Magyar orvosra emlékezik a Google

Semmelweis Ignácra, az "anyák megmentőjére" emlékezik pénteken a Google internetes kereső kezdőoldala. A világhírű magyar orvos 1847-ben ezen a napon, március 20-án tért vissza a bécsi közkórházba, ahol később kötelezővé tette a klóros kézmosást az egészségügyi személyzet számára.

Semmelweis felfedezéséről számos tévhit kering a mai napig a köztudatban. Részletek itt.

Semmelweis Ignác 1818. július elsején született Budán. Orvosdoktori diplomáját 1844-ben szerezte meg Bécsben, illetve még ugyanabban az évben szülészmesteri oklevelét is átvehette, egy évvel később pedig sebészdoktorrá avatták - olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján. Nem sokkal később a bécsi Allgemeines Krankenhaus szülészeti klinikáján nyert el tanársegédi állást. Bár egy rövid időre el kellett hagynia az intézményt, 1847. március 20-én visszahelyezték állásába.

Google, Semmelweis Ignác, Doodle, anyák megmentője, kézmosás, kézfertőtlenítés, koronavírus, COVID-19
Semmelweis Ignácra emlékezik március 20. alkalmából a Google. Fotó: rawpixel.com

Abban az időben Európa-szerte a gyermekágyi láz néven ismert, de kevéssé megértettfertőzésszámított a vezető haláloknak a szülészeti osztályokon fekvő kismamák körében. Semmelweis felismerte, hogy a fertőzést az orvosok terjesztik, akik műtétek és boncolások után kézfertőtlenítés nélkül mentek át megvizsgálni a várandós nőket. Miután Semmelweis elrendelte a klóros kézmosást az orvosok, orvostanhallgatók és az ápolószemélyzet számára, a halálesetek száma csökkenni kezdett a szülészeti osztályon. Akkoriban sokan szkeptikusak voltak az egyébként sem túl népszerű intézkedés hatékonyságával kapcsolatban, évtizedekkel később azonban széles körben bevett előírássá vált Semmelweis higiéniai ajánlása.

Napjainkban már az "anyák megmentőjeként", illetve a "fertőzéskontroll atyjaként" emlékezünk Semmelweis Ignácra, aki nemcsak a szülészeti ellátást, hanem a teljes orvoslást megreformálta felismerésével. Különösen aktuális ez ma, amikor világszerte megfeszített küzdelmet folytat az emberiség az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta világjárvány megfékezése érdekében. Sem védőoltás, sem speciális gyógyszer nincs a kezünkben a fertőzés ellen, így csakis néhány egyszerű eszközben bízhatunk - ezek egyike pedig éppen a Semmelweis által lassan már közel két évszázada felismert rendszeres kézfertőtlenítés.

Forrás: google.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: