Koronavírus: van, ahol büntetik az oltatlan időseket

Hatszázezer olyan, ötven év feletti személyt azonosított az olasz egészségügyi tárca, aki indoklás nélkül halasztotta el a koronavírus oltás beadatását, és ezért az érvényes járványintézkedések szerint pénzbírságra kötelezhető. A bírságokat pénteken kezdték el kipostázni az érintetteknek.

Jakab Ferenc: a negyedik oltással érdemes őszig várni.

Megbüntetik Olaszországban az oltatlan időseket. Az egészségügyi minisztérium bejelentése szerint a bírság befizetésére történő felszólítást az illetékes területi adóhivatalok küldik ki a koronavírus -oltás nélküli ötven év felettieknek. Az érintetteknek 10 nap áll majd a rendelkezésükre, hogy megindokolják, miért nem adattak be maguknak egyetlen oltást sem. Akinek az indoklását megalapozatlannak ítélik, azt száz eurós bírság fizetésére kötelezik.

idős nő az oltás helyét mutatja
Az 50 felettieknek január óta kötelező a koronavírus elleni oltás.Fotó: Getty Images

Január óta kötelező az oltás 50 felett

Az olasz kormány még januárban vezette be az oltási kötelezettséget az ötven év felettiek számára. Ez az intézkedés június közepéig van hatályban. A járványrendelkezések értelmében a korosztályhoz tartozóknak már az új típusú koronavírus elleni emlékeztető oltást is fel kellett volna vennie. Az oltakozás ösztönzése érdekében született meg az a döntés, miszerint az oltatlanokat egyszeri bírsággal sújtják. A bírságot tartalmazó borítékot hatszázezren kapják kézhez. Nagy részük, több mint 90 ezren a járvány európai gócpontjaként ismert Lombardiában élnek.

A korlátozásokon már enyhítettek

Olaszországban egyébként már április elsejétől nem szükséges az oltási igazolás felmutatása az üzletekben, a közhivatalokban, a postán és a bankban. Ezeken kívül a városi tömegközlekedési eszközökön, a múzeumokban, valamint a vendéglátóhelyek szabadtéri részein sem kérik már a COVID-19 elleni oltottságot igazoló okmányt.

Már nem kell semmilyen oltási vagy más védettségi igazolás a szállodákban és más szálláshelyeken sem. Erre a döntésre több mint két éve várt az idegenforgalom. Zárt térben és tömeges szabadtéri eseményen azonban továbbra is FFP2-es típusú maszkot kell viselni. Azt tervezik, hogy május elsejétől minden korlátozást feloldanak majd, a maszkviselési kötelezettséget azonban továbbra is fenn akarják tartani.

A gyorsan terjedő omikron és még fertőzőképesebb BA.2 alvariánsa egyre több újrafertőződéses esetet okoz világszerte.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet, és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar, de kis eséllyel a délnyugati határ közelébe is sodródhatnak ilyen csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra