Mikor számítunk koronavírus-gyanús betegnek?

A háziorvosok már eddig is végeztek COVID-gyorstesztet, most viszont még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket a nagyszámú szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül. De vajon ki számít gyanúsnak?

Újabb mintegy 800 ezer antigéngyorstesztet biztosítanak a háziorvosoknak, hogy ezzel is segítsék a járvány megfékezését. A koronavírus-gyanút továbbra is a háziorvos állapítja meg bizonyos tünetek és a szakmai tapasztalata alapján - írta a kormányzati tájékoztató portál.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
A gyanút a háziorvos állapítja meg bizonyos tünetek és tapasztalatok alapján.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Ilyenkor merül fel a gyanú

A koronavírus-fertőzés gyanújára utaló tünetek közé tartozik a száraz köhögés, a láz, a nehézlégzés, a hirtelen szaglásvesztés, illetve az ízérzés zavara is, ám emellett a háziorvos egyéb tünetet is gyanúsnak ítélhet. Ilyenkor a szakember indokoltnak tarthatja egy gyorsteszt elvégzését. Továbbá minden olyan esetben el kell végezni a tesztet, ha a tünetes beteg egészségügyi vagy szociális dolgozó, szociális gondozott, szoros kontaktja egy igazolt koronavírus-fertőzöttnek, illetve ha járóbeteg- vagy fekvőbeteg-ellátásra szorul.

A hosszú COVID után itt a " hosszú influenza ".

Koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg személyes rendelői látogatásakor elvégzi az antigéngyorstesztet a háziorvosi rendelőben. A körülmények figyelembe vételével azonban a szakember dönthet úgy is, hogy átirányítja az érintett pácienst a rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-tesztre, vagy ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor otthoni mintavételezést kérvényez a mentőktől. A PCR-mintavételezést emellett hatósági áron továbbra is végeznek az erre kijelölt egészségügyi szolgáltatók.

Mit tegyünk, ha gyanús tüneteink vannak?

A légúti tünetekkel rendelkező pácienseket továbbra is arra kérik, hogy lehetőleg előzetesen telefonon jelentkezzenek a háziorvosuknál, aki kikérdezésüket követően eldönti, hogy indokoltnak látja-e a tesztelést, illetve szükség esetén megszervezi a tünetes beteg rendelői vizsgálatát vagy kórházi ellátását. Igazolt koronavírus-fertőzés esetén a hatósági házi karantén továbbra is 10 nap.

Egyre inkább felerősödik a koronavírus-járvány negyedik hulláma Magyarországon. A helyzet elharapódzásának megelőzése érdekében a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a lakosság által megtehető óvintézkedések betartására intett.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra