Koronavírus: terjed a mű variáns

Csaknem 90 olyan fertőződést regisztráltak Peruban, amelyet az új típusú koronavírus jelentősen mutálódott mű variánsa okozott.

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, egy újabb, "aggodalomra okot adó" koronavírus-mutánsra figyelt fel az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az elsőként Kolumbiában azonosított változat a mű variáns elnevezést kapta, és már legalább 39 országban megjelent, egyebek mellett Peruban is.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Egyelőre lassan, de már Peruban is terjed az új koronavírus-mutáns. Fotó: illusztráció, Getty Images

Már áldozatot is szedett Peruban

Az új koronavírus delta variánsa a korábbi változatokkal ellentétben gyorsan terjed a gyerekek körében is. Mutatjuk, hogy milyen tünetekkel járhat afertőzésnáluk.

A mű nevű variáns egyelőre nem terjed gyorsan Peruban. Az országban továbbra is a koronavírus gamma (brazil), lambda (perui) és delta (indiai) variánsa fordul elő a leggyakrabban - ismertette Lely Solari, az egészségügyi intézet járványügyi szakértője. A mű variánsnak egyébként most különös figyelmet szentelnek, mert jelentős szerepe volt abban, hogy Kolumbiában berobbant a járvány második hulláma.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy egyelőre nincsenek olyan tanulmányok, amelyek igazolnák vagy kizárnák, hogy a koronavírusnak ez a változata könnyebben terjedne vagy súlyosabb megbetegedéshez vezetne. Egyelőre egyetlen ember vesztette életét Peruban a mű variáns miatt - az illető nem volt beoltva koronavírus ellen.

Aggódik a WHO

A WHO korábbi közlése szerint a B.1.621 jelű, úgynevezett mű variáns aggasztó mutációk jeleit mutatja. Elképzelhetőnek tartják, hogy a vírus olyan módon alakult át, hogy képes legyen kijátszani a COVID-19 elleni védőoltás vagy a korábbi megfertőződés által biztosított védettséget.

Dolgozók és betegek is megfertőződtek az új típusú koronavírussal a fővárosi Szent János Kórház sebészeti osztályán. A történtek miatt felvételi zárlatot rendeltek el.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)