Korovanírus: nő a kínaellenes hangulat

A koronavírust kísérő pánik miatt világszerte egyre több ázsiait ér valamilyen rasszista atrocitás.

"Vietnámiak vagyunk" - hirdeti a felirat az egyik budapesti ruhabolt ajtaján. A Hollán Ernő utcában található kis üzlet nem az egyedüli, amely a napokban fontosnak érezte kifejezni, hogy dolgozói nem Kínából érkeztek, hasonló felirat fogadja a Bajcsy-Zsilinszky úton található egyik bolt vendégeit is. Bár Magyarországon még egyetlen koronavírusos esetet sem diagnosztizáltak (sőt egész Európában alig tucatnyifertőzésismert csupán), a járvány gazdasági következményei már most jól érzékelhetőek nálunk is. A budapesti szállodáknak több száz foglalást kell törölniük, és a vendéglátóhelyek úgy kalkulálnak, hogy a következő hetekben is nagyjából 20 százalékkal visszaesik majd a Kínából érkező turisták száma. A már itt élő ázsiaiak pedig a megszokottnál is több szúrós tekintetre és nagyobb távolságtartásra számíthatnak. Az idegenellenességet azonban nem csak a magyarok között szítja fel a vírus.

Koronavírus: nemzetközi vészhelyzetet hirdettek Nemzetközi vészhelyzetet hirdetett az új koronavírus miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Kattintson a részletekért!

Politikai indulatokat tüzelt fel a térségben

Az elmúlt években több kutatás is rávilágított, hogy az EU tagországai közül magasan a magyarokban a legnagyobb az idegenellenesség. Az elmúlt hetekben azonban nemcsak nálunk, de világszerte felerősödtek a kínaiakkal szembeni ellenérzések. Leginkább azokban az országokban korbácsolt fel heves indulatokat az elmúlt néhány nap, amelyek közel vannak a járvány epicentrumához. A NYTimes.com cikke szerint a japán Twitter-oldalakat elárasztotta a #ChineseDon'tComeToJapan (#KínaiakNeJöjjenekJapánba) üzenetek, Szingapúrban pedig már tízezrek írták alá azt a petíciót, amely megtiltaná a kínaiak belépését az országba. Hongkongban, Dél-Koreában és Vietnámban az üzletek sorra kiplakátolják: nem látnak szívesen kínai vendégeket. Hongkong egyik kisebb étteremlánca, a Kwong Wing Catering egy Facebook-posztban tette közzé, hogy csak az angol, illetve a város anyanyelvének számító kantoni (ami jelentősen eltér a Kínában használt mandarintól) nyelven beszélő ügyfeleket szolgálja ki. A vállalkozás egyébként a Hongkongban egyre inkább elmérgesedő tüntetéssorozatot is rendszeresen támogatta posztjaiban.

A koronavírus világszerte komoly indulatokat gerjeszt. Fotó: iStock
A koronavírus világszerte komoly indulatokat gerjeszt. Fotó: iStock

Ez utóbbi példa is jól mutatja, hogy nem egyedül a koronavírus vált ki feszültséget az itteni országok között. Kína ugyanis a növekvő gazdasági és katonai potenciáljával egyenes arányban növeli a befolyását a régióban, amit sok ország fenyegetőnek talál. Az MTI egy januári felmérést is idéz, amelyben a megkérdezett délkelet-ázsiai vezetők, akadémikusok és más szakértők több mint 60 százaléka válaszolta azt, hogy nem bízik Kínában. Közel 40 százalékuk szerint Kína "revizionista hatalom, és vissza akarja juttatni Délkelet-Ázsiát a befolyásolási övezetébe". A közvélemény-kutatásban nem esett szó a vírusról.

Az ázsiaiakat érő rasszista megmozdulások Európában is megszaporodtak. Franciaországban egy vietnami nő arról panaszkodott a napokban a Le Monde magazinnak, hogy egy férfi az autójából a "Ne terjeszd a vírusaidat, koszos kínai!", illetve "Tűnj el Franciaországból!" mondatokat kiabálta felé. A kínaiakkal - és összességében az ázsiaiakkal - szemben hasonlóan ellenséges légkör alakult ki a 2003-as SARS-járvány ideje alatt. Az utóbbi évtizedben azonban világszerte ugrásszerűen megnőtt a távol-keleti országból érkező turisták száma, ami nemcsak a vírus terjedését gyorsíthatja fel, de a konfliktusok számát is hatványozza.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció