Lopakodó omikron: ennyit ér ellene a vakcina

Egyre több országban válik dominánssá a koronavírus omikron változatának új, "lopakodó variánsnak" is nevezett mutánsa. Nem csoda tehát, hogy nagy az érdeklődés az iránt, hogy vajon mennyire védenek a jelenleg elérhető vakcinák.

Két adag védőoltás jelentősen csökkenti a koronavírus BA.2-alvariánsával történő megfertőződés, valamint az enyhe, tünetes megbetegedés kialakulásának kockázatát. Ez a védelem azonban igen gyorsan gyengül - állapította meg egy kutatás, amelyről a Nature is beszámolt.

nő vállán sebtapasz van
Az új mutánsok ellen is védenek az oltások, de nem sokáig.Fotó: Getty Images

Az alvariánsok könnyen kicselezik az oltást

Azt már eddig is tudtuk, hogy a BA.1 könnyebben megkerüli az mRNS-oltások által nyújtott, enyhe-közepes fokú betegségekkel szembeni védelmet. A BA.2 azonban gyorsabban terjed elődjénél, ezért a szakértők tartottak attól, hogy az "új jövevény" még ügyesebbnek bizonyul a koronavírus-oltások kicselezésében.

Bújócskázni próbál az omikron új alvariánsa.

A friss elemzés szerint azok a katari lakosok, akik két adag mRNS-alapú vakcinát (Pfizer–BioNTech vagy Moderna) kaptak, több hónapig erős védelmet élveztek a BA.1 és BA.2 által okozott tünetek ellen egyaránt. 4-6 hónap elteltével azonban a védettségi szint 10 százalék körülire csökkent, és az emlékeztető oltás is csak 30-60 százalékra tudta visszatornázni azt.

A súlyos COVID ellen még mindig véd az oltás

Egy másik számítás eredményei szerint az alvariánsok által okozott, súlyos COVID-19 kialakulása ellen legalább 7 hónapig 68 százalékos vagy ennél is magasabb arányban védenek az oltások. A harmadik dózis pedig akár 80 százalék fölé is emelheti a kórházi kezelést igénylő megbetegedéssel, illetve az elhalálozással szembeni védelmet.

Emberek tízmilliói küzdenek egy új krónikus betegséggel a koronavírus-fertőzést követően: a hosszú COVID-dal.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)