az alfa 191,3 órát,

  • a béta 156,6 órát,

  • a gamma 59,3 órát,

  • a delta 114 órát,

  • az omikron pedig 193,5 órát, tehát több mint 8 napot kibír.

Áldozatok bőrmintáinak segítségével azt is megnézték, hogy az emberi bőrön mennyi ideig életképesek a különböző vírusvariánsok. Ez az időtartam az eredeti vírustörzsnél 8,6 óra, az alfa esetében 19,6 óra, a bétánál 19,1 óra, a gammánál 11 óra, a delta esetében 16,8 óra, az omikronnál pedig 21,1 óra volt. Az újonnan dominánssá váló omikron variáns tehát majdnem egy egész napot kibír fertőzőképesen az ember bőrén - csaknem 3-szor olyan hosszú időt, mint az eredeti SARS-CoV-2 vírus. "Tanulmányunk kimutatta, hogy az omikron variáns rendelkezik a legmagasabb környezeti stabilitással az aggodalomra okot adó koronavírus-változatok között, és ez lehet az egyik tényező, amely lehetővé tette, hogy az új variáns gyorsan szétterjedjen és leváltsa a delta variánst" - vélik a tanulmány szerzői.

Az alkohol 15 másodperc alatt végez velük

A kutatók azt is megállapították, hogy bár a COVID-19-betegséget okozó kórokozó variánsai valamivel jobban ellenállnak az etanolnak, mint az eredeti vírustörzs, az alkoholos kézfertőtlenítő hatására 15 másodperc alatt mindegyik teljesen inaktiválódott a bőrön. A tudósok szerint eredményeik felhívják a figyelmet a kézhigiénia fontosságára, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak jelentőségére.

"Az omikron sem a barátunk. Az idősekben, a súlyos immunhiányosokban, daganatosokban, tüdőbetegekben, vesebetegekben képes súlyos megbetegedést okozni, pláne, ha nem oltottak. A rizikócsoportok ugyanazok" - hívta fel a figyelmet a hazai szakértő.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció