Koronavírus: véletlenül hat adag Pfizer-vakcinát kapott egy nő

Tévedésből hat adag Pfizer-BioNTech-vakcinával oltottak be egy 23 éves orvostanhallgatót COVID-19 ellen egy toszkánai kórházban.

Újabb vizsgálatok szerint a Pfizer-vakcina a brit és a dél-afrikai vírusmutáns ellen is hatékony védelmet nyújt. Részletek itt.

A hibát egy ápolónő követte el figyelmetlenségből, aki a vakcina teljes fioláját beadta az egyetemistának, csakhogy egyetlen fiola hat adag oltóanyagot tartalmaz. Amikor észrevették a hibát, a fiatal nőt elővigyázatosságból 24 órára megfigyelés alá helyezték, illetve a cbsnews.com közlése szerint megelőző intézkedésként gyulladáscsökkentő és lázcsillapító gyógyszert is adtak neki. Az oltás vasárnap reggel történt, a pácienst pedig végül hétfőn panaszok nélkül hazaengedték.

A Pfizer-vakcina egyetlen fiolája hat adagra elegendő oltóanyagot tartalmaz
A Pfizer-vakcina egyetlen fiolája hat adagra elegendő oltóanyagot tartalmaz. Fotó: Getty Images

"A páciensnek nem volt láza, egyéb tünete, illetve nem voltak fájdalmai sem, leszámítva az oltás helyén jelentkező fájdalmat. Egy kicsit megijedt, így már csak emiatt is inkább bent tartottuk egy napig. Kijelenthető azonban, hogy biztosan nem jelentkeztek nála mellékhatások a túladagolás miatt" - mondta el dr. Antonella Vicenti, az érintett massai Apuane kórház infektológiai osztályának vezetője. Hozzátette, a Pfizer által lefolytatott vizsgálatokból ismert, hogy a vakcina akár ötszörös túladagolása sem váltott ki következményeket. Szintén ismertek hasonló esetek Izraelből és Németországból, de ezeknél sem jelentkeztek hátrányos reakciók.

Dr. Vicenti elmondta, a jövőben nyomon fogják követni, hogy a túladagolásnak lehet-e bármilyen hosszú távú hatása a páciens antitesttermelésére, ezáltal a koronavírussal szembeni védettségére. A kórház a tervek szerint rendszeresen végez majd nála laborvizsgálatokat, hogy felmérjék a vakcinára adott immunválaszát, illetve meghatározzák, hogy szükséges-e beadni neki az oltássorozat második adagját.

Egy nagy létszámú felmérés szerint a Pfizer és a BioNTech által közösen kifejlesztett vakcina annál is ritkábban okoz mellékhatásokat, mint amit a klinikai kísérletek eredményei sugalltak. A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: