Koronavírus: van, ahol büntetik az oltatlan időseket

Hatszázezer olyan, ötven év feletti személyt azonosított az olasz egészségügyi tárca, aki indoklás nélkül halasztotta el a koronavírus oltás beadatását, és ezért az érvényes járványintézkedések szerint pénzbírságra kötelezhető. A bírságokat pénteken kezdték el kipostázni az érintetteknek.

Jakab Ferenc: a negyedik oltással érdemes őszig várni.

Megbüntetik Olaszországban az oltatlan időseket. Az egészségügyi minisztérium bejelentése szerint a bírság befizetésére történő felszólítást az illetékes területi adóhivatalok küldik ki a koronavírus -oltás nélküli ötven év felettieknek. Az érintetteknek 10 nap áll majd a rendelkezésükre, hogy megindokolják, miért nem adattak be maguknak egyetlen oltást sem. Akinek az indoklását megalapozatlannak ítélik, azt száz eurós bírság fizetésére kötelezik.

idős nő az oltás helyét mutatja
Az 50 felettieknek január óta kötelező a koronavírus elleni oltás.Fotó: Getty Images

Január óta kötelező az oltás 50 felett

Az olasz kormány még januárban vezette be az oltási kötelezettséget az ötven év felettiek számára. Ez az intézkedés június közepéig van hatályban. A járványrendelkezések értelmében a korosztályhoz tartozóknak már az új típusú koronavírus elleni emlékeztető oltást is fel kellett volna vennie. Az oltakozás ösztönzése érdekében született meg az a döntés, miszerint az oltatlanokat egyszeri bírsággal sújtják. A bírságot tartalmazó borítékot hatszázezren kapják kézhez. Nagy részük, több mint 90 ezren a járvány európai gócpontjaként ismert Lombardiában élnek.

A korlátozásokon már enyhítettek

Olaszországban egyébként már április elsejétől nem szükséges az oltási igazolás felmutatása az üzletekben, a közhivatalokban, a postán és a bankban. Ezeken kívül a városi tömegközlekedési eszközökön, a múzeumokban, valamint a vendéglátóhelyek szabadtéri részein sem kérik már a COVID-19 elleni oltottságot igazoló okmányt.

Már nem kell semmilyen oltási vagy más védettségi igazolás a szállodákban és más szálláshelyeken sem. Erre a döntésre több mint két éve várt az idegenforgalom. Zárt térben és tömeges szabadtéri eseményen azonban továbbra is FFP2-es típusú maszkot kell viselni. Azt tervezik, hogy május elsejétől minden korlátozást feloldanak majd, a maszkviselési kötelezettséget azonban továbbra is fenn akarják tartani.

A gyorsan terjedő omikron és még fertőzőképesebb BA.2 alvariánsa egyre több újrafertőződéses esetet okoz világszerte.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: