Lopakodó omikron: ennyit ér ellene a vakcina

Egyre több országban válik dominánssá a koronavírus omikron változatának új, "lopakodó variánsnak" is nevezett mutánsa. Nem csoda tehát, hogy nagy az érdeklődés az iránt, hogy vajon mennyire védenek a jelenleg elérhető vakcinák.

Két adag védőoltás jelentősen csökkenti a koronavírus BA.2-alvariánsával történő megfertőződés, valamint az enyhe, tünetes megbetegedés kialakulásának kockázatát. Ez a védelem azonban igen gyorsan gyengül - állapította meg egy kutatás, amelyről a Nature is beszámolt .

nő vállán sebtapasz van
Az új mutánsok ellen is védenek az oltások, de nem sokáig.Fotó: Getty Images

Az alvariánsok könnyen kicselezik az oltást

Azt már eddig is tudtuk, hogy a BA.1 könnyebben megkerüli az mRNS-oltások által nyújtott, enyhe-közepes fokú betegségekkel szembeni védelmet. A BA.2 azonban gyorsabban terjed elődjénél, ezért a szakértők tartottak attól, hogy az "új jövevény" még ügyesebbnek bizonyul a koronavírus -oltások kicselezésében.

Bújócskázni próbál az omikron új alvariánsa .

A friss elemzés szerint azok a katari lakosok, akik két adag mRNS-alapú vakcinát (Pfizer–BioNTech vagy Moderna) kaptak, több hónapig erős védelmet élveztek a BA.1 és BA.2 által okozott tünetek ellen egyaránt. 4-6 hónap elteltével azonban a védettségi szint 10 százalék körülire csökkent, és az emlékeztető oltás is csak 30-60 százalékra tudta visszatornázni azt.

A súlyos COVID ellen még mindig véd az oltás

Egy másik számítás eredményei szerint az alvariánsok által okozott, súlyos COVID-19 kialakulása ellen legalább 7 hónapig 68 százalékos vagy ennél is magasabb arányban védenek az oltások. A harmadik dózis pedig akár 80 százalék fölé is emelheti a kórházi kezelést igénylő megbetegedéssel, illetve az elhalálozással szembeni védelmet.

Emberek tízmilliói küzdenek egy új krónikus betegséggel a koronavírus-fertőzést követően: a hosszú COVID -dal.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra