Négynapos munkahetet tesztelnek Nagy-Britanniában

Ez lesz a világon az eddigi legnagyobb kaliberű kísérlet a rövidített munkahétre.

Nagy-Britannia 60 vállalatának több mint 3000 dolgozója fogja kipróbálni a négynapos munkahetet, ami a világ legnagyobbnak tartott kísérleti programja lehet - írta a The Guardian . A júniustól decemberig tartó kísérlet célja, hogy az alkalmazottaknak kevesebbet kelljen dolgozni ugyanannyi fizetésért, miközben a munkavégzés hatékonyságát növelni tudják.

életkép Nagy-Britanniából
Egyre több cégvezető ismeri fel, hogy a munkaórák száma helyett a munka minőségére kell fókuszálni. Fotó: Getty Images

A járvány adta az ötletet

A négynapos munkahét kipróbálását Angliában a pandémia hívta életre, mivel a világjárvány idején nagyon sokan tértek át a távmunkát is magában foglaló hibrid munkavégzésre. A cégeknél jelentősen elfogadottabbá vált a rugalmas munkarend, amelyek elvetik a szokásos kilenctől ötig tartó, ötnapos munkahetet. A vállalatok lehetőséget látnak a négynapos munkahétben, szerintük a hatékonyságot lehet vele növelni. A mostani kísérletben egyebek mellett egy londoni sörfőző vállalat, egy orvosi eszközökkel foglalkozó manchesteri cég, egy norfolki büfé, valamint a Királyi Biológiai Társaság is részt vesz.

A munka minősége számít a legtöbbet

A programot az Oxfordi, illetve a Cambridge-i Egyetem akadémikusai, valamint az amerikai Boston College dolgozták ki a 4 Day Week Global és az Autonomy nevű agytrösztökkel közösen. Joe O'Connor, a 4 Day Week Global igazgatója elmondta, hogy a munkaszervezés szempontjából nincs értelme visszaforgatni az idő kerekét a járvány előtti időkbe. Egyre több cégvezető ismeri fel, hogy a munkaórák száma helyett a munka minőségére kell fókuszálni, a pandémia pedig ráirányította a figyelmünket arra a kérdésre, hogy mit tartunk egészségesnek a munka-magánélet egyensúlyát tekintve.

Tavaly Izlandon már lezajlott egy hasonló kísérlet: akkor 2500 ember bevonásával és a reykjavíki önkormányzat, valamint a kormány partnerségével próbálták meg valamelyest rövidíteni a munkahetet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatások a mai napon sem várhatóak.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra