Koronavírus: veszélyt jelent a fiatalokra ez a variáns

A koronavírus delta variánsa jobban terjed és nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra, mint az eddigi mutánsok - hívta fel a figyelmet Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa. Mint mondta, a statisztikák alapján inkább járványügyileg, mint klinikailag, de fontos a fiatalok beoltása.

A friss szennyvízadatok alapján ebben az 5 nagyvárosban robbanhat be a járvány.

Míg a korábbi koronavírus-variánsok csak a tünetek megjelenése előtt egy nappal fertőznek, addig a delta variáns már az azt megelőző két napban is. A friss adatok szerint tíz nagyvárosban emelkedett a kórokozó szennyvízben mérhető koncentrációja, vagyis legalább tíz nagyvárosban fognak emelkedni az esetszámok az elkövetkező hetekben - mutatott rá Szlávik. Hozzátette, egyelőre lassan, de jelenleg is emelkednek a számok. Ugyanez történt az előző hullámban, és ezt követően berobbant a járvány - jegyezte meg.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
A szakemberek szerint az oltás a legjobb védekezési módszer. Fotó: Getty Images

Egyre több fiatal oltatja be magát

A szakértő elmondása szerint a delta variáns nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra, mint az eddigi mutánsok, a legjobb védekezési módszer pedig az oltás. Úgy tűnik, hogy ezt a fiatal korosztályok is kezdik felismerni, mert egyre nagyobb igény van az oltásra a fiatalok körében. A szülőknek a főorvos azt javasolta, ha a gyermekük szeretné az oltást, akkor adassák be neki - még akkor is, ha ők maguk nincsenek beoltva.

Újra kötelező lehet a maszk

Ha az esetszámok nagyon megemelkednek, elképzelhető, hogy újra kell maszkot hordani - véli Szlávik. Bízik ugyanakkor abban, hogy lezárások és bezárások ezúttal nem lesznek.

Kitért arra is, hogy az Izraelből érkezett hírek szerint a három oltással beoltottak között csökkentek az esetszámok, de ez egyelőre nincs bizonyítva. A COVID-19 elleni harmadik oltás beadatására már Magyarországon is van lehetőség. A szakértő az időseknek, az immunhiányosoknak, a daganatos betegeknek, a szervátültetetteknek és az immunrendszert elnyomó gyógyszert szedőknek javasolja az emlékeztető oltást.

A koronavírus egy újabb variánsát fedezhették fel Dél-Afrikában. A kutatók szerint ez a változat nagyon sok mutáció eredményeként jöhetett létre, így már elég sokban különbözik az eredeti, először Vuhanban kimutatott vírustól.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső