Koronavírus: Románia is megnyitja határait

Románia június elsejétől megnyitja határait a nemzetközi közúti és vasúti forgalom előtt, engedélyezi a kerthelyiségek működését, valamint a szabadtéri előadások megtartását - ezt Klaus Iohannis államfő jelentette be ma Bukarestben.

Romániában május 15-én kezdték feloldani a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt szigorú óvintézkedéseket, amikor a rendkívüli állapotot veszélyhelyzet váltotta fel. Az egészségügyi hatóságok szerint az első "szabad hétvége" és a kijárási korlátozások enyhítése nyomán megtorpant ugyan az újabb fertőzések csökkenése, de nem kezdett tartósan növekedni az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma.

Tudjuk, hol nem nyaral idén nyáron Míg néhány, az utazók által kedvelt ország akkor is kinyitja határait, ha ott korábban hatalmas pusztítást végzett a koronavírus-járvány, addig vannak olyan kedvelt célpontok, amik eddig viszonylag "kevéssel" megúszták, mégis elzárkóznak a turisták elől. Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, mire számíthatunk, ha utazni szeretnénk.

Az államfő ezért ma a kormányfővel és a koronavírus-járvány elleni védekezésben érintett miniszterekkel tanácskozott az óvintézkedések következő szakaszáról - számolt be a maszol.ro portál. A megbeszélésen pedig döntöttek arról, hogy a következő enyhítéseket vezetik be június 1-jétől:

  • Kinyithatnak a vendéglők és kávézók teraszai, de az asztalokat legalább 2 méter távolságra kell elhelyezni egymástól. Továbbá egy asztalnál nem foglalhat helyet 4-nél több személy (kivéve a családtagokat, egy háztartásban élőket)
  • Megnyithatnak a szabadtéri strandok, de itt is be kell tartani a kötelező biztonsági távolságot (vagyis a napozó ágyak nem lehetnek túl közel egymáshoz)
  • Nem lesz szükség saját felelősségre kitöltött nyilatkozatra a lakhely szerinti település elhagyásához.
  • Engedélyezik a szabadtéri előadásokat, legfeljebb 500 fős közönség részvételével, ülőhelyekkel, a fizikai távolság és a higiéniai előírások betartásával.
  • Újraindul a nemzetközi közúti és vasúti személyszállítás.
  • ismét lehet szabadtéri sportrendezvényeket szervezni, egyelőre csak egyéni sportágakban, illetve azokban a csapatsportágakban, amelyekben elkerülhető a versenyzők testi érintkezése.
  • A nyolcadik osztályosok évzáró vizsgáját az eredeti terveknek megfelelően megtartják

A szájat és orrot eltakaró maszk kötelező viselése a zárt közösségi terekben és a tömegközlekedési járműveken továbbra is érvényben marad. Emellett az államfő figyelmeztetett mindenkit, hogy a járvány még nem ért véget, az elmúlt 24 órában újabb 200 fertőzöttet diagnosztizáltak az országban.

A koronavírus az élet szinte összes területét érinti, ezért nem csoda, hogy sokan már azon gondolkodnak, mit és hogyan kellene változtatni, hogy a hétköznapi életünkbe minél kevésbé szóljon bele a következő járvány. Az nlc.hu a service design területén jártas szakembereket kérdezett erről.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Dél, délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, hajnaltól melegfront csapadékzónája érkezik, amely délnyugaton már okozhat gyenge esőt, átmeneti ónos esőt is. A délies szél néhol megélénkülhet, de alapvetően mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -1 fok között várható. A fagyzugokban és a hófödte tájakon ennél jóval hidegebb is lehet. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra