Koronavírus: védett, aki már átesett a fertőzésen?

A jelenlegi adatok alapján valószínűsíthető, hogy rövidtávon védettséget szerez az, aki felgyógyul a Covid-19 megbetegedésből - nyilatkozta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének docense, az országos koronavírus-kutatócsoport vezetője.

Bár egyre több információt sikerül feltárniuk a tudósoknak az új koronavírusról, még rengeteg a kérdőjel. Arra sem kaptak egyelőre biztos választ, hogy azok, akik átestek a fertőzésen, védetté válnak a SARS-CoV-2 vírussal szemben, vagy újra elkaphatják azt. Jakab Ferenc professzor azon az állásponton van, hogy előbbi lehet az igaz. "A klinikai adatok alapján úgy tűnik, hogy 1-3 évig védettek vagyunk a betegség után" - nyilatkozta a Pécsi Tudományegyetem tévéjének.

Ez a teszt hozhat fordulatot A brit kormány 3,5 millió otthon is elvégezhető antitesttesztet vett, s arra számítanak ez radikálisan átalakítja az ország Covid-19 ellen vívott harcát. Részleteket itt olvashat.

Hozzátette azt is, hogy sajnos minden esély megvan rá, hogy ez a koronavírus hosszú időre velünk marad. Olyan értelemben, hogy ha el is múlik a járvány, "ciklusossá válhat a fertőzés", vagyis mint az influenza esetében bizonyos időközönként megnövekedhet a betegek száma.

A klinikai adatok azt mutatják, hogy 1-3 évig védettek maradnak azok, akik átesnek a koronavírus-fertőzésen. Fotó. Getty Images
A klinikai adatok azt mutatják, hogy 1-3 évig védettek maradnak azok, akik átesnek a koronavírus-fertőzésen. Fotó. Getty Images

A virológus professzor szerint azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy mikor ér véget a pandémia, ahogy azt sem, hogy Magyarországon mikor csillapodik a járvány, mert ez rengeteg tényező függvénye. De úgy látja, pillanatnyilag sikerült itthon ellaposítani a járványgörbét, vagyis lassítani a vírus terjedését. Ebben egyetért vele az országos tisztifőorvos, Müller Cecília is - ezt az operatív törzs ma délelőtti sajtótájékoztatóján mondta újságírói kérdésre válaszolva.

Túl két világború után: egy 108 éves nagymama karanténtúlélő tippjeit olvashatja az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés